Sizi En İyi Biz Anlarız! Üniversite Öğrencilerinin Hayata Dair Umutlarını Yitirten Durumlar

Yeni bir hayata adım atan üniversite öğrencilerinin sorunlarını derledik. Bu sorunlara ortak olmak için içeriğimize buyurun.👇

1. Yanlış bölüm seçtiğini fark ettiğin o an🙄

Belki daha iyi bir gelecek için, belki de çevremizi memnun etmek için yaptığımız yanlışlar silsilesi... Kendimizden çok etrafımızdakilerin söz hakkı olduğu üniversite tercihlerinde, daha 1. sınıftayken, insana 'ben neredeyim?' dedirten bir olaydır. Hatta üniversite kütüphanelerine gittiğinizde çok sık karşılaştığınız manzara, üniversite sınavına tekrar hazırlanan insanlardır.

2. Aile ve akrabalar...

Hem tercih zamanı hem de mezun olduğumuz zamanlarda onlardan çok bizi ilgilendiren konularda bizden çok fikir söz sahibi olan her şeyin içinde olan aile ve akrabalar. Tercih dönemi onu seçsin, bunu seçsin diye kendi aralarında konuşup, sizin ne istediğinize danışmamaları, birçok üniversite öğrencisini yanlış yönlendirmeye itiyor. Mezun olduktan sonra ise iş buldun mu? ne iş yapacaksın? gibi sorularla karşılaşıp 'olsun o da iyidir herhalde'  diye biten cümleleriyle bizi hayata küstürürler.

3. Yurt dışına çıkma hayallerinin suya düşmesi.

Bir heyecanla başladığın üniversitenin ilk zamanları adapte olarak geçer. Daha sonra ne yapmak istediğine karar verirsin. Bunlar arasında öğrencilik avantajından yararlanarak yurt dışına çıkmak vardır. Çoğunlukla maddi yetersizlik sebebiyle çıkamıyor olsak da, artık salgın olması da bu engellerden biri.

4. Yurt dışında yaşayan öğrencilerin şansı.

Geçen aylarda paylaşılan iki genç öğrencinin ev alması, Twitter'da oldukça çok konuşulmuştu. Türkiye'de üniversite yakınlarında, uygun fiyata kalınacak yer bulmak bu kadar zorken, yurt dışında genç yaşta ev sahibi olmaları yine bir Türk gencini umutsuzluğa düşüren başka bir olay. İtiraf edelim ki yurt dışında okuyup oraya yerleşme hayali hepimizin hayaliydi.

5. Mesleki gelecek endişesi.

İstemeyerek veya isteyerek, artık kazanmış olduğun ve okuyacağın bölümü zorda olsa bitirirsin. Bu bölümden daha mezun olmadan işsiz kalma korkusu başlar. Sürekli insanların 'dışarda iş mi var?' veya  'az maaşla yetin, ne iş olursa yap' dediği bir ülkede, insan ne yaptığı işi sevebiliyor ne de bu işi verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. İşsizlik oranının her yıl artması ve özellikle genç işsizlerin oranının artması bir ülkenin ilerleyememesi için en büyük nedenlerden biridir.

6. Stajyerlik için bile deneyim isteyenler...

Artık yavaş yavaş mezuniyetin yaklaşınca, işler de ciddiye binmeye başlar. Deneyimsiz bir üniversite mezununu almayan iş verenler, deneyimsiz stajyerleri de almazlar. Oysa stajyerlik deneyim kazanmak içindir. Hala bu durumu sürdüren bir sürü iş yeri mevcut.

7. Ucuz işçi çalıştıran iş veren.

Üniversite mezunları yerine daha az paraya lise mezunu tercih eden yerler hiç de az değil. Asgari ücret veya daha altında bir ücrete aynı işi yaptıran iş verenlere ne desek bilemedik.🤷‍♀️

8. Bitirme projesinin son 1 ayda yetiştirme çabaları.

Bitirme projesini 'daha vakit var' diye erteleyip, son bir ayda yetiştirmek için uyumadan çalışan gençleri çok iyi anlıyoruz. Bitirme projesi teslimi için 1 yılımız da olsa biz yine son ay yapardık.

9. Bir sürü üniversite mezunu olmasıyla okuduğun bölümün kalitesizleşmesi.

Hem üniversitelerin fazlalaşması hem puanların giderek düşürülmesi hem de kontenjanların artırılması... Bu durum herkesi üniversite mezunu yaptı. Tabii yine herkes üniversite mezunu olsun ama arz fazlalaşınca talep de giderek düştü.

10. Yine de ömür boyu hatırlayacağın, arkadaşlarınla yaşadığın güzel anılar.

Bunca şeye rağmen geleceğin için endişelenirken bile yüzünü güldüren, ömürlük arkadaşlara sahip olmakta, bu kadar eksi olayın yanında en büyük artılardan biri. Her saçmalığı beraber yaptığınız arkadaşlarınızla, hatırlanacak bir sürü anılarınız oldu.

11. Artık öğrenci olmamanın verdiği boşluk.

Mezuniyet diplomana baktığında gelen hüzün... Artık öğrenci olmamanın ve o rahatlığı bir daha yakalayamamanın endişesi içimizi kaplar. Üniversite yaşanılan en güzel tecrübelerden biri. Doya doya yaşadığın, iyisiyle kötüsüyle 4 yılın sonunda bambaşka biri olarak ayrıldığın bir yer. Bir daha öğrenci olamayacağımızı bilmemiz bizi derinden üzer.

Tabii bu duruma ilk maaşınızı alana kadar üzülürsünüz.😂

Bu içeriklere de bakabilirsiniz.

Geleceğinizi Garantiye Alacağınız En Yüksek Maaş ile İşe Başlayan Üniversite Bölümleri
Üniversite Hayali Kuranlar İçin: En Hızlı İş Bulan Üniversite Bölümleri
20 Yaşındaki ve Şimdiki Hallerine Bakınca Hem Üzen Hem de Umutlandıran Ünlüler

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!