Şirketlerde Hızla Yaygınlaşan 9 Yeni Nesil İnsan Kaynakları Trendi

Teknolojinin hızlanmasıyla beraber, hem çalışan takibini daha sağlam hale getirmek hem de dijital dünyaya ayak uydurmak için İK departmanları yeni amaçlar belirlemeye başladı. İşte hızla yaygınlaşan İK trendleri...

1. İK'yı bir ürün olarak pazarlamak.

İnsan kaynakları genel olarak projelere odaklanırken son dönemde bu konuda bir değişime gitti. Artık projeden ziyade ürüne odaklanarak İK bir ürün olarak pazarlanmaya başlandı. Daha önce bir takvime göre projelere odaklanırken artık kişiselleştirilmiş ve ihtiyaca yönelik ürünler ortaya konmaya başlandı.

2. Eğitim süreçlerinin çalışan gözetilerek ön plana koyulması.

Mesleki yetkinliğin belgelenmesinin zorunlu olduğu beyaz yakanın eğitim süreçleri yerine daha çok mavi yakanın eğitim süreçlerine odaklanmaya başlanıldı. Bu durum ile şirketler içi verimin artırılması hedefleniyor.

3. Daha çok yeteneğe ve yeteneği elde tutmaya odaklanılması.

Yeni yetenekleri iş gücüne katmak ve hali hazırda bulunan yetenekli çalışanları daha da motive ederek hem bağlılığın hem de iş veriminin artırılması hedefleniyor. Özellikle yeni yetenekleri bulup, şirketlere kazandırmak yeni İK trendlerinin en göze çarpanlarından biri.

4. Performans değerlendirmelerinde yeni sistemler oluşturulması.

Dünya genelindeki büyük şirketler performans değerlendirme sistemlerini değiştirdiklerini açıklarken geri kalan şirketler de yeni yeni bu  duruma ayak uydurmaya başladı. Yılda bir kez yapılan geri bildirim yeterli olmadığı öngörülürken yeni yapılan sistemle beraber çalışanın hangi konularda motivasyon kaybı yaşadığı ve bunun değiştirmek için neler yapılabileceği konusu önemseniyor.

5. İş hayatında bireyselleşme.

Çalışanları bir grup olarak ele almak değil de daha çok bireysel olarak değerlendirme yöntemine gidiliyor. Bu durum çalışanın bireysel olarak dengesini sağlarken aynı zamanda iş ve yaşam dengesini de korumayı amaçlıyor.

6. Uzaktan çalışan ekiplerle iş birliği oluşturmak.

Pandemi ile birlikte pek çok şirket uzaktan çalışma sistemine geçti. Kimi bir zaman sonra ofislerde çalışmaya dönerken kimi de bunu ya yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak devam etti. Bu değişen olgu İK 'ların da sisteminin değişmesini sağladı. Yeni sistemle beraber uzaktan çalışan ekiplerle iş birliği yapıp, işlerin daha iyi bir şekilde yürümesini sağlamak da İK'nın yeni amaçlarından biri oldu.

7. Dış kaynak kullanımın artırılması.

Sorumlu olunan departmanlar genişledikçe şirketler kendi içlerinde verimi artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya başladı. Bunlardan biri de dış kaynak kullanımı oldu. Dış kaynak kullanımı, işletmelerin bir servisi kendi bünyesinde üretmeyip, bu servisin yapılması konusunda uzmanlaşan bir firmadan hizmet alması anlamına geliyor. Dış kaynakların kullanılması hem işlerin hızlı hem de daha verimli ilerlemesini sağlıyor. Özellikle İK Yazılımı gibi alanlar dış kaynak kullanımının en fazla olduklarından biri.

8. Yapay zeka teknolojisini kullanmak.

Yapay zeka teknolojisi geliştikçe İK departmanları da artık bu teknolojiyi kullanmaya başladı. Eğitim simülasyonları, çevrimiçi eğitimler, kişilik analizleri, çalışan yönetimi gibi konular çok daha kolay halledilebiliyor.

9. Dijital dönüşüme uyum sağlamak.

Büyü ve hantal sistemler yerine daha kolay, hızlı ve güvenilir olan dijital sistemlere geçiş yapılmaya başlandı. Teknolojinin hızlanmasıyla İK departmanları sistemlerini güncelleyerek dijital dönüşüme ayak uyduruyor.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!