Sırrı Sinirlenmemek ve Gülmekti: Dünyanın En Yaşlı Erkeği 112 Yaşında Hayatını Kaybetti

12 Şubat'ta dünyanın en yaşlı erkeği olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na giren Japon Çitetsu Watanabe hayata veda etti. 1907 doğumlu olan Çitetsu, tam 112 yıl 344 gün yaşadı.

BBC Türkçe'den Ilgın Yorulmaz'ın haberine göre,Japonya'nın kuzeybatısında Niigata eyaletinde yaşayan ve 5 Mart 1907 doğumlu olan Çitetsu Watanabe 113 yaşına giremeden hayatını kaybetti. 

8 kardeşin en büyüğü olan üniversitede ziraat okuduktan sonra işe girdiği Dai Nippon Meji Şeker Fabrikaları'nın elemanı olarak Tayvan'a gidip 18 yıl şeker kamışı plantasyonlarında çalıştı.

Ancak 1944 yılında Pasifik Savaşı'nın sonlarına doğru Japon ordusuna çağrılınca eşi ve dört çocuğunu bırakıp savaşa gitti.

Savaşın bitiminde memleketi Niigata'ya dönen Çitetesu için zor günler başladı

Çitetsu'nun en büyük oğlu Tetsuo ile evli olan gelini Yoko Watanabe'nin anlattığına göre Watanabeler henüz ufak olan çocuklarına yiyecek bulmakta zorlandılar. Nihayet Çitetsu, Niigata Eyaleti Ziraat Ofisi'nde iş buldu ve 1974'te emekli olana dek orada kaldı.

Dünyanın en yaşlı erkeğinin emekliliği de sıradan emekliliklere benzemedi. Tetsuo ile kendi elleriyle yaptıkları köy evine yerleştiler. Bir dönüm arazide patates, domates, çilek ve erik yetiştirerek günlerini geçirdiler. Sonunda 100 ağaçlık muazzam bir bonsai koleksiyonu sahibi oldu Çitetsu Watanabe ve sergilere katıldı. Hem de tam 104 yaşına dek!

Son zamanlarında bile aktif olan Çitetsu, origami ve kaligrafi ile uğraşıyor, matematik problemleri çözüyordu. Şeker kamışı şirketinde çalıştığından olsa gerek kahverengi şekerle hazırlanmış krem karamel gibi tatlılara düşkündü.

"Bir kere bile sesini yükselttiğini duymadım"

2019 yılında yerel bir gazeteye verdiği demeçte Çitetsu uzun yaşamanın sırrını 'asla sinirlenmeyin ve yüzünüz hep gülsün' diyerek açıklamıştı. Gelini Yoko'nun söyledikleri de yaşlı adamın bu felsefesini doğruluyor. Yoko, Çitetsu için, 'Bir kere bile sesini yükselttiğini duymadım. Çok da sevecendir. Büyük bir aile olarak aynı çatı altında torunları ve torunlarının torunları ile yaşamanın sevinci yüzüne yansıyordu' diye konuşuyor.

Çitetsu Watanabe'nin ölümüyle beraber en uzun yaşama rekorunun kime geçeceği merak ediliyor.

Dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı erkeği, 2013 yılında 116 yaşında ölen Jiroemon Kimura adlı bir Japon'du.

Şu an dünyanın en yaşlı kadını da Ocak ayında 117 yaşını kutlayan Japon Kane Tanaka.

Tanaka 116 yaşındayken rekorlar kitabına girmişti👇

Dünyanın En Yaşlısı Yine Japonya'dan: 116 Yaşındaki Kadın Guinness Rekorlar Kitabına Girdi!

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı'dan Kendisine "Sözde Gazeteci" Diyen Hakan Ural'a Duyanları Dumur Eden Cevap
Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!
Canına Tak Etti: Gösterisinde Yaptığı Esprilerin Yayılmasına Sinirlenen Cem Yılmaz Tepki Gösterdi!
YORUMLAR
25.02.2020

japon insanin bu kadar uzun yasamasi muhtemelen mutfaklariiyla alakali. cok fazla deniz urunu tuketiyorlar ve yedikleri princde bile yag orani cok dusuk. buna en guzel ornek okinawa adasi. okinawa adasindaki insanlarda ayni toplum ama adadaki buyuk amerikan ussu yuzunden yemek aliskanliklari degismis daha bati tarzinda, amerikan tarzinda beslenir olmuslar. sonuc: anakara japonyasi ile aralarinda ortalama yasam sureleri, kalp ve damar hastalaiklari oranlarinda ciddi fark var.

25.02.2020

Sakin olmam lazım, strese girmemem lazım diye diye daha çok geriliyorum ya.

25.02.2020

İşte bunlar hep Japon.

TÜM YORUMLARI OKU (10)