Mutluluğu Bulmanın Son Reçetesi: Sizi Çok Daha Mutlu Edecek 13 Şey

Hepimiz mutluluğun peşinde koşuyoruz ve onu bulunca da hemen kaybediveriyoruz. Peki mutluluğu nerede aramalı ve onu nasıl elimizde tutmalıyız?

California Üniversitesi'nden 'mutluluk kraliçesi' olarak da bilinen Dr. Sonja Lyubomirsk kariyerini mutluluğu araştırmaya adamış bir psikolog.  'Ayar noktası' olarak tabir ettiği bir terimin mutluluk anlayışımızla büyük bir ilişkisi olduğunu düşünüyor. Bu terim ile anlatmak istediği ise şu; mesela yeni bir şey satın aldığımızda ortaya çıkan mutluluğun tekrar bu ayar noktasına geri döndüğü imiş. Çalışmasında ispat etmeye çalıştığı şey ise bizleri kalıcı olarak mutlu kılacak bir formül bulmak imiş. Buna göre genetik ayar noktamız mutluluğumuzun %50'sinden sorumlu iken,  %10'unun ise yaşam şartlarımız etkiliyormuş. Geriye kalan %40'ı ise tamamen bize bağlı olan alışkanlıklarımız, davranışlarımız ve hayata bakışımız oluşturuyormuş. 

'Yeni alışkanlıklar edinmek zordur' diyor Lyubomirsk 'ama sizi mutsuz eden alışkanlıklarınızı kırmak daha kolay.' ' Bunun için duygusal zekamızı geliştirmemiz gerek' diyor ve ekliyor: 'bu kötü alışkanlıklarımızı kırmak ayar noktamızı çabucak ortadan kaldırabilir. '

İşte Huffingtonpost'tan derlediğimiz kötü alışkanlıklarımız;

1. Şaşırmaya bağışıklık

Teknoloji günden güne geliştiği için artık dünya daha küçük ve daha az şaşırtıcı gelmeye başladı. En ufak olaylardan en büyük olaylara kadar bizi etkileyen ve şaşırtan şeyler zamanla etkisini kaybediyorlar. Oysa gerçek dünya heyecan ve ilham verici şeyler ile doludur. Her yeni bir şey gördüğünüzde omuzlarınızı silktiğinizde mutlu olmanız zorlaşır.

2. Kendinizi izole etmek

Bazen mutsuz hissettiğinizde kendinizi eve kapatmak istersiniz ama bu uzmanlara göre büyük bir hata. Çünkü bu durum sizin daha mutsuz olmanızı sağlayarak sizi 'ayar noktanıza' geri döndürecektir. Eğlenmeseniz bile insan içine karışmak size çok daha iyi hissettirecektir. Biraz risk alın ve insan içine karışın, farkı göreceksiniz.

3. Başkasını suçlamak

Mutlu olmak için yaşamlarımızda kontrol sahibi olmalıyız. Bu yüzden bazen birilerini suçlamak işimize gelebiliyor. Başınıza kötü şeyler geldiğinde başkasını suçlamanız sizi direkt kötü hissettirecektir çünkü siz bu durumda hayatınızı kontrol edememişinizdir.  Benzer şekilde başkalarının davranışlarında kusur bulma arzusu da sizin ruh halinizi etkileyerek sizi mutsuz edecektir.

4. Aşırı kontrol

Yaşamınızda her ne kadar kontrol sahibi olmak sizi mutlu hissettirse de her şeyin fazlası zarardır. Yaşamınızın inisiyatifini almak ve aşırı kontrollü davranmak ayrı şeylerdir.  Sahip olduğunuz şeyler (alışkanlıklar) sonunda size sahip olurlar.

5. Eleştiri

Başkasını aşağılayıcı bir şekilde eleştirmek başta size iyi hissettirse de daha sonra sizin ruh halinizi etkileyerek mutsuz edecektir. Aslında bunu daha iyi hissetmek için yapsak da üzerimizde olumsuzluk spirali yaratarak bizi mutsuz kılar.

6. Şikayet etme

Şikayet etme kendi kendini dolduran bir davranıştır. Net bir şekilde konuşurken dediklerinizin doğru olduğuna tam inanmasanız bile konuştukça kendinize daha çok inanmaya başlarsınız. Ve belki de başta hissettiğiniz o zayıf haklılık hissi yerini çok daha kuvvetli bir haklılık hissine bırakacaktır.

Ve bu kadar şikayetçi biri olmak diğer insanların sizden uzaklaşmasını sağlayarak sizi daha mutsuz yapacaktır.

7. Diğerlerini etkilemek

İnsanların sizin muhteşem hayatınıza imrenmesi sizi sevdikleri anlamına gelmez. Diğer insanları etkilemek mutlululuk kaynağı değildir. Sizi olduğunuz gibi kabul ederek seven insanlarla olmak sizi mutlu edecek en büyük şeylerden biridir. Bazen sizi mutlu edeceğini sandığınız alışkanlıklar edinince neler kaçırdığınızı da düşünün. Çünkü bu arada sizi gerçekten mutlu edecek bir şey kaçırmış olabilirsiniz.

8. Olumsuzluk

orig07.deviantart.net

Hayat her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bize verilen kısa zamanda şikayet etmek yerine problem çözücü olmalı ve kendimizi mutlu edecek en iyi şeyi yapmalıyız. Bir şey canınızı sıktığında geriye bakmamak ve yolunuza devam etmek en iyi mutlu olma yollarından biridir. Olumsuz düşünceleriniz arttıkça daha olumsuz şeyleri çekersiniz. Olumsuzluk size gerçekleri olduğundan daha sorunlu gösterir.

9. Negatif insanlarla takılmak

Şikayetçi ve negatif insanlar sizi problemleri ile boğarlar ve sizden onların dertleri ile dertlenmenizi isterler ki böylece iyi hissedebilsinler. Ancak bu duruma karşı çıkmak zordur çünkü kaba ve duyarsız görünmek istemezsiniz. Dert ortağı olmak ile negatif duygusal bombardımana maruz kalmak arasında ince bir çizgi vardır. Bu durumda araya limit ve mesafe koymak en iyisidir. 

Bunu şöyle düşünün; eğer siz sigara içmiyor ve arkadaşınız içiyorsa onunla birlikte ufak bir odada saatlerinizi geçirmek istemezsiniz. Eğer karşınızdakinin sorununu nasıl çözeceğini sorarsanız ya sessizleşecek ya da konuyu değiştirecektir.

Çevrenize size ilham verecek ve daha iyi hissettirecek insanların alın.

10. Hayatınızı diğer insanların hayatı ile karşılaştırmak

Mutluluk Araştırma Şirketi’nin yaptığı bir deneyde katılımcıların bir yarısının Facebook’u bir hafta kullanmaması diğer yarısının ise her zamanki gibi kullanmaları söylendi. Sonuçlar ise çok şaşırtıcıydı. Facebook’u bir hafta kullanmayanlar diğerlerine göre çok daha iyi notlar aldılar ve mutluluk ve tatmin hisleri çok daha yüksekti.

Bu sosyal medya kullanmayın demek değil tabi ki. Öte yandan sosyal medya başkalarının hayatını olduğundan daha renkli göstermek amacı güttüğü için her şey de olduğu gibi bunu da ayarında yapmak mutlu olmanız açısından en sağlıklı yol olacaktır.

11. Hedeflerinizi ihmal etmek

Hedef koymak size hayata daha umutla bakmanızı sağlamakla birlikte bunları gerçekleştirirken yürüdüğünüz yola bakmak size mutluluk ve güven aşılayacaktır. Size uygun, öze ve zorlayıcı hedefler koymak önemlidir çünkü

hedef koymadan yaşarken neyi niçin yaptığınız ve öğrendiğinizin bir anlamı

olmayacak ve hayattaki mutluluğunuz da buna göre şekillenecektir.

12. Korku ve endişeye teslim olmak

Korkularınız siz isteseniz de istemeseniz de vardır ve her zaman olacaktır. Çünkü korku hayal gücü ile şekillenir. Mutlu insanlar korkunun bir tercih ve adrenalin salgısı olduğunu iyi bilirler. Korkularının üzerine giderek bundan tat almaya bakarlar.

Şöyle düşünün; mutluluk treni kaçtığında yas tutsanız ne olacak? Onun yerine hayatta risk almaya bakın. En kötü ne olabilir ki? Ölmek mi? Ölmekten daha kötü olan bir şey varsa o da hala canlıyken içten içe kendinizin ölümüne izin vermektir.

13. Şimdiyi ihmal etmek

Korku gibi geçmiş ve gelecek endişesi de sizin hayal gücünüzün ürünüdür. Geçmişin pişmanlığı ve geleceğin kaygısı sizin bugününüzü değiştiremez. Aklınız buralardaysa anı istediğiniz şekilde yaşayamazsınız. Bu yüzden size anı yaşamak için iki yol veriyoruz;

1)Geçmişiniz sizi asla terk etmeyecek ve geleceğinizi yaratacaktır. Öyleyse barış yapın geçmişinizle. Mutlu insanlar geçmişe ancak ne kadar yol geldiklerini görmek için bakarlar.

2)Geleceğin belirsizliği kabul edin ve gereksiz beklentilere girmeyin. Endişenin şimdide yeri olmadığını anlayan Mark Twain şöyle demiş; “Endişe sanki borcun olmadığı halde borç ödemek gibidir.”

Mutluluğu ararken genlerimizi ve içinde bulunduğumuz şartları kontrol edemeyebiliriz. Ama kontrol edebileceğimiz büyük bir şey daha var. O da bizi sefil hissettirmekten başka bir işe yaramayan kötü alışkanlıklarımız. Kırın onları.

Peki, sizi mutsuz eden kötü alışkanlıklarınız nedir?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
08.05.2016

Bizi bunlar mutlu edemez çünkü paramız yok

11.05.2016

hayatımda okudugum en mantıklı yorum

11.05.2016

siz açlığı işsizliği yok edin eğer bu millet mutlu olmazsa tek tek asın hepsini.. a.q kapitalist liboşların ideologlarının yıllardır 3. dünya ülkelerine pazarladığı uyduruk olumlu düşün hayat çok güzel bak gökyüzü bedava! diye bizimle taşak geçtikleri uyduruk cikirler kitaplar.. millet aç a.q aç. bütün sorunların temeli bu

11.05.2016

Klasik kişisel kitap zırvıtalarından alınmış cümleler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ