Siz Doğrusunu Öğrenin: Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Başınıza neler geleceğini bilmediğiniz için, hamilelikte söylenen her şeye inanmanız daha kolay oluyor. Hele ki ilk bebeğiniz ise... Bu hataları düzeltmek, biraz da olsa içinize su serpmek için hamilelikte doğru bilinen yanlışları derledik!

“Hamile kadın iki canlı olduğu için iki kişilik yemelidir.”

Yanlış! Bebek, annenin yediklerini direkt almaz. Dolayısıyla, anne adayının iki kişilik yemesine gerek yoktur. Önemli olan sağlıklı ve düzenli beslenmedir. 

“Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar verir.”

Yanlış! Bebeğe herhangi bir zararı bulunmadığı gibi, doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Düşük ya da erken doğum riski bulunmayan her hamile rahat ettiği sürece son haftaya kadar cinsel ilişkiye girebilir.

“Hamileyken uçağa binmek düşüğe neden olabilir.”

Yanlış! Erken doğum ya da düşük riski olmadığı sürece anne adayı 36. haftaya kadar uçağa binebilir. Arabayla ya da otobüsle uzun yol gitmektense, uçakla seyahat etmek daha sağlıklıdır.

“Hamileler X-Ray cihazından geçemez, akciğer filmi çektiremez.”

Yanlış! X-Ray cihazları radyasyon içermez, dolayısıyla bu cihazlardan geçmenin herhangi bir zararı yoktur. Akciğer filmi hayati bir zorunluluktan doğuyorsa, içerdiği radyasyonun düşüklüğü nedeniyle çektirilebilir.

“Hamile kadın canının istediği şeyleri yemezse, bebeği sakat doğar.”

Yanlış! Hamilelerin canının bir şeyler istemesi, tabiri caizse aş ermesi çoğunlukla psikolojiktir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme kritik olandır; bir şeyi yemeyince bebeğin sakat doğması tamamen hurafeden ibarettir.

“Hamileyken spor yapılmaz.”

Yanlış! Hamilelikte hareketsiz kalmak kasları tembelleştireceğinden doğum zorlaşır. Ağır olmasa da mutlaka spor yapılmalı, özellikle yürüyüşe önem verilmelidir.

“Hamilelikte saç boyatmak, makyaj yapmak ve oje sürmek bebeğe zarar verir.”

Yanlış! Yapılan araştırmalara göre, hamileliğin üçüncü ayından sonra saçları kimyasal olmayan boyalarla boyamak; makyaj malzemelerini minimal düzeyde kullanmak ve oje sürmek bebeğe zarar vermez.

“Hamile kadın bebeğin suyunu artırmak için bolca su içmelidir.”

Yanlış! Bebeğin suyu diye ifade edilen aslında 12. haftadan itibaren idrarından oluşan amniyon sıvısıdır. Bu sıvının azalması ya da artması anne adayının beslenmesiyle, su tüketmesiyle ilgili değildir.

“Hamilelik süresince sık sık ultrason takibi yaptırmak iyidir.”

Yanlış! Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bebeğin genetik taramaları ve anatomisinin değerlendirilmesi ile son haftalarda sıvı miktarının ölçülmesi dışında sürekli ultrason takibine gerek yoktur. Her ne kadar sağlık açısından bir risk içermese de, ses dalgalarının bebeği huzursuz ettiğine dair araştırmalar bulunmaktadır.

“Ceviz, balık ve folik asit kullanımı bebeği zeki yapar.”

Yanlış! Cevizde bulunan yüksek düzeydeki omega-3 anne adayında kalp-damar hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon riskini azaltır; bebeğin zekasına bir etkisi yoktur. Balıkta bulunan omega-3, B6, B12 ve E vitaminleri beyin gelişiminde etkili olsa da zekayı artırmayla bir ilgisi bulunmamaktadır. Folik asit ise bebeğin anatomik olarak sağlıklı olması için kullanılmaktadır, yine zekasıyla ilintili değildir.

“Hamile kadın çiğ ete dokunmamalıdır.”

Yanlış! Hamilelik öncesine toksoplazma enfeksiyonu geçirmeyen anne adayının ilk üç ay bu enfeksiyona yakalanması bebekte kalıcı hasara neden olabiliyor. Bu nedenle çiğ et ya da yıkanmamış sebzeleri tüketmek zararlıdır ancak bunlara dokunmanın herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

“Hamilelikte mide bulantısı ya da yanmasının nedeni bebeğin saçlarının çıkmasıdır.”

Yanlış! Bebeğin saçlarının çıkması anneyi herhangi bir şekilde etkilemez. Hamileliğin ilk zamanlarında, anne adayının vücudu bebeğe alışırken mide bulantısı; ilerleyen haftalarında ise diyafram ve mideye baskı oluştuğu için mide yanması meydana gelebilir. Az ve sık yemek, yüksek yastıkta uyumak ya da hamilelikte zararı olmayan ilaçlar kullanmak iyi gelecektir.

“Hamile kadın kollarını havaya kaldırıp uzanırsa kordon bebeğin boynuna dolanabilir; bebek düşebilir.”

Yanlış! Bu da tamamen bir hurafeden ibaret. Kordonun bebeğin boynuna dolanması bebeğin hareketlerinden kaynaklanır, anneyle bir ilgisi yoktur. Ağır kaldırmak risklidir ancak vücudu esnetmek doğumu kolaylaştırır.

BONUS: “Doğumdan sonra regl sancıları azalır ya da tamamen kaybolur.”

Bunun tıbbi olarak dayanağı olsa bile deneyimler yanlış olduğunu göstermektedir. Doğum yapmasına rağmen hala regl sancıları çeken kadınlar vardır.

Hamilelerin Kafasını Karıştırmak İçin Uydurulmuş Birbirinden Anlamsız 13 Batıl İnanç

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
03.01.2018

Bunlara gerçekten inanan var mı? Çiğ ete dokunmamak, saç uzarlen mide bulantısı, aş erdiği şeyi yemezse bebeğin sakat doğması... Böyle gerizekalıca şeylere inanacak kadar cahilseniz zaten çocuk yapmayın. Sizin yetiştirdiğiniz çocuktan bi bok olmaz.

03.01.2018

Aslında o saç mevzusu doğru bence. Ablam ve ben konusunda öyleydi. Çevremde de bunu gördüm. Ben baya saçsız doğdum ve annemin hiç midesi bulanmamış ama ablam saçlıydı ve onda çok bulanmış. Ona çok inandım ya tıbbi olarak kanıtlasanız bile hala ona inanıcam :D

03.01.2018

Ciğ ete dokunmamak değil, çiğ ete dokunduktan sonra elini yıkamak önemli.

TÜM YORUMLARI OKU (9)