Pablo Escobar: Bir Adamın Devlet Olma Hikayesi

Dünyaca ünlü uyuşturucu baronu, bir halk kahramanı ve yasal düzenin en büyük karşıtlarından birisi haline gelen bir Kolombiyalı; Pablo Escobar. 

Bu ünlü isim hakkında pek çok şey yazılıp çizilmiş, hatta çekilmiştir. Peki Pablo Escobar kimdir? Hayat hikayesi nedir ve hayatı boyunca neler yapmıştır? 

Gelin hep birlikte bakalım.

1. 1 Aralık 1949'da Kolombiya'da dünyaya geldi

Pablo Escobar, bir köy öğretmeninin çocuğu olarak dünyaya geldi. Maddi durumları iyi değildi. 44 senelik ömründe sıfırdan dünyanın en zenginleri listesine çıkacak, binlerce düşman bir o kadar da seveni olacak bir isim olmayı başardı.

2. Mezar taşlarını turistlere satarak suç hayatına adım atışı

Medellin'de araba hırsızlığına başlayan Escobar suç dünyasına adım atmış oldu. Aynı zamanda mezarlıklardaki mezar taşlarını çalıp, farklı köylerde turistlere sattığı da iddia edilmektedir. 

Escobar hakkındaki rivayetlerin gerçekten de haddi hesabı yoktur.

3. Medellin karteli: Escobar uyuşturucu dünyasına giriyor

1970'lerin başında Medellin bölgesindeki uyuşturucu trafiğinde pay sahibi olmaya başlayan Escobar, gelecekte 'dünyayı kontrol edeceği' alanda isim yapmaya başladı. 

1975'te Medellin'deki en büyük uyuşturucu kartelini kendi emriyle öldürterek, bölgenin en büyüğü oldu.

4. Kokain LTD

80'lerde ABD uyuşturucu trafiğinin % 80'ini o kontrol ediyordu. Dünyada en büyük uyuşturucu talebi ABD'ye aitti. 

Escobar ABD dışında aynı zamanda Meksika, Porto Riko gibi ülkelere de uyuşturucu satışı yapmaya başlamıştı. Gitgide satış ağı genişliyordu, dünyaya açılıyordu!

Öyle ki ileride, uyuşturucu nakliye organizasyonu için bir okyanus adasına havaalanı yapacaktı. Öyle ki uyuşturucu konusunda yalnızca Amerika kıtasının değil, tüm dünyanın tekeli olmaya doğru ilerliyordu. Asya'ya kadar uzanan bir bağlantı hattına sahipti.

5. 1989'da Forbes 500 listesinde bir Kolombiyalı

80'ler Escobar'ın en güçlü dönemiydi, 1989'da Escobar, Forbes dergisinin en zenginler listesinde 7. sırada kendine yer bulmuştur.

6. Devletten daha güçlü bir adam

Escobar, yaşadığı dönemde adeta bir 'paralel yapı' olmayı başarmıştır. Yakalandığı zaman kendi isteğine göre özel bir hapishane yaptırabilecek güce, 'beni bırakırsanız devletin dış borcunu kapatabilirim' diyebilecek bir zenginliğe sahipti. 

Pablo Escobar ile devlet arasında ilginç bir ilişki vardı. İllegal işlerini sürdürürken ona engel olan birçok Kolombiyalı savcı, polis ve devlet adamı, bizzat emri ile öldürülmüştür. Bir dönem meclis üyeliğine seçilmiştir.

7. Halkın gözünde bir kahraman imajı

Escobar, her ne kadar dünyanın en zenginleri arasında olsa da, halkla, köylüyle iyi bir bağ kurmayı başarmıştır. Okullar, hastaneler yaptıran Kolombiya'ya bazı noktalarda destek olmuştur. 

Günümüzde hala Pablo Escobar stickerları, duvar yazıları, tişörtlerine rastlayabilirsiniz. 

Adamları aracılığı ile onlara milyonlarca dolar para vermiş, gözlerinde devletten daha güçlü ve samimi bir konum yakalamıştır. Ancak hayatının son dönemlerine doğru bu desteği kaybedecektir.

8. Escobar'ın hayvanat bahçesi

Escobar, evinin bahçesine kişisel bir hayvanat bahçesi de yaptırmıştır. Bu hayvanat bahçesi, ev polis tarafından basıldığında şaşkınlıkla karşılanmıştır. 

Nitekim bölgede olmayan 'su aygırları'nı ne yapacaklarına karar veremeyen güvenlik görevlileri onları serbest bırakmıştır. Bugün hala o su aygırları bölgedeki sulak bölgelerde yaşamını sürdürüyor. Devlet, su aygırlarının sayısını kontrol altında tutmaya çalışıyor. 

Kolombiya'daki vahşi su aygırları, Afrika dışındaki en yüksek ikinci büyük topluluktur.

9. İlk uyuşturucu sevkiyatı hatırası

Pablo Escobar, ilk uyuşturucu sevkiyatını gerçekleştirdiği uçağı evinin önüne bir hatıra olarak koymuştur.

10. 'Eğer Corleone sizi yemeğe davet ederse, gidersiniz'

La Cathedral olarak bilinen, kendine özel inşa ettiği ve adamları tarafından korunan hapishanede, 1994 Dünya Kupası'na katılacak Kolombiya'nın milli takımına bir maç yaptırmıştır.

Çift kale maçta kendisinin de oynadığı söylenir. Kolombiya'lı futbolcular daha sonra onu hapishanede ziyaret etmiştir. Dönemin ünlü kalecilerinden Higuita'nın (topukları ile inanılmaz bir gol kurtaran uzun saçlı ilginç kaleci) Escobar'ı ziyaret ettiği ortaya çıkınca aforoz edilmiştir.

Ondan sonra kaleye eski Beşiktaşlı Oscar Cordoba geçecekti.

Escobar'ın milli takımı çağırması ortaya çıkınca savunması şöyle yapılmıştı; 'Eğer Corleone sizi yemeğe davet ederse, gidersiniz'

11. Kızını ısıtmak için 2 milyon dolar nakit parayı yakmıştır

Oğlunun anlattıklarına göre, polisten saklandığı bir dönemde dağ evinde kızının üşümesi üzerine, Escobar 2 milyon (bazı kaynaklarda 3 milyon dolar) nakit parayı yakmıştır.

12. Escobar'ın servetine dair şaşırtıcı detaylar

Rivayete göre Pablo Escobar', nakit parasını destelere ayırmak için para lastiğine ayda 2500 dolar vermiştir. 

Resimde 207 milyon dolar görüyorsunuz.

13. Dış borcu kapama teklifi

Kolombiya hükümetine, eğer kendisine af çıkartılırsa ülkenin dış borcunu kapatmayı teklif etmiştir.

14. ABD'nin her yerde onu aradığı dönemde Beyaz Saray önünde hatıra pozu

Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin uyuşturucu trafiğini kontrol eden, tekel olmuş Escobar interpol tarafından her yerde aranırken Beyaz Saray önünde hatıra fotoğrafı çektirmiştir.

15. Hayatında tek bir sigara bile içmemiştir

CIA'ye göre etkin olduğu dönemde dünya uyuşturucu trafiğinin % 90'ını kontrol eden Escobar, hayatında bir sigara bile içmemiştir.

16. Escobar ve işlediği suçlar

Pablo Escobar'ın suç hayatı, uyuşturucu tekeli olana dek farklı alanlarda (araba hırsızlığı, kaçakçılık) gibi sürmüşse de, uyuşturucu işine girdikten sonra ağırlıklı olarak işlerini engellemeye çalışan devlet görevlilerine karşı sürmüştür.

1000'in üzerinde cinayetin emri Escobar'dan

Pablo Escobar'ın polisler, savcılar ve devlet adamları ağırlıklı 1000'in üzerinde kişinin ölüm emrini verdiği bilinmektedir.

Devlete karşı savaş

Arandığı dönemde ABD ve Kolombiya'ya adeta savaş açan Pablo Escobar, öldürülen her polis için bin dolar ve ABD'li için 30 bin dolar ödeyeceğini söyledikten sonra Kolombiya'da 147 polis öldürülmüştür.

110 kişinin öldüğü uçak faciası

Başka hapishaneye nakil edileceğini öğrendiğinde, hapiste olduğu dönemde kendisine her konuda yardım eden bir politikacının seyahat edeceği uçağa bomba koydurmuştur. Cesar Gaviria uçakta bile değildir. Boeing 727 uçakta yer alan bomba patlamış ve 110 kişi ölmüştür.

17. Halk desteğini kaybetmeye başlıyor

Uçak faciası başta olmak üzere, devlete karşı harekete geçtiği dönemde halkın ciddi zarar gördüğü olaylar sonucunda Escobar'a karşı halk desteği zayıflamıştır. 

O dönemde, ABD ve Kolombiya hükümeti tarafından organize edilen 'Escobar'ın öldürdüğü kişilerin yakınları' isimli bir intikam örgütü de kurulmuştur.

18. Oğluyla uzun telefon görüşmesi sonucu yakalandı

Pablo Escobar ailesine çok düşkün biriydi. Escobar, Medellin'de saklanırken ABD ve Kolombiya hükümetinin desteği ile hareket eden birimler tüm yakınlarını, ailesini adeta avlıyordu. Çocuklarının yakalanmasından endişe eden Escobar, yerinin tespit edilmeye çalışıldığını bilmesine rağmen oğluyla yaptığı telefon görüşmesi sonrası tespit edildi ve operasyon başladı.

19. ABD ve Kolombiya ortak operasyonu sonucu bir dönem sona erdi

Kolombiya hükümeti Pablo Escobar'ı yakalayamayınca ABD'den destek istemiştir. ABD'den gelen özel güvenlik birimleri ile Kolombiyalı güçler Escobar'ın yerinin tespit edilmesinin ardından operasyon düzenlemiştir.

Escobar çatıda kaçarken kurşunlanarak öldürülmüştür. Bu poz, Kolombiya'da uzun bir süre hafızalardan silinmemiştir. Polis Müzesi'nde hala o gün öldürüldüğünde üzerinde bulunan kıyafetler sergilenmektedir.

20. Escobar'ın ardından Kolombiya

Escobar, her ne kadar suçla özdeşleşmiş ilginç bir kişilik de olsa, tüm illegal işleri organize eden tek güç olarak hareket etmesinden ötürü yeraltı dünyasının bir 'düzeni' olduğu söylenir. Onun ardından bu düzen bitmiştir. 

Farklı mafyaların gücü artınca, Kolombiya'da tam anlamıyla bir kaos yaşanmıştır. Belki de en ilginç örneklerden birisi, 1994 Dünya Kupası'nda kendi kalesine attığı gol sonrasında mafya tarafından öldürülen 'Andres Escobar'dır. İki Escobar'ın hikayesi aynı zamanda 'The Two Escobars' belgeselinde anlatılır. 

The Two Escobars

Pablo Escobar ve 1994 yılında kendi kalesine attığı golden sonra Kolombiya mafyası tarafından öldürülen futbolcu Andres Escobar'ın hayatının anlatıldığı belgesel.

Pablo Escobar el patron del mal, (2012) 

Kolombiya'da Pablo Escobar'ın hayatının anlatıldığı bir dizi, oldukça popüler olmuştur. 

Pablo Escobar'ın peşinde

Escobar'ın hayatının anlatıldığı bir belgesel

Escobar: Kayıp Cennet

Haziran 2015'te vizyona girmesi planlanan, Pablo Escobar'ın hayatının anlatıldığı, Andrea Di Stefano tarafından yönetilen film. 

Blow

Başrolünde Johnny Depp'in oynadığı 2001 yapımı bir film. Bir gencin uyuşturucu işine bulaşmasını anlatıyor, filmde Escobar da bazı sahnelerde canlandırılmıştır. Blow, argoda kokain demektir. Film, Türkçeye 'Beyaz Şeytan' olarak çevrilmiştir. 

Pecados de mi padre

Son film, Pecados demi padre (El Patron) diğerlerinden farklı olarak 'Escobar'ın kurbanlarından özür dilediği bir belgesel yapımdır. Pablo Escobar'ın oğlu, belgeselin bir yerinde şöyle demektedir;

Kolombiya'da gençleri uyuşturucu ve şiddetten korumak için futbol sahaları, okullar, hastaneler yaptıran adam aynı zamanda yüzlerce ton kokaini dünyaya yayan ve binlerce insanın ölümüne sebep olan adamdı. Bir katil de olan bu adam benim babamdı. Kimse babamı sevmemi engelleyemez, o bana çok güzel şeyler de öğretti. Mesela insanca yaşamak için onun yaptıklarının tam tersini yapmam gerektiğini.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
03.02.2015

Sedat peker gitsin kumda oynasın

05.02.2015

Bazı tatlı su çocukları ölmesi tüm dünyanın hayrına olmuş demiş.:) Escobar'ı ortadan kaldıran CİA ve ABD ortaklığında işbirlikçi Kolombiya Hükümetidir. Amaçda uyuşturucu ile mücadele değil. Tüm tekeli kendilerinin kukla olarak kontrol edebilecekleri başka kartellere geçirmişlerdir böylece. Kolombiya halen dünyada uyuşturucu pazarında lider konumdadır. Kim ne derse desin, Escobar'ın ölümü farkir halkı ve varoşları üzmüş, CIA desteğindeki zengin burjuvazi işbirlikçileri sermayedar çevriyi sevindirmiştir.

aynen bakıldıgında öyle gözüküyor klasik amerika iste herşey bizim elimizin altında olsun hesabı zaten ozaman Cia basında bush pustu varmış aynı ıraga yaptıgı modeli kolombiyaya yapmıs veya tam tersi bi yerde peetrol bi yerde kokain

ulan adamın yaşantısı bizim osmanlı imp. gibiymiş yükseliş duraksama çöküş

TÜM YORUMLARI OKU (24)