Şişli'deki Atatürk Müzesi'nde Renk Tartışması Yaşanıyor

Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun'a ilk çıkış planını yaptığı Şişli'deki 'Atatürk Müzesi'yle ilgili renk tartışması yaşanıyor. Müzenin dış cephe rengi şu an sarı. Ancak yıllarca pembe olarak kalmıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sorumlusu Önder Polatoğlu, 'Mustafa Kemal Atatürk döneminde bu ev ne sarı ne pembeydi, tamamen sıva renginde, beyaz beton rengindeydi' dedi. Atatürk Müzesi Müdürü Hande Yonar ise,  'Restorasyon sürecinde dış cephede raspalama çalışması yapıldı. Bunun sonucunda zeminde en alt katmanda tespit edilen renk 2 numaralı Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Onay doğrultusunda sarının ilk kullanılan renk olduğu tespit edildi' dedi.

Atatürk, Aralık 1918'den 16 Mayıs 1919'a kadar, bu evde annesi ve kız kardeşiyle birlikte kaldı. Ev 1924'te eski valilerden Erzurum milletvekili Hasan Tahsin Uzer tarafından satın alındı. Bu tarihte eve Atatürk'ün 1919'da bu binada oturduğunu gösteren tabela konuldu. İstanbul Belediyesi 1927'de binayı Tahsin Uzer'den satın aldı ve Atatürk'le ilgili eşya, tarihi belge ve hatıraları burada toplamaya başladı. Bina 1942'de Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde müzeye dönüştürüldü ve Atatürk İnkılabı Müzesi olarak 15 Haziran 1942'de ziyarete açıldı. 

1960 yılında İstanbul Belediye Başkanı Refik Tulga'nın girişimiyle binada onarım yapıldı. 9 Ocak 1962'de kısmi bir yangın geçiren müze Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü, 1981 öncesi yeniden büyük çaplı bir onarım gördü.

İlk sarı rengin kullandığı tespit edildi

Bina kapı tokmaklarından camlara kadar 1910'lu yılların üslubuna uygun olarak onarıldı. 19 Mayıs 1981'de Atatürk Müzesi olarak cephesi pembe rengiyle yeniden açıldı. Yılların verdiği tahribatla eskiyen bina, Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar restore edildi. 

Son olarak 2014'te restorasyona uğrayan müze, 10 Kasım 2015'te tekrar hizmete girdi. Restorasyon sırasında dış cephede raspalama çalışması yapıldı. Çalışma sonrasında zeminin en alt katmanında tespit edilen renk, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne sunuldu. Kurulun verdiği onay ile sarı rengin ilk kullanılan renk olduğu tespit edildi.

"Atatürk döneminde ne sarı ne pembeydi"

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sorumlusu Önder Polatoğlu, şunları kaydetti:

'Mustafa Kemal Atatürk döneminde bu ev ne sarı ne pembeydi, tamamen sıva renginde beyaz beton rengindeydi. Şimdi biz evi sarı olarak görüyoruz. Atatürk'ün evi elbette çok önemli bizim için. Mimari yapıya ve uzmanların taleplerine göre değerlendirilebilir ama tarihi bilgilere göre oranın orijinalinin sıva renginde olduğunu biliyoruz. Tarihi binaların doğal özelliklerini korunmasında oldukça yarar var.'

"İlk kullanılan renk olduğu tespit edildi"

Atatürk Müzesi Müdürü Hande Yonar ise,  'Atatürk Müzesi İBB tarafından 2014-2015 tarihleri arasında bir restorasyon süreci geçirdi. Bu restorasyon sürecinde dış cephede raspalama çalışması yapıldı. Bunun sonucunda zeminde en alt katmanda tespit edilen renk 2 numaralı Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Onay doğrultusunda bu rengin ilk kullanılan renk olduğu tespit edildi. Anıtlar Kurulu'nun onayı doğrultusunda 2015 yılındaki restorasyon çalışmalarında bu renk uygulandı. Daha önce belki pembeye boyamak istediler ya da o dönemin modasıdır. 2014 yılında başlayan restorasyona kadar pembe renk uygulandı' dedi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR

Ben kendimi bildim bileli o bina pempe

24.12.2021

Kurtuluş Savaşı hatıralarından da bahsetmek ister misin kanka?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ