Sizi Hayvanlar Aleminde Bir Gezintiye Çıkarırken Ufkunuzu da Fazlasıyla Açacak 101 Bilgi

Hayvanlar alemiyle ilgili, bilginize bilgi katacak 101 bilgiyi sizler için bir araya getirdik. 🦕

1. İtalyan tazıları, muhteşem avcılar olarak bildiğimiz tazıların, insanların isteği üzerine yanlarında rahat taşıyabilecekleri şekilde küçültülmüş halidir.

Konunun uzmanı Marty Becker'in şöyle bir açıklaması var: ''Tek yapmanız gereken köpeklerin ağzına bakmak ve ağzını koklamak. Ne kadar evcil hayvanınızın üzerine titreseniz ve ağzına gün içinde neler aldığı ile alakalı dikkatli olsanız da illa ki bazı şeyler gözden kaçabiliyor. Bu yüzden de hiçbir zaman hayvanınızın ağız sağlığı ile alakalı tam olarak emin olamazsınız.''.

5. Boynuzlu Teksas Kertenkeleleri, hayvanlar aleminin en tehlikeli avcılarıdır. Gözlerinden 5 metre uzağa kan fışkırtarak avlarının dikkatini dağıtırlar.

Fakat bu savunmanın oldukça ağır da bir bedeli var! Kertenkele toplam kan miktarının 1/3'ünü bu sırada kaybedebilir.

9. Colobopsis patlayıcı karıncaları, toksik sıvılarla doludur. İstenmeyen bir durumla karşılaştığı zaman, kendini patlatarak düşmanına sarı bir zehir fışkırtır.

Bu her ne kadar hayvanın ölümüne sebep olsa da, yuvasını korumak için ödediği bedeldir.

13. Bu tembel hayvan kürkünde yosun büyütebiliyor daha sonra da onu yiyebiliyor.

17. Matabele karıncaları, avlanmak için gittikleri termit yuvalarında çıkan savaşta yaralanan arkadaşlarını sırtlarında taşırlar.

21. Kar leoparı ve gergedan popülasyonları giderek arttığı için artık soyu tükenmekte olan canlılar listesinde değiller.

25. Koalalar bölgelerini göğüslerinde yer alan koku bezeleri sayesinde işaretlerler bu yüzden de ağaçlara sıkıca sarılırlar.

29. Bir bukalemunun dilinin boyu vücudunun yaklaşık 2 katıdır.

33. Erkek fener balığı çiftleşme sırasında dişisine tamamen yapışır ve sonra da yok olur. Önce dişinin göbeğine yapışan erkek fener balığı iki hayvanın dolaşım sistemi birleştikten sonra yavaşça yok olur.

Bu kelime eski bir Hint dili olan Sanskrit dilinde beyazımsı sarı renk anlamında esasen kaplanlar için kullanılan 'pandarah' kelimesinden gelmektedir. Yunanlılar bu kelimeyi alıp, tüm hayvanlar manasında 'panthera' kelimesini oluşturmuşlardır. Ortaçağ kaynaklarında panter simgesi; güzel kokan, uysal ve çok renkli bir hayvan olarak kullanılmıştır. Bilimsel olarak büyük kedilerden; aslan, kaplan, leopar ve jaguar esasen bir panterdir. Örneğin aslanın bilimsel adı Panthera leo'dur.  Günümüzde insanların aklında yer etmiş panter imgesi ise esasen Afrika ve Asya'da yaşayan siyah leoparlar ya da güney afrikada yaşayan siyah jaguarlardır.

37. Flamingolar aslında pembe değildir.

Pembe olmalarının sebebi fazlaca mavi-yeşil alg yemeleridir. İsmine rağmen algler; pembe, kırmızı ve mor renkli olabilirler.

Timsahlar büyük ve kendisine direnen bir canlıyı yutmaya çalıştıklarında boğazına gelen baskı bu bezleri harekete geçirip gözlerinden bir miktar yaş akmasına neden olur. Ayrıca timsahlarda gözyaşı kanalları da vardır. Fakat bunlar ağzın içine boşalır.

41. Bukalemunlar ortama uyum sağlamak için renk değiştirmezler. Değişik duygusal haller sonucu renk değiştirirler eğer bu renk değişikliği ortamla aynı renkte gerçekleşmiş ise bu tamamen bir tesadüftür.

45. Filler, gruplarında herhangi bir yönden sakatlanmış üyeleriyle empati kurup beslenmelerine yardımcı oluyor ve onları beklemeyi kendilerine görev ediniyor.

49. Yeşil Şahmeranlar suyun üzerinde 4.6 metre hızla koşabilir.

53. Tilkiler yüzlerinde ve bacaklarındaki kalın tüyler (bıyıklar) vasıtasıyla yönlerini bulurlar.

57. Aslan balığının çizgileri görsel olarak çok karmaşık olduğu için; avı onun ne kadar yakında olduğunu anlamakta zolanır.

61. Bir maymun türü olan Marmosetler ortalama bir el büyüklüğündedirler. Marmoset erkekleri, dişi yorulmasın diye hamilelik sürecinden sonra yavruların bakımını üstlenir; onları taşır, temizler, besler.

65. Bir kaya antilobu muhtemelen müstakil evinizin üzerine sıçrayabilir.

Sahra Altı Afrika'sına özgü olan kaya antilobu büyük bir dikey sıçrayışa sahip olan küçük bir toynaklı. Küçük ayakları (her bir toynağı 10 kuruş büyüklüğünde) inanılmaz derecede kuvvetli ve hayvanın 15 metreye kadar ileriye sıçramasını sağlayabiliyor.

69. Su ayısı olarak da bilinen, süpürge torbasına benzeyen Tardigrad'lar hiçbir canlının dayanamadığı yaşam koşullarına adapte olabilir, yaşamsal faaliyetlerini minimum seviyeye çekip yıllar boyunca sıcak, soğuk, radyasyon dinlemeden yaşayabilirler.

73. Yarış potansiyellerini kaybettikleri için her yıl binlerce tazı uyutulmaktadır.

77. Bir deniz kaplumbağası asla annesiyle karşılaşmaz.

81. Flipper filminde oynayan yunus balığı, nefes almayı reddederek intihara teşebbüs etmiştir.

85. Bir şekilde terk edilmiş sincap yavruları, sıklıkla diğer yetişkinler tarafından evlat edinilirler.

89. Kara sinekler "Fa" notasıyla vızıldarlar.

93. Kutup ayılarının güneş ışınlarını daha iyi emsin diye beyaz tüylerinin altında siyah derileri vardır.

97. 5 cm'lik zehirli ok kurbağası 10 yetişkin adamı öldürebilecek zehre sahiptir.

101. Morötesi ışık altında akrepler bu şekilde görünür.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Anlaşma Sağlandı: Alex de Souza Süper Lig'e Geri Dönüyor!
YORUMLAR
08.09.2018

cok uzun olmus ikiye bolseydiniz

Resimli ve daha bilinmeyen şeyler olabilirmiş.

10.09.2018

#54 te timsahlar 1 yıl boyunca göç eden sürüleri beklerken aç kalabilirler demişsiniz ancak #74 te en çok aç kalabilen hayvan 132 günle penguenler demişsiniz çelişki var o zaman timsahlar 365 gün aç kalıyor :D

10.09.2018

24- menekşeler kokmaz.

10.09.2018

Hayır, menekşeler aslında harika kokarlar. Bilimsel açıklama yaparak uzatmak istemiyorum, merak ediyorsanız araştırın lütfen. :)

TÜM YORUMLARI OKU (21)