Sırf Kadın Olduğu İçin Yaptığı Tüm Bilimsel Uğraşlar Görmezden Gelinen Astronom: Cecilia Payne-Gaposchkin

Bilimsel gelişmelere bakıldığında çoğunlukla erkek bilim insanlarını görüyoruz. Çünkü kadın bilim insanları genellikle önemsenmeyerek geri planda bırakıldı. Bu durum özellikle geçmiş yıllarda sıklıkla yapılıyordu. İşte imza attığı buluşlara rağmen bilim dünyası tarafından göz ardı edilen kadın astronom Cecilia Payne-Gaposchkin...

1900 yılında İngiltere'de dünyaya gelen Cecilia Payne-Gaposchkin, aslında genç yaştan itibaren bir bilim insanı olmak istiyordu.

1919’da Newnham College Cambridge Üniversitesi’nde burslu eğitim hakkı kazanan Cecilia, üniversiteler kadınlara diploma vermediği için diplomasını tam 1948 yılına kadar bekledi.

İngiltere'de bilimle ilgilenen kadınlara gösterilen ilgi açıktı ve neredeyse hiç önemsenmiyorlardı. Fakat Cecilia'nın hayatı Harvard Koleji Gözlemevi Müdürü Harlow Shapley ile tanışınca değişti.

Astronomiye ilgi duyan Cecilia, ABD'ye taşınma kararı aldı ve 1923 yılında Harvard Üniversitesi'nde Ulusal Araştırma Görevlisi oldu. Referans mektubunda ise 'evlenmek için kaçmayacaktır' ibaresi bulunuyordu.

Burada iki yıl boyunca çalışmalar yapan Cecilia, daha sonra Radcliffe College’da astronomi alanında doktora yapan ilk kişi oldu.

Yıldızların helyum ve hidrojenden oluştuğunu keşfeden Cecilia'nın doktora tezi erkek rakipleri tarafından sürekli sorgulandı ve reddedildi. 1930 yılında bu keşfini yayınlayan Cecilia'nın tam 200 sayfalık araştırması göz ardı edildi.

Ancak yıllar sonra gökbilimciler sırf kadın olduğu için göz ardı edilen doktora tezini ve Cecilia'nın diğer çalışmalarını tanıdılar ve hatta astronomi alanında şimdiye dek yazılan en parlak doktora tezi kabul ettiler.

Cecilia'nın doktora tezi sonunda kabul edilse de daha pek çok keşfi reddedildi ve başka bilim insanları tarafından kendileri bulmuş gibi ortaya atılarak kabul edildi.

1938 yılında astronom unvanını alan Cecilia, 1956 yılında Harvard'daki ilk kadın profesör oldu.

Ayrıca yine Harvard'da bölüm başkanı olan ilk kadın oldu.

Cecilia Payne- Gaposchkin, karşılaştığı ayrımcılığa rağmen yılmadan kadınlar için tarihteki ilkleri başardı ve yaptığı çalışmalar hem şimdi hem de gelecek için çok değerli.

Cecilia Payne-Gaposchkin bugün tarihin bilinen en büyük kadın astronomu!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tarihin Akışını Değiştiren 20 Kadın
Gücünü Hafife Alan Herkesi Başarıları ile Alt Ederek Tarihin Seyrini Değiştiren 10 Kadın
Tarihin Akışını Değiştiren Gün Yüzüne Çıkmamış 20 Fotoğraf

Popüler İçerikler

Cani Semih Çelik'in Surlarda Arkasında Duran Gizemli Kişinin Kim Olduğu Ortaya Çıktı
Büyük Köfteci Zincirleri Sosyal Medyada Hedef Tahtası Oldu: Köfteci Yusuf'un Avukatından Açıklama Geldi
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i Katleden Semih Çelik Hakkında İlginç Detay: ‘Kukla’ Kitabından mı Esinlendi?