Enrico Ferni, mantık olarak şunları söylüyor: Evreni incelediğimiz zaman ortaya bilimsel veriler ve tahmini veriler ortaya çıkıyor. Bu kabullerin arasına 've' bağlacı koyacağız. Eğer bu kabullerden herhangi biri yanlışsa, kabullerin çıkarımı yanlış olacaktır. Eğer tamamı doğruysa, çıkarımım doğru olacaktır.
‘’Önce, bazı bilimsel veriler vereceğim ardından bazı mantıksal kabuller yapacağım.
Önce bilimsel veriler (ya da bilimsel verilere dayanan tahminler);
1a - Samanyolu galaksisinde 100 milyardan fazla yıldız sistemi bulunmaktadır (bilimsel veri).
1b - Evrende 10 trilyondan fazla galaksi vardır (tahmini veri).
1. Sonuç - Evrende 10^29 yıldız sistemi vardır (tahminlere dayalı çıkarım).
2a - Güneş sistemi göreceli genç bir yıldız sistemidir ve güvenli yaşam kuşağında dünya gibi bir gezegen barındırmaktadır (bilimsel veri).
2b - Güvenli yaşam kuşağında gezegeni olan milyarlarca sistem vardır (tahmini veri).
2c - Bunların büyük bir kısmı güneş sisteminden daha eskidir (tahmini veri).
2. Sonuç - Dünya ile aynı koşullarda gelişmiş ancak ondan daha yaşlı gezegenlerin sayısı milyonlar hatta milyarlar mertebesindedir (tahminlere dayalı çıkarım).
3a - Dünya üzerindeki yaşam, evrimin bir sonucudur (tahmini veri).
3b - Evrim, çevre koşullarına uyum gösterme ve gelişme sürecidir, müdahale edilmediği taktirde aynı koşullarda bulunan iki farklı küme yaklaşık olarak aynı zamanda ve aynı şekilde evrilecektir (bilimsel veri).
3. Sonuç - Dünya ile aynı koşullarda olan daha yaşlı bir gezegende insandan daha gelişmiş varlıklar olmalıdır (bilimsel çıkarım).
1, 2 ve 3 nolu sonuçları toplayınca Fermi diyor ki: 'Bizim şu anda bulunduğumuz noktada ve gelişmişlikte binlerce hatta yüz binlerce yıl önce bulunmuş yaşam formları olmalı. Biz bu kadarcık gelişmişliğimizle yayınlar, sinyaller yolladık etrafa, bu yaşam formları çoktan bizi bulup bizimle temasa geçmiş olmalıydı ama arayan soran yok. Herkes nerede?'