Siyasi Konularda Kendini Geliştirmek İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar

Siyasi konulara meraklı olan fakat bu alanda pek fazla bilgisi olmayanlara hitap eden en iyi kitapları sizler için derledik. İşte okudukça ufkunuzun açılacağı siyasi kitaplar...

1. Payitahtın Son Yıllarında Bir Sefir - Han Melik Sasani

Han Melik Sasani bu kitabında Bugün kafamızda oluşan Osmanlı imajının, aslında nasıl olduğunu anlatırken, Batı-dışı dünyada da Osmanlı’ya dair olan bakış açısını irdeliyor. Yazarın anılarından oluşan kitap, dönemin İran siyasetinin İstanbul’a yansıyan boyutunu da aktarıyor.

burada

2. Doğu Sorunu (1774-1923) - Matthew Smith Anderson

Matthew Smith Anderson'ın en ünlü ve bilinen eserlerinden olan Doğu Sorunu, gizli antlaşma belgeleri, elçilik raporları ve diplomatların anılarından yola çıkarak bu sorun bütün yönleriyle inceliyor.

burada

3. Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken - Cemal Kafadar

Kitabında 16. ve 17. yüzyılda yaşamış dört kişiyi temel alan Cemal Kafadar, Osmanlı dünyasına kapı aralıyor. Eserde babasından kalan arazi üzerindeki haklarını korumak için divan-ı hümayuna başvuran bir Yeniçeri; İstanbul'da günce tutan bir derviş; ticaret için gittiği Venedik'te ölen bir tüccar; rüyalarını kaleme alarak şeyhine mektupla gönderen ve bir kitap yazmak isteyen bir kadın yer alıyor.

burada

4. Hayvan Çiftliği - George Orwell

Fazla çalıştırılan ve kötü muamele gören hayvanlar bir gün toplanıp yaşadıkları çiftliği domuzların önderliğinde ele geçirirler.

Yeni bir düzen kuran çiftlik hayvanları ilk başta gerçekten çiftliğin verimli olmasını sağlasa da daha sonra bazı politik sorunlar çıkar ve eski düzen mumla aranır olur.

burada

5. İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar - Bahriye Üçok

En önemli tarihçilerden olan Bahriye Üçok'un kaleminden çıkan kitap, İslâmiyet’te hükümdarlığa giden yolun kadınlara kapalı olmadığını anlatırken, Seyyide Hatun, İnanç Hatun, Şecerüddür, Türkân Hatun, Bibi Türkân, Süyün-Bike gibi birçok kadın hükümdarın başarılı yönetiminden örneklere yer veriyor.

Burada

6. Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza - Cüneyt Kanat

Ortaçağ Türk Devletlerinde, suç ve ceza konusunda Türkçe yazılanlar oldukça sınırlı olduğu için çok önemli bir eser olan bu kitap, bu kavramın ihmal edildiğini ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiği düşünülerek yazılan bir yapıt.

Burada

7. Modern Türkiye'nin Oluşumu - Feroz Ahmad

Geç dönem Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye tarihi üzerine uzman olan Feroz Ahmad, tarafından yazılan kitap, Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşumunu toplumsal, siyasal ve ekonomik yönleriyle ele alıyor. Bir cumhuriyet olmamızın adımları bu eserde en iyi şekilde yer alıyor.

Burada

8. Modern Türkiye'nin Doğuşu - Bernard Lewis

Princeton Üniversitesi Yakındoğu Etüdleri profesörü Bernard Lewis tarafından yazılan bu güncellenmiş klasik kaynak kitabında Türklerin son 250 yıldaki çağdaşlaşma serüvenini geniş bir kaynakçaya dayanarak yetkinlikle yorumluyor.

Modern Türkiye’nin Doğuşu konunun duayeninden, son 250 yılımız anlatılıyor.

Burada

9. Siyaset - Andrew Heywood

Canlı, ilgi çekici tarzı, güvenilir ve kapsamlı içeriğiyle bu son derece başarılı kitap hem öğrenciler hem de öğretim görevlileri için özellikle siyasete giriş derslerinde bir numaralı kaynak haline gelmiştir.

Burada

10. Petrol - Daniel Yergin

Petrolün modern anlamdaki tarihi gelişmesi 19. yüzyılın ikinci yarısından başlamasına karşın, yüzyılımızı büyük ölçüde etkilemiştir. etrol dünyasının en zengin ve en nüfuzlu kişisi D. Rockefeller, Henri Deterding, Gülbenkyan, J. Paul Getty, Armand Hammer ve daha pek çoğu oyundaki yerlerini alıyorlar. Daniel Yergin, petrolün dünyadaki durumunu daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Burada

11. Tanzimat: Değişim Sürecinde Osmanlı İmparatorluğu - Halil İnalcık ve Mehmet Seyitdanlıoğlu

Tanzimat Fermanı, Osmanlı ve Türk modernleşmesinin en önemli tarihsel dönemeçlerinden biri olarak geçiyor. modern hukuk devletinin kuruluşu ve buna bağlı olarak yeni idari yapıların doğuşunun temellerine kadar uzanan bu ferman, kitapta yorumlanıp değerlendiriliyor.

Burada

12. Siyasal Düşünceler Tarihi - Alaeddin Şenel

Siyasal Düşünceler Tarihi, toplumun ve devletin ortaya çıkışı üzerine düşünürlerin ileri sürdükleri spekülasyonları anlatıyor. 

Toplumun ve devletin gerçekte nasıl ortaya çıktıklarını bilmeden bunları bilmenin fazla bir yararı olmadığı için kitap bu konuya da değiniyor.

Burada

13. Batı'nın Deli Gömleği - Attila İlhan

'... darbeden önceki son üç yılın tespitlerini içeren bu kitap, '12 Eylül'ü öngörmüştü. '12 Eylül'den sonra olacakları da! Sistem'in 12 Mart'ta gerçekleştiremediklerini, aynı sıcak müdahale ile gerçekleştirmeyi tasarladığı, 70'li yıllar boyunca hissediliyordu.

Batı'nın Deli Gömleği, Attila İlhan'ın en nadide eserlerinden biri...

Burada

14. Irk Ulus Sınıf - Etienne Balibar ve Immanuel Wallerstein

Uluslar sistemi, milliyetçilik ve ırkçılık, evrenselcilik, uluslararası işbölümü ve hiyerarşiyi teker teker inceleyen Irk Ulus Sınıf, dünya ekonomisi sınıf mücadelesinin günümüzdeki durumuna değiniyor.

Burada

15. Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi - Turgut Özakman

Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar yaptıklarını anlatan kitap, 1881-1938 yılları arasında Osmanlının son dönemi Türkiye'nin kuruluşu, İstiklal Savaşı devrimler, açıklamalar ve temel belgelerle devrim yasalarına değiniyor.

Burada

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Her Biri Milyonlarca Sattı! Dünya Çapında En Çok Satan Kitap Serileri
18 Yaşından Gün Almış Tüm Gençlerin Okuması Gereken En İyi Kitap Önerileri
Bu Kitapları Okumaya Cesaretiniz Var mı? Herkesin Harcı Olmayan Ağır Kitaplar

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler