Sizinle Gurur Duyduk! Geliştirilen Covid-19 Aşısının Ardındaki İki Bilim İnsanı: Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin

Sonunda beklenen haber geldi, hem de bizi gururlandıran isimlerden!👏

Dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan Amerikan Pfizer, geliştirilen yeni Covid-19 aşısının son klinik aşamada %90’dan fazla başarı elde ettiğini duyurdu, bildiğiniz gibi.

Bu süreçte dikkati çeken iki önemli isim var: 

Aşının mülkiyetini elinde tutacak ve ortak çalışma yürüttüğü Pfizer’a imtiyaz hakkı verecek olan Alman ortak BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci.

Yaklaşık 1500 çalışanı bulunan şirketin arkasındaki bu iki isim, Avusturalyalı immünolog Christoph Huber ve Alman milyarder kardeşler Thomas ve Andreas Struengmann'la birlikte 2008’de BioNTech'i kurdular.

BioNTech’in şu anki piyasa değeri yirmi milyar euro ile ifade ediliyor. Almanya’daki en zengin yüz kişi arasında bulunan çift, pandeminin önüne geçmeninse sadece bir adım gerisinde…

Gelelim, aşının arkasındaki isimlerin hayat hikayelerine…

Şirketin kurucularından olan Dr. Özlem Türeci on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptıktan sonra 2018’de BioNTech Tıp Şefi oldu.

Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği başkanlığını yürütüyor. 53 yaşındaki Türeci’nin ailesi, doğumundan önce Almanya’ya göçmüş. Babası da kendisi gibi doktor...

Türeci ve eşi Prof. Dr. Uğur Şahin, Hamburg’da çalışırken tanışmışlar. 

BioNTech’ten önce kurdukları Ganymed adlı şirkette modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yürüten çift, şirketi 1,4 milyar dolara satıp Almanya’da o tarihe kadar yapılmış en büyük tıp şirketi satışını gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Uğur Şahin'in hikayesi de tam bir başarı öyküsü...

BioNTech'in CEO'luğunu yapan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor. 55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu.

İskenderun’da doğan ve dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya göç eden Şahin, işçi bir ailenin çocuğu. Babası Ford fabrikasında çalışan Şahin’in en büyük hayali bir gün doktor olmakmış ki kendisi immünolog onkolog olarak hayalini gerçekleştirmiş.

Şimdi eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında…

BioNTech'te mRNA teknolojisiyle aşı alanında devrim yoluna giden ikili, aynı yöntemi Covid-19’da da uyguluyor. Bu yöntem sayesinde geleneksel yöntemlere nazaran çok daha hızlı verim alınabiliyor.

Koronavirüs salgını için aşı çalışmalarına durumun küresel bir pandemiye dönüşeceğini öngörerek başlayan çift, aşı geliştirmeyi kendilerine insani bir görev olarak addetmişler. 

Şirketin hedefi yıl sonuna kadar 100 milyon dozdan fazla aşı üretebilmek. Üstelik klinik denemelerde de %90 oranında başarı yakalamış durumdalar…

Aşının %100 başarıya ulaşması halinde, AB'den ayrı Japonya 120, ABD 100 ve İngiltere 30 milyon dozluk aşı satın alacak. Times dergisine göre son gelişmelerle birlikte şirket yirmi milyar euro değerini de aşıp Porsche ve Deutsche Bank'tan daha değerli bir hale geldi. Wall Street Journal ise şirketin Ocak 2020'den bugüne kadar piyasa değerini üçe katladığını belirtiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Göğsümüz Kabardı! Türk Bilim İnsanı Betül Kaçar, Evrende Yaşam Arayışına Yön Verecek Olan NASA Projesine Liderlik Edecek
Osmanlı Ordusunun Parmağını Oynatmasına Gerek Kalmadan Zaferle Ayrıldığı, Tarihin En Garip Savaşı: Şebeş Muharebesi
Deprem Sonrası Yapılan Arama Kurtarma Çalışmaları Bilinçsizce Olduğunda Ölüme Yol Açan Durum: Crush Sendromu

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
11.11.2020

Adam hayatındaki tüm eğitimi yurtdışında almış, tek gurur duyabileceğimiz şey türk ismi olması... Bu Almanya'daki eğitimin başarısıdır.

11.11.2020

Kesinlikle doğru. Sağlam yorum.

11.11.2020

Ne çok potansiyelimiz varda hepsi gidiyor ülke çere çöpe kalıyor

11.11.2020

Orada doğma büyüme babası işçi.. aq aklı yok fikri var.. başka bir içerikte yaz bunu, Şeyma kitap çıkardı felan..

amy ve sheldon sonunda aşıyı bulmuşlar tebrik ederim ...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ