Şirketler İçin Veri Güvenliği Neden Önemli? İşletmenizin Siber Güvenliğini Sağlamanız İçin 10 Yöntem

Teknoloji çağının saymakla bitmeyecek avantajı var. Ancak aynı zamanda bazı tehlikeleri de beraberinde getirmekte. Özellikle veri güvenliği şirketlerin dikkat etmesi gereken bir olay. Peki veri güvenliği neden bu kadar önemli? Siber güvenlik yöntemleri neler? Buyurun içeriğimize...

Veri güvenliği neden bu kadar önemli?

Veri güvenliği, bir işletmenin sahip olduğu verileri riskten uzak tutmak için gösterdiği çabayı kapsar. Veri güvenliği ile ilgili koruyucu önlemler, veri gizliliğini, veri bütünlüğünü ve veri kullanılabilirliğini korur. Korunması gereken dijital veriler 21. yüzyılda bir işletmenin tartışmasız en değerli varlığı haline geldiğinden, verileri korumak tüm işletmeler için ilk öncelik olmalıdır.

Siber güvenlik için alınması gereken yöntemlere gelelim...

1. Güçlü şifreleme yapmak.

İşletme verilerinin şifrelenmesi, yetkisiz erişimden korunmasına yardımcı olurken verileri de çalınmaya karşı korur ve sızıntı durumunda verilerin güvenli kalmasını sağlar. 3 ayda bir önümüze gelen şifre değiştirme zorunluluğunun da temel sebebi aslında veri sızıntısını önlemek.

2. Güncel yazılımları kullanmak.

İşletmelerin mümkün mertebe işletim sistemleri, uygulamalar ve diğer yazılımlarını güncel tutması gerekir. Yazılım güncellemeleri, güvenlik açıklarını düzeltir ve potansiyel saldırıları önler. Bu sayede de veri güvenliği sağlanmış olur.

3. Güvenlik duvarı.

Güvenlik duvarı da şirketlerin verilerini korumada önemli yöntemlerden biri. Güvenlik duvarı, ağ trafiğini denetler ve zararlı veya istenmeyen erişimleri engeller. IT departmanlarının başlıca konularından biri diyebiliriz.

4. Antivirüs ve Anti-Malware yazılımları kullanmak.

Şirket içindeki tüm bilgisayar sistemlerinde güncel antivirüs ve anti-malware yazılımları kullanılması elzemdir. Bu yazılımlar, bilgisayarlara bulaşabilecek zararlı yazılımları tespit eder ve temizler. Sadece şirketler için değil kişisel bilgisayarlardaki verilerin korunmasında da bu yazılımlara önemli görevler düşüyor.

5. Güçlü kimlik doğrulama.

Şirketler güçlü kimlik doğrulama yöntemleri kullanarak erişim kontrollerini güçlendirmelidir. Şifrelerin yanı sıra çok faktörlü kimlik doğrulama gibi ek güvenlik katmanlarının uygulanması da şart. Şirketi içi yazışmalarda bile bazen bu yöntem kullanılabiliyor.

6. Çalışanlara siber güvenlik hakkında eğitimler vermek.

Şirketler, çalışanlarına düzenli olarak siber güvenlik eğitimleri vermelidir. Bu eğitimler, phishing saldırılarını tanımak, güvenli internet kullanımı ve veri koruma yöntemleri gibi konularını kapsamalı. Çalışanların bu konuda bilinçli olmasın siber güvenlik kapsamında büyük önem taşımakta. Ne kadar bilgi o kadar güvenlik!

7. Veri yedeklemesi yapmak.

Bilgilerin korunması için düzenli olarak veriler yedeklenmelidir.  Veri yedeklemesi, veri kaybı durumunda verilerin kurtarılmasını sağlar ve iş sürekliliğini sağlar. Herhangi bir siber saldırı durumunda da hayat kurtarır diyebiliriz.

8. Yetkilendirme ve erişim kontrolleri sağlamak.

Şirketler siber güvenliği sağlamak için çalışanların sadece ihtiyaç duydukları verilere ve sistemlere erişimlerini sağlayarak güvenliği artırabilir. Ayrıca, yönetici hakları gibi özel yetkilendirmeleri sınırlamak da önem teşkil ediyor.

9. İzleme ve günlük kayıt tutmak.

Şirketlerin teknoloji departmanları, ağları ve sistemleri sürekli olarak izlemeli ve günlük kayıtlarını tutmalıdır. Bu, saldırıları tespit etmek, hataları izlemek ve sorunları çözmek için önemli.

10. Düzenli güvenlik denetimleri yapmak.

Düzenli olarak güvenlik denetimleri yaptırmalı ve iç denetimler gerçekleştirmeli. İpin ucu kaçarsa sonrasında büyük veri kayıpları yaşanabilir. Bu yüzden düzenli olarak yapılan denetimler güvenlik açıklarını tespit eder ve düzeltir.

Popüler İçerikler

Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!