Sis Nedir: Sis Neden Olur, Nasıl Oluşur?

Sis, görüş mesafesini 1 km'nin altına düşüren bir doğa olayıdır. Şehir içlerinde sis oluşumu özellikle trafiği olumsuz etkiler. Peki sis nedir? Sis nasıl oluşur, neden meydana gelir? 

İşte detaylar...

Sis Nedir?

Yerle temas halindeki su buharının, havada asılı duran küçük su damlacıklarına veya kristallerine dönüşmesi olayına sis adı verilir. Bu dönüşüm yorulma adı verilen olayla gerçekleşir. Sis ayrıca, stratus adı verilen bulutun yerde veya yere yakın seviyelerde oluşması olarak da tanımlanabilir. 

Sis, günlük hayatı olumsuz etkileyen, görüş mesafesini 1 kilometrenin altına düşüren bir doğa olayıdır.

Sis Neden Olur?

Sisin oluşması için havanın taşıyabileceği nem kapasitesini aşması gerekir. Hava bu noktaya ulaştığında su buharı tanecikleri yoğuşmaya, yani sıvılaşmaya başlar. Havanın doyuma ullaşma noktasına ayrıca çiğ noktası adı da verilir.

Sis genellikle sabahın erken saatlerinde gözlemlenir. Gece güneşin ısıtıcı etkisi olmadığı için soğuk toprak ve deniz üzerindeki nemli hava yoğuşmaya başlar. İlerleyen saatlerde ise güneşin etkisiyle birlikte hava ısınmaya başlar ve sis yavaş yavaş ortadan kalkar. 

Sisin ortadan kalkmasındaki diğer bir etken ise rüzgardır. Rüzgarın yoğun olduğu günlerde sis oluşmaz.

Sisin Özellikleri Nelerdir?

Sis oluşumu en çok sonbahar aylarında görülür. Özellikle havanın 2,5 derece ve 4 derece arasında olduğu zamanlarda sis oluşur.

Sis genellikle çukur bölgelerde ve nem bakımından zengin yerlerde meydana gelir. Sis bulutunun içerisinde zaman zaman hafif yağış da olabilir. Bu yağışa genellikle çisenti adı verilir. Sis ince tabakalar halinde meydana gelir ve gün içerisinde etkisini kaybeder.

Sisin oluşum türüne göre 4 türü vardır.

Cephe Sisi: Sıcaklıkları farklı iki hava kütlesinin karşılaşmasıyla meydana gelir. Sıcak olan hava kütlesi soğuk olan hava kütlesinin üzerinde yükselir ve soğur. Böylece sis meydana gelir. 

Radyasyon Sisi: Geceleri ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi soğur. Yükseklik arttıkça sıcaklık artar. Hava soğuması çiğ noktasına kadar indiğinde sis oluşumu gözlenir. Şehir içlerinde tanık olduğumuz sis bu şekilde meydana gelir.

Yatay Hava Hareketi (Adveksiyon) Sisi: Sıcak ve nemli olan hava, soğuk bir yüzey üzerine doğru hareket eder. Bu durumda alt katmanlar soğur. Soğuyan havada su buharı yoğunlaşır ve sonuç olarak sis oluşumu gözlenir. 

Yer Şekilli (Oroğrafik) Sis: Yer şekillerine bağlı olarak oluşan sistir. Hava yatay olarak hareket eder fakat bazı yer şekilleriyle karşılaşınca yükselir ve yükseldikçe soğur. Örneğin bir hava kütlesi tepe veya dağ boyunca yükselirse sis meydana gelir.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki