Siz İşinizle Gücünüzle Uğraşırken Her Konuda Bilgi ve Eğlenceyi Musluk Gibi Akıtacak 13 Türkçe Podcast

Yürürken, yoğun trafikte yahut sporda hayat akarken bir yandan da bilgileri depolamak için size gereken Türkçe podcastleri özenle aradık, getirdik. Bu liste siz başka şeylerle uğraşırken sizi daha iyi biri yapacak. 😎

Önereceğimiz bu Türkçe podcastleri dinlemek istiyorsanız başlıklara tıklamanız yeterli olacaktır. İyi dinlemeler!

1. Psikolojimizi yeniden yapılandırdık: Kaçık Prens

Kaçık Prens podcasti biri akademide iki dostun hayatın her anında karşımıza çıkan ve bazen hayatımızı zorlaştıran bazen kafamızı karıştıran sorularını tartışma serüveni.  Psikolojinin hepimize her an temas eden yahut edebilecek yanlarını onlardan dinlemek bir nevi terapi niteliğinde. Dinleyin, kendinizi dinleyin.

2. Fularlar çıkıyor, gizem aydınlanıyor: Fularsız Entellik

images.squarespace-cdn.com

Immanuel Tolstoyevski'yi duymuşsunuzdur, kendisi hemen her konuyu karmaşadan arındırıp anlaşılır hale getirmenin ustası. Bu uğraşa da 'fularsız entellik' adını veriyor ve podcast serisinde belli başlı kavramları detaylıca ele alarak dinleyiciyi aydınlatıyor. Ortak ahlak kavramı, evrensel temel gelir ve yeni teknolojiler ele aldığı konulardan bazıları.

3. Bilim felsefesinin hayatla kesişimi: Gayrisafi Fikirler

Felsefeyle, özel olarak bilim felsefesiyle ilgiliyseniz yahut her şeyin başındaysanız ve bu alanla ilgilenmeyi istiyorsanız Gayrisafi Fikirler podcast ekibi bilim felsefesini gündelik hayattan örneklerle anlatıyor. 'Bilgiye ve gerçekliğe ulaşma sorununun' Neşeli Günler filminde çakıyla dev bir aslanı avlayan meşhur Ziya karakteri üzerinden anlatılabileceğini tahmin eder miydiniz? Yanıtınız hayırsa onlara kulak verin.

4. Girişimci olmak istiyorsanız rotanız belli: Girişimci Muhabbeti

Girişimcilik hakkında aklınıza takılacak her şeyi bu alanın içerisinden gelen yetkin seslerden dinlemek, kimi zaman dünyadaki gelişmeleri çoğu kişiden daha önce duyabilmek Girişimci Muhabbeti ekibinin sunduğu müthiş bir imkan. Sadece bununla da sınırlı kalmıyorlar, kimi bölümlerde dünya çapında başarıya ulaşan girişimcileri konuk ediyorlar.

5. Her konudan, değişen dünyanın sesi: Farklı Kaydet

Onlar kendilerini şöyle anlatmış, bize kulak vermek düşer:

Son 15 yılda en çok duyduğumuz kalıplar: Dünya değişiyor, küreselleşen dünya, sınırlar ortadan kalktı, sosyal medya çağı, sistemin çarkları bizi yutuyor. Sıkıcı ama gerçek. Biz de dedik ki madem öyle biz değişen dünyayı yakalamaya çalışalım, yeni bir yol açmayı deneyelim, bu ülke sınırları içinde yapılmamış bir işi yapmaya çalışalım bakalım becerebilecek miyiz.

6. Kimse kitap tartışmıyor diyenler buraya: Satır Arası

Her ay iki kitabı ilginç yanlarıyla tartışan ve okuma alışkanlığınıza hayli etki edeceğini düşündüğümüz bu podcasti yapan ikili kendilerini ve podcastlerini şöyle tanımlıyor:

Birbirini ilk gençlik yıllarından bu yana tanıyan bir arkadaş grubu olarak, her ay iki kitap okuyup, bu kitapları birlikte yorumlayarak muhabbetimizi sizlerle paylaşmak amacıyla Satır Arası YouTube kanalını ve Podcast'ini kurduk. Videolarımızda televizyondaki kanallarda göreceğiniz şekilde bir açık oturumdaki gibi kavgalar yaşanacağını da zannetmiyoruz. Yani, anlayacağınız; biz sadece konuşan, gülen, eğlenmeye çalışan ve tüm bunları yaparken bir yandan da birbirinden öğrenen adamlarız. 

7. İnsan zihnine ve felsefeye bir yolculuk: Açık Bilinç

Harvard Üniversitesi'nde görevli Prof. Güven Güzeldere'nin ve Açık Radyo ekibinin gerçekleştirdiği Açık Bilinç radyo programı ve podcastleri bilinç felsefesi üzerine ilgi çekici konulara temas ediyor. Kimi zaman genel felsefe konularına da temas eden podcast her yönüyle ilginizi çekecek.

8. Modern hayata uyum sağlayacağız: Adaptasyon

Yeni teknolojiler, yeni fikirler bizleri nasıl etkiliyor? Onur Akmehmet ve Mahir Yavuz tarafından hazırlanan podcast hem yeni teknolojileri hem de ekonomik olarak yaşanan gelişmelerin  toplumdaki etkilerini sade ve etkili bir dilde tartışmayı amaçlıyor. Her bölümünde daha önce aklınıza gelmeyen konularda kendinizi güncelleyeceksiniz.

9. Dinlediğimiz müziğin yakın tarihi: Yerli Müzik

Bugün hayatın tam ortasında yer alan pop müzik nasıl ortaya çıktı? Yabancı kaynaklardan beslenen şarkıları bir kenara bırakacak olursak bu kültürün hayli köklü bir geçmişi var. Her dönemin tanığı şarkılardan müzik tarihini ortaya çıkarmak için ortaya çıkan bu podcast müzik tarihçisi Murat Meriç'in işi. Podcast tanıtımında da yer aldığı gibi: YERLİ MÜZİK, Türkiye’nin siyasi tarihinde şarkılı bir yolculuğa davet ediyor ve daha önce Berlin’de duyulmamış ender tınılarla resmi tarihte yazılmayanları seslendirmeyi amaçlıyor.

10. Bir oyun nasıl doğar, büyür ve gelişir: Serbest Oyun İmalatı

Yazılım ve oyunlarla ilgilenen herkes bir gün kendi oyununu yapmak istiyor fakat bu konudaki zorluklar, fırsatlar hakkında bilgi edinmek her zaman kolay değil. Hem oyun geliştirme konusunda yepyeni bilgiler öğrenmek hem de bu bilgileri bu sektörün içinden kişilerin hikayeleştirme süzgeciyle edinmek için Serbest Oyun İmalatı iyi bir kaynak, kendinizi geliştirmek için mutlaka onlara uğrayın.

Kendi tanıtımlarından kendilerini anlatışlarını alıntılayalım:  Oyun ve animasyon sektörlerinde yıllarca dirsek çürüten Zeynep Akçay ve Orçun Nişli çifti, evde geliştirdikleri yeni oyunları Anytown: Garage Sale Monsters üzerinden Türkiye'de bağımsız oyun geliştirmeyi her yönüyle masaya yatırıyor.

11. Gelecek geldi sayılır: Ha Geldi Ha Gelecek

Teknolojinin insan hayatını ne yönde değiştireceğini anlatan bu podcast serisinde tüm dünyayı etkilemeye hazırlanan teknolojik devrimler de irdeleniyor. Örneğin teknolojilerin hukukta yaratacağı olası etkilerin tartışıldığı bölüm hepimizin merak ettiği bazı soruların yanıtı niteliğinde.

12. Basketbol tutkunları, sizi de unutmadık: Potacast

Her hafta Türkiye ve dünya basketbol dünyasında olup bitenleri tartışan Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu'yla Potacast NBA ve baskebola dair tüm diğer önemli gelişmeleri teker teker irdeliyor. Basketbola ilgiliyim ama uzmanından dinleyerek bu ilgimde ben de daha bilgili olmak istiyorum diyorsanız, buyursunlar bu kıymetli sohbete!

13. Yazılım dünyasına giriş biletiniz: Codefiction

Yazılım geliştirme serüveninde yaşadığınız sorunlarla siz daha karşılaşmadan sizi yönlendiren Codefiction bu alandaki Türkçe kaynak eksiğini üşenmeden kapatıyor.

Kendileri de şöyle anlatıyor: Niyetimiz kimseyi kırmak değildir, eksik gördüğümüz yazılım geliştirme toplulukları alanındaki açığı podcastlerle, efendime söyleyeyim open source projelerle bir nebze olsun doldurmak, ileri gitmektir.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
23.08.2019

''KALT'' ve ''O tarz mı?'' yok mu gerçekten...

23.08.2019

"Gerisi Hikaye Korku Konuşmaları" "Dünya Nereye Gidiyor" Storytel'in "İlk Sayfası" (Mirgün Cabas ve Can Kazanoğlu yaptılar), yine Storytel'in "Nasıl Olunur" (Nilay Örnek) podcastlari, "Kitap Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler" (Siren yayınlarından Sanem Sirer'in podcasti)

26.08.2019

Akıl Modelleri

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ