Soçi'de Mutabakat Sağlandı: Türkiye ile Rusya Arasında 10 Maddelik Ortak Bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretine katılmak üzere gittiği Soçi kentinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Uzun süren görüşmenin ardından açıklama geldi. Türkiye ve Rusya arasında 10 maddelik ortak mutabakat metni imzalandı. Erdoğan, '23 Ekim öğlen 12.00'den itibaren 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda, 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacak.' dedi.

İki lider, Soçi’deki Rusya Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya geldi.

Baş başa görüşme saat 13.28'de başladı.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Erdoğan, Putin'e teşekkürlerini ileterek, davetin bölgede kritik günlerin yaşandığı sürece fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

Erdoğan, 'Bu süreç öncesinde de yine bu konularla ilgili yaptığımız çok faydalı görüşmeler oldu. Tabii bu vesileyle gerek ikili görüşmeler gerek ikili ilişkiler bunları da ele alma fırsatını bulacağız. Bu vesileyle barışın çok daha güçlü bir şekilde ele alınmasına fırsat sağlayacak. Barış Pınarı Harekatı'na bu görüşmemizin çok ciddi fırsatlar sağlayacağına inanıyorum.' diye konuştu.

Putin ise "Son yıllarda ilişkilerimizin geldiği seviyenin, bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.

Putin, 'Bölgedeki durumla ilgili çok değişik dinamikler var, bunun bilincindeyiz. İnanıyorum ki bu görüşme ve istişareler çok verimli olacak' diye konuştu.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Erdoğan ve Putin baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi 📽

"Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik adımlarını anlayışla karşılıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, “Türkiye’nin ulusal güvenliğinine yönelik adımlar atmak isteğini anlayışla karşıladığımızı birçok kez söyledik. Bölgedeki barışı ve istikrarı, Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak. Karşılıklı saygı olmazsa bu mümkün olmayacak. Çok uzun bir çalışmadan sonra alınan karar Suriye'nin Türkiye sınırındaki sorunu çözüme kavuşturacak.' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye’de kalıcı istikrarın sağlanması, ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duyarak olur.' ifadesini kullandı.

"10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacak"

Erdoğan, 'Beklentimiz, Anayasa Komitesinin Suriyelilerin meşru ve haklı beklentileri çerçevesinde kapsamlı bir siyasi değişiminin önünü açmasıdır.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum da yaptığımız görüşmelerin gündemindeydi. Gelinen aşamada İdlip'de nispi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırılarda bir azalma yaşandığını görmek memnuniyet vericidir.' ifadesini kullandı.

'Bir dönem terörle çatışmalarla anılan Suriye toprakları, Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra yeniden huzura ve istikrara kavuştu.' diyen Erdoğan, şunları söyledi:

'350 bini Kürt, 3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşine son 8,5 yıldır kucak açan bir ülkeyiz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor.

Sayın Başkanla ağırlıklı olarak Barış Pınarı Harekatımız bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık. Sayın Putin'e harekatımız hakkında kapsamlı bilgi verdim.

Bundan sonraki süreçte ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir.

Bu süreçte, Rus dostlarımızla beraber çalışacak gönüllü geri dönüşleri kolaylaştıracak projelere imza atacağız.'

Sayın Putin'le terörle mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanması ile mültecilerin geri dönüşü noktasında tarihi bir mutabakata imza attık.'

'Tel Rıfat ve Münbiç'teki tüm YPG'li teröristler, silahlarıyla beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır.' şeklinde konuşan Erdoğan, '23 Ekim öğlen 12.00'den itibaren 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda, 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacak.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Rusya Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyeceklerini söyledi.

Erdoğan, 'Terörist sızmalara karşı her iki ülke gereken önlemleri alacak. Muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır.' diye konuştu.

Çavuşoğlu ortak bildiriyi açıkladı

Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat sonucu 10 maddelik bir bildiri yayımlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun okuduğu bildiride şu maddeler yer aldı: 

1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar. 

3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir. 

4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır. 

6. Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
22.10.2019

Ne tarafa domalıyoz şimdi

22.10.2019

ypg’yi bitirecez, güvenli bölge oluşturacaz ve suriyeli mültecileri oraya yerleştirecez diye harekat düzenleyip kahramanca savaşıp, ne yazık ki onlarca şehit verdik ama anlaşma sonucunda ypgli piçlerin “silahlarıyla beraber” 30 km aşağıya inmelerini ve orada kalmalarını ayrıca mültecilerin o bahsedilen güvenli bölgeye “gönüllülük esasıyla” gönderilmesini kabul ettik. yani şimdi biz istediğimizi aldık öyle mi? bizim istediğimiz ypg’nin yok edilmesi miydi yoksa bize bulaşmadan az aşağıda ne yaparsa yapsın mıydı? bari güvenli bölgeye isteseler de istemeseler de mültecileri yollayabilseydik... neyse soran olursa iyi bir anlaşma yaptık dersin sonra da lozana bok atarsın

Pasif Kullanıcı
23.10.2019

Suriyeliler güvenli bölgeye isteye isteye niye gitsin ? Sanmam. Güvenli bölge oluşturduk isteyen gitsin istemeyenin de yardımlarını keseceğiz her Türk vatandaşı gibi vergi vereceksiniz denmeli ki isteyerek gitsinler. Yoksa bulmuşlar yağlı kapıyı kaçı gider ?

Pasif Kullanıcı
22.10.2019

Yaklaşık 8-9 yıl oldu ama ülkemizden suriyeli virüsünü ortadan kaldıracak siyasi antivitirüs halen geliştirilemedi. Huzur ve refah yaşam diye birşey kalmadı.

TÜM YORUMLARI OKU (20)