Sırt Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda en sık görülen ağrıların başında sırt ağrıları gelmektedir. Bu ağrılar, baş bölgesinin altından bel bölgesine kadar olan yerde görülür. Genellikle kaslarda gerilmeden kaynaklı sırt ağrıları meydana gelir. Ancak bazı durumlarda ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu ağrılar, uzun bir süre devam ederse kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Ağrılar, bıçak saplanması şeklinde aniden oluşur. Bu durum hareket kısıtlılığına yol açar. Özellikle bel omurgası çevresinde yoğun olarak hissedilir. Kol, bacak, kalça, göğüste de ağrılar oluşabilir. Peki sırt ağrısına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Her ağrı gibi sırt ağrısının da akut ve kronik olmak üzere iki farklı türü bulunur. Akut ağrılar, aniden ortaya çıkan ağrılardır. Bunlar genellikle en az bir hafta, en fazla 6 hafta kadar sürer. Kronik ağrıların ise en az 6 hafta sürdüğü gözlemlenmiştir. Kişilerin yaşam tarzları sırt ağrılarının nedenlerini saptamada yardımcı olur. Çalışma koşulları, hareketsiz bir yaşam, aşırı kilo gibi durumlar sırt bölgesinde ağrılara yol açar. Ayrıca depresyon, stres, kaygı gibi psikolojik durumlardan kaynaklı da ağrılar oluşabilmektedir. Sırt ağrılar, altta yatan durumlara göre vücudun farklı bölgelerine yayılır. Ayrıca başka bölgede oluşan ağrılar sırtta yansıma da yapabilir. Sırt ağrıları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Sırt Ağrısının Nedenleri

Sırtta ağrıya yol açan birçok sebep bulunmaktadır. Çok fazla soğuk havaya ve rüzgara maruz kalmak, oturuş bozuklukları, yaralanma gibi etkenlerden dolayı sırt bölgesinde ağrılar oluşabilir. Sırt ağrısının diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Sırt fıtığı: Omurlar arasındaki disklerde fıtık oluşumu ciddi sırt ağrılarına yol açar. Fıtık oluşan bölgede sadece ağrı değil, aynı zamanda karıncalanmalarda görülür. Ayrıca yürümede zorluklarda yaşanır.

  • Kemik erimesi: Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen kemik erimeleri, kemiklerdeki mineral eksikliğidir. Bu eksiklikten dolayı kemikler kolay bir şekilde kırılabilir. Bu durum en fazla omur bölgesinde görülür.

  • Romatizmal hastalıklar: Bu hastalıklar kendini kemik ve eklem bölgelerinde hissettirir. Romatizmal hastalıkların bazıları sırt bölgesinde omurgayı etkiler ve ağrılara sebep olur.

  • Skolyoz: Halen daha nedeni tam olarak saptanamayan bu hastalık sırt bölgesinde ağrıya yol açabilir. Bu durum özellikle yaş ilerledikçe daha da yaşanır.

  • Tümörler: Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan tümörler, yayılarak da sırtta ağrıya neden olur. Omurgada bulunan kemik ve sinirlerde iyi ya da kötü huylu tümörlerin varlığı da bu duruma yol açar.

Sırt Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Sırt ağrısına hastanelerde bulunan nöroloji ile ortopedi ve travmatoloji bölümü bakmaktadır. Ağrıya yol açan hastalıkların saptanması için X- Ray, Bilgisayarlı Tomografi, MR gibi görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. Aynı zamanda kemik incelemeleri, sinir fonksiyon incelemeleri de yapılmaktadır. Sırt ağrılarına çeşitli tedavi şekilleri uygulanır. Bunlar, altta yatan hastalığa göre değişiklik gösterir. Hem ilaçlı hem de ilaçsız ağrılar geçirilebilir. Ayrıca bazı durumlarda cerrahi yöntemlere de başvurulur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Adale Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Ense Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Kulunç Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Eklem Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Diz ve Bacak Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Boyun Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Omuz Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı