Smear Testi Ne Demek? Smear Testi Yılda Kaç Kez Yapılır?

Rahim dokusunda ortaya çıkabilecek bazı hastalıklar ciddi problemlere neden olabilmektedir. Kadınların en çok karşılaştıkları rahim hastalıkları kimi zaman basit tedavilerle ortadan kalkarken kimi zamanda kişileri ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakabilmektedir. Tedavi yöntemlerinin devreye girebilmesi için çeşitli testlerin değerlendirilmesi gerekir. Bu nokta da rahim ağzındaki anormalliklerin tespitinde smear testi önemli yer tutar. Erken teşhis için belli periyodlarda bu testin yaptırılması gerekir. Peki, smear testi ne demek? Smear testi yılda kaç kez yapılır? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Smear testi veya pap smear testi, rahim ağzındaki hücresel düzensizlikleri ve çeşitli enfeksiyonların tespitinde kullanılan etkili bir testtir. Hücrelerde oluşabilen bazı değişimler kanser öncüsü hücreler olarak ifade edilirler. Kısacası hücrelerdeki olası bozulmalar kansere neden olabilmektedir. Son derece etkili bir tarama testi olan smear testi, hücrelerdeki anormal değişimleri saptayarak çeşitli tedavilerle kanser noktasına ulaşmasının önüne geçebilmektedir. Peki, smear testi tam olarak ne demek? Smear testi yılda kaç kez yapılır? İşte bu gibi merak edilen soruların cevapları…

Smear Testi Nedir?

Özellikle rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere rahimdeki kanser öncüsü hücre ve düzensizliklerin tespiti için yapılan teste smear testi adı verilmektedir. Aynı zamanda bu test mantar ve enfeksiyonların saptanması için de başvurulan bir testtir. Pap smear testi anormal hücreleri tespit etmek serviks kanserinin gelişiminin önüne geçilmesinde ilk adım olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle smear testi kadınların birçok hastalık açısından risk oluşturma faktörüne karşı son derece önemlidir.

Smear Testi Yılda Kaç Kez Yapılır?

Her kadın belli aralıklarla smear testi yaptırmalıdır. Özellikle aktif cinsel yaşama sahip olan kadınlar senede bir kez smear testi için başvuruda bulunmalıdır. Smear testi cinsel ilişkiye girmemiş kadınlar için uygun olmamakla birlikte 30 yaşından küçükler senede 1 kez, 30 yaşını aşan kadınlar ise 3 yılda bir smear testi yaptırabilirler. Çünkü rahim ağzı kanseri özellikle 35-55 yaş arası kadınlarda sık görülmektedir. Servikal kanseri erkenden tespit etmenin ve önlemenin en iyi yolu rutin smear testinden geçmektedir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testinin adet bitiminden 3-10 gün sonra yapılması uygundur. Ağrısız ve acısız bir işlem olan smear testi esnasında kadın muayene edilmek üzere hazırlanır. Sprekulum adındaki bir alet yardımı ile rahim ağzına ulaşılır ve sürüntü alınır. Alınan hücre örnekleri toplandıktan sonra cam üzerine yayılır. Hücreler mikroskop altında incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Anormal bir gelişim olup olmadığının sonuçlarına bu sayede ulaşılabilir. Şüpheli durumlarda test tekrar edilebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Uzun Yıllar Yaşamak İsteyenlerin Kesin Bir Kararlılıkla Hayatına Entegre Etmesi Gereken Rutin Sağlık Tetkikleri
Erken Tanı Hayat Kurtarır! Her Kadının Mutlaka Yaptırması Gereken Testler Neler?

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?