Şivlilik Nedir, Ne Zaman Kutlanır? Konya Şivlilik Geleneği Nasıl Kutlanır?

Üç ayların başlangıcı, Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde asırlardır 'Şivlilik Geleneği' ile kutlanıyor. Selçuk Devleti’ne başkentlik yapan Konya’da asırlardır devam eden Şivlilik Geleneği, çocuklarla birlikte şenlik havasında kutlanıyor. Şivlilik günü kapsamında çocuklar, sabahın erken saatlerinde sokağa çıkıyor ve evleri dolaşıyor. Peki, Konya’ya özgü bir gelenek olan Şivlilik nedir, neden kutlanır, nasıl kutlanır? 

İşte, Şivlilik ile ilgili tüm detaylar…

Şivlilik Nedir?

Şivlilik geleneği, ülkemizin kültürel miraslarından bir tanesidir. Şivlilik etkinliğinin ismi, çeşitli kaynaklarda 'kuş ötüşü' ve 'yağda kızaran hamur sesi' olarak karşımıza çıkar. 

İç Anadolu’da bulunan Konya’ya özgü olan şivlilik günü: Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bugüne “ilk namaz” adı da verilir.

Şivlilik Nasıl Kutlanır?

İşte, Regaip Kandili geleneği olarak sadece Konya yöresinde Regaip Kandili'nde düzenlenen Şivlilik etkinlikleri: 

'Regaip Kandili günü sabah namazından sonra mahalledeki üç ile on beş yaş arasındaki kız ve erkek çocukları sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarlar. Kapının açılması gecikirse, çocuklar hep bir ağızdan ve tempolu bir şekilde mani söylemeye başlarlar. 

Çocukların sesini duyan ev sahibi, elindeki tabak dolusu üzüm veya ne çerezle kapıyı açar. Sıra ile tüm çocukların avucuna veya boyunlarına taktıkları keselere birer avuç olmak şartıyla çerez koyar. Çocuklar bu şekilde öğlen saatlerine kadar tüm kapıları dolaşır.

Şivlilik Manisi

Şivli şivli şişirmiş,

Erken kalkan pişirmiş,

İki çörek bir börek,

Bize namazlık gerek.

Şivlilik...

Şivlilik Geleneği, Anadolu'nun fethinden sonra Konya bölgesini İslamlaştırma ve Türkleştirme döneminden bugüne gelmiş bir gelenektir.

Şivlilik geleneği kapsamında, dini ve milli geleneklerimizden biri olan 'Fener Alayı' da düzenlenir. 

Şivlilik gününden önceki akşam saatlerinde şehirde fener alayı düzenlenir ve dilek fenerlerinin uçurulur. Yerde ateş yakılır, ateş üstünden atlanır.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Kediler Neden Kalite Kontrol Memuru Gibi Birbirlerinin Popolarını Koklar?