Talihsiz biçimde yaşamlarını yitirerek yine bu talihsizlikleriyle tarihe geçenleri tanıyoruz. Ölümün şakası olmaz ama şaşırmamak elde değil!
Talihsiz biçimde yaşamlarını yitirerek yine bu talihsizlikleriyle tarihe geçenleri tanıyoruz. Ölümün şakası olmaz ama şaşırmamak elde değil!
1920 yilinda yunan krali kavga eden kopegini ve maymununu ayirmaya calisir, maymun krali isirir. yara bir sure sonra iltihap kapar ve kan zehirlenmesinden olur. bu ornek ve yukardaki pek cogu bugun bize komik geliyor ama antibiotik oncesi devirde yasanan olagan seylerdi. basit ufak bir yara iltihap kapar ve kisa surede insani olume surukler. basit bir dis enfeksiyonu eski devirde olum icin yeterli neden olabiliyordu. bu yuzden antibiotiklerin degerini iyi bilip dikkatli kullanmak gerek. keza dikkatsiz kullanimi yuzunden etkileri gun ve gun azaliyor. yakin gelecekde kendimizi antibiotik oncesi devrin komik olumleriyle karsi karsiya bulabiliriz.
Eski zamanlarda ufak yaralardan enfeksiyon ve kangren sebebi ile ölmek doğaldı. Şimdinin yeni yetmeleri "vay amk" tepkisi versede. Cem Yılmaz'ın A.R.O.G filminde bir sahne vardır. Ozan Güven yürürken başını taşa çarpar ve bileğini büker. Yanında ki arkadaşları hemen cenaze merasimine başlar. Komedi filminde bir komedi olsa da zaman taş devri de olsa, 15. yüzyılda bile insanlar kemik kırılması sebebi ile ölebiliyorlardı ve gayet normal bir durumdu.. Hatta orta çağda ortalama insan ömrünün 35 yıl olma sebebi savaşlar değil hastalık ve kırıklardır.
#2 insanların en büyük ölüm nedeni sivrisinek ısırmalarına bağlı hastalıklardır.