MALZEMELER:
● 600 gram kornişon salatalık
● 1 su bardağı üzüm veya elma sirkesi
● Tepeleme 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
● 1 tatlı kaşığı toz şeker
● 3 diş sarımsak
● Kavanozun tamamını dolduracak kadar kaynar su
● 1 litrelik kavanoz
HAZIRLANIŞI:
● Turşu yapımının ilk aşaması olarak 600 gram kornişonu güzelce yıkayın. Yıkama işlemini tamamladıktan sonra kornişonların sap kısımlarını kesin ve saplarını ayırdığınız kornişonları köşeye koyun.
● Sırada turşu yapımının en önemli parçalarından birisi olan sarımsak var. Üç adet sarımsağın kabuklarını ayıklayın. Sarımsaklardan bir tanesini iki parçaya ayırarak kavanozun dibine yerleştirin. Kalan iki adet sarımsağı da kabuğundan ayrılmış bir şekilde köşeye ayırın.
● Sarımsağın üstüne yıkayıp saplarından ayırdığınız kornişonları dizmeye başlayabilirsiniz. Kornişonları yerleştirirken salatalıkların arasına kalan iki diş sarımsağı birkaç parçaya bölerek serpiştirin. Yani bu aşamada kornişonları ve sarımsakları karışık bir şekilde kavanozun içine yerleştirmelisiniz. Bu aşamada dilerseniz küçük küçük doğradığınız havuç parçalarını da kavanozun içerisine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde doldurduğunuz kavanozu bir kenara koyun.
● Artık turşunun sirkeli suyunu hazırlamaya girişebilirsiniz! Bir kabın içerisine bir su bardağı sirke, tepeleme iki tatlı kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı toz şekerin tamamını ekleyin. Turşunun çok ekşi olmasını istemezseniz bir çay bardağı sirke ve bir çay kaşığı kaya tuzu kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış! Karışımı güzelce karıştırın.
● Şimdi sirkeli karışım ile kavanozdaki kornişon salatalıklar buluşmaya hazır! Hazırladığınız sirkeli karışımı kavanoza doldurun.
● Sirkeli karışımı ekledikten sonra kavanozun üstünde boşluk kalacak. Boş kısmı kaynar su ile doldurun. Bu aşamada kornişon salatalıklarının tamamı, sıvı karışımın içerisinde kalmalı.
● Yukarıdaki tüm aşamaları yaptıysanız kornişon turşusu tarifinin sonuna yaklaştınız demektir! Turşu kavanozunun kapağını olabildiğince sıkı bir şekilde kapatın ve kavanozu ters bir şekilde iki saat kadar bekletin.
● Düz çevirdiğiniz kavanozu, ağzı kapalı bir şekilde güneş görmeyen serin bir alanda bekletin.
● Bir haftalık beklemenin sonunda hazırladığınız kornişon turşusu yenmeye hazır. Afiyet olsun!
Kornişon Turşusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
● Turşu kurarken ısıya dayanıklı cam kavanoz kullanmanız sağlık açısından daha uygun olabilir. Ayrıca kavanozu ve kapağı birden fazla kez kullandıysanız turşu yapımına başlamadan önce 15-20 dakika boyunca kaynatarak sterilize etmeniz tavsiye edilir.
● Turşu kurarken kullanacağınız kornişonun taze olması çok önemli. Unutmayın ki bekleyen ve bozulmaya yüz tutmuş olan sebze ve meyvelerden turşu kurulmaz çünkü çürümek üzere olan besinlerde zararlı bakteriler oluşabilir. Bu bakteriler ise turşu yapımında oluşması gereken yararlı bakterilerin ortaya çıkmasını ya da doğru çalışmasını engelleyebilir.
● Turşu kurarken içme suyu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Eğer içme suyu kullanarak turşu kurarsanız hem turşularınız daha uzun süre dayanır hem turşu suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
● Turşuyu hazırlarken doğru oranda tuz eklemediyseniz ya da sonrasında kavanozu tavsiye edilen sıcaklıkta bekletmediyseniz zamanla kavanozun üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız beyaz tabakayı hemen almalısınız. Aksi takdirde turşu küflenip bozulabilir. Belirli aralıklarla turşunun üzerinde tabaka oluşmuş mu diye kontrol etmeli ve her oluştuğunda tabakayı almalısınız.
● Kornişon turşusunu kurup hazır olması için beklediğiniz sürede turşu kavanozunu serin ve karanlık bir ortamda bekletmeniz tavsiye edilir. Kavanozun beklediği ortamın 18-20 derece arasında olması gerekir.
tursuya o kadar seker koyarsan alman tursusu olur, seker tadi geliyor amk.