SİT Alanındaki AVM İnşaatında Roma Dönemi Hamamı Bulundu: 'Arkeopark Olsun'

İzmir'in Konak ilçesinde, 3. dereceden arkeolojik SİT alanına yapılan AVM'nin inşaatı sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen 'liman hamamı' kalıntılarına ulaşıldı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kalıntıların tamamıyla ortaya çıkarılması için sondaj çalışmasının parselin tümünde sürdürülmesi yönünde karar aldı. Arkeologlar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri ise çalışmaların tamamlanmasının ardından alanın arkeopark yapılması önerisini getirdi.

DHA'nın aktardığı habere göre, Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi'nde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeliyle 2016 yılında ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma tarafından 12 Haziran 2016 tarihinde, çalışmalara başlandı. Binayı yıkarak, yerine alışveriş merkezi kurmak isteyen firma yetkilileri, beklemediği durumla karşılaştı. İş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sonrası binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanıldı.

Çalışmalar 2 yıldır bitirilemedi.

3'üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede, inşaat çalışmaları durduruldu. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla bölgede sondaj yapılarak, kalıntılar incelenmeye başlandı. Aradan geçen 2 yıla rağmen çalışmalar bitirilemedi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca geçen aylarda yapılan toplantıda, bir kez daha karar alındı. Kurul tarafından taşınmaz üzerinde yapılan sondaj çalışmalarının incelendiği ve inceleme sonucu Roma dönemine ait liman hamam yapısı olduğu düşünülen kalıntıların ortaya çıktığı görüşü paylaşıldı.

'Sondaj çalışması genişletilsin' kararı alındı.

Kalıntıların, alanın diğer taraflarında da devam ettiği yönünde görüşün hakim olduğunu bildiren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca söz konusu yapı kalıntılarının tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü'nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi yönünde karar alındı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Kazı Başkanlığı'nın görüşleri kurula iletilecek, ardından alanla ilgili nihai değerlendirme yapılacak.

"Bina yapılması artık mümkün değil."

Çalışmaların sürdürüldüğü alanda, katıntılar her gün biraz daha gün yüzüne çıkarken, Arkeologlar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, alanda bina yapılmasının artık mümkün olmadığını söyledi. 

Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi binasının temelinde, iç limanın bir ucunun (kuzeybatı) ortaya çıktığını kaydeden Uhri, limanın diğer ucunun ise Hisar Camisi'nin bulunduğu yer olduğunu söyledi. Bu alanda bina yapılmaması gerektiğini belirten Uhri, öneride bulunarak, 'Orası artık arkeopark olur. Kalıntılar tam olarak ortaya çıktıktan ve bölge tamamen temizlenip, açıldıktan sonra arkeopark yapılmalı' dedi.

"İzmir'in tarihini değiştirecek eserler çıkabilir."

Çevreci kimliği ile bilinen Avukat Arif Ali Cangı ise 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olan bölgenin, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tarafından 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Alandaki kazı çalışmalarının devam etmesi gerektiğini kaydeden Cangı, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

'Bu alanda İzmir'in tarihini değiştirecek eserler çıkabilir. Kültürel varlıklar tüm insanlığın ve kuşakların ortak değeridir; koruyup, gelecek kuşaklara aktarmak, tarihi ve vicdani sorumluluğumuzdur. Merkezi ve yerel idarelerin hukuki sorumluluğudur. Burası Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait. O nedenle korumak da vakıf olmanın doğal gereğidir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün korumacı bir şekilde yaklaşmasını, ona göre işlem ve eylem yapmasını bekliyoruz. İzmir Valiliği’ni, Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’ni de göreve çağırıyoruz.'

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
29.05.2018

1000 yıl öncesine dek Efes, Bergama gibi daha önemli şehirler vardı İzmir'in çevresinde, ancak onların limanları alüvyon altında kaldığında İzmir büyüdü ve Kemeraltı sayesinde İzmir bugünkü haline geldi. Belki bilenler vardır, Atina'da yapılacak her türlü inşaat, tesisat ve altyapı çalışması için arkeolog bulundurma zorunluluğu vardır; İzmir için de böyle bir düzenleme yapılsa her şey çok farklı olur.

29.05.2018

Allah avmlerinizin belasını versin .amin

Pasif Kullanıcı
29.05.2018

Bilmeyenler için söyleyeyim, İzmir sandığınızdan daha dolgu bir şehir. Kemeraltı dediğimiz yer aslında bundan 500 yıl önce yoktu çünkü kemeraltı dolgu bir alan. Aslında girnedeki iç limana benzer bir yapısı vardı. öyle ki Kızlarağası dediğimiz şimdi körfezden yaklaşık 500m içerideki han aslında denize sıfır bir gümlük tarzı inşaa edilmişti. kemeraltı bir kaleydi aslında roma döneminde inşaa ettirilmişti. Kale birçok hükümdara çok büyük sıkıntılar çıkardı çünkü iç limandan gemi ile saldırıda kale kendini çok iyi koruyordu. bu yüzden kale yıktırıldı. yani orada düşündüğümüzden kat be kat tarihi yapı var. İzmir sandığımızdan daha önemli bir şehir. önemi konusunda İstanbulla yarışır. birçok savaşı başlatıp bitirmiştir. Birçok hükümdar bu şehri almak için savaş vermiştir. Eskiden yalılar, malikanelerle bezenmiş bir şehrin çok büyük yönetimsel sıkıntılar çekmesi aşırı üzücü. Ayrıca ilkleri sayesinde de türkiyenin en öncü şehri (Osmanlılının ilk tren yolu, İlk asansör binası, ilk telgraf vb)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ