Sıradaki Şiddetli Güneş Fırtınası Tüm İnternet Erişimimizi Kesebilir!

Yeni bir araştırma, özellikle büyükçe bir güneş fırtınası gerçekleşecek olsa bunun hayalini kurabileceğimiz en kötü şey olabileceği ve Dünya'daki tüm internetin kesileceği sonucuna ulaştı. Gündelik hayatımızın en önemli unsurlarından biri olan internetin gitmesi durumunda ne yaparız bilemiyoruz ama eğer uyarılara kulak verirsek söz konusu kesinti asla yaşanmayabilir... Şiddetli bir Güneş fırtınasının gerçekleşmesi durumunda neler olacağını ve internetin neden kesileceğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, jeomanyetik bir fırtınanın Dünya'daki su altı kabloları üzerinde oluşturacağı etkiyi araştırdı.

Durumu kısaca özetlemek gerekirse, fırtınanın bilgi akışını kesip her gün saatlerimizi harcadığımız interneti de Dünya genelinde ortadan kaldıracağı sonucuna vardılar. Ekip, yaptıkları araştırmanın böyle bir olayın yaşanmasını engellemek için yeni risk önleme teknolojilerine duyulan ihtiyacı ön plana çıkaracağını düşünüyor.

Jeomanyetik fırtınaların elektrikle çalışan ekipmanlara zarar vermesi düşüncesi bilim insanlarının daha önce de gündemine yer almıştı.

Güneş'in yüzeyindeki taçküre kütle atımı (TKA) adı verilen büyük atımların uydulara tehdit oluşturabileceği ve potansiyel olarak Dünya genelinde elektrik kesintisine neden olabileceği kanıtlarla belgelenmiş durumda. Öte yandan böyle bir gelişmenin internet altyapısına zarar verip vermeyeceği ve Dünya genelindeki iletişimi sekteye uğratıp uğratmayacağı konusu hiçbir zaman netlik kazanmamıştı.

Araştırma ekibi bu belirsizliği gidermek adına Güneş fırtınalarının su altındaki kablolara nasıl bir etkide bulunduğunu araştırdı.

İnternetin Dünya genelinde erişilebilir olmasını, okyanus tabanları boyunca uzanan ve ülkeleri birbirlerine bağlayan karmaşık kablo ağımıza borçluyuz. Bu kablo bağlantısının kopması durumunda tüm internet kesilebilir ve günlük yaşantımızın her tarafı sekteye uğrayabilir.

Devasa sıcak plazma dalgalarının Güneş'ten dışarıya doğru elektromanyetik radyasyon dalgaları göndermesi sonucunda güneş püskürtüsü meydana gelir.

Bu radyasyon dalgaları sekiz dakika sonra Dünya'ya ulaşsa atmosferin üst kısmında kalan iyonosfere takılır. Ancak bunların çok daha büyük olanlarına taçküre kütle atımı denir. TKA'lar elektromanyetik radyasyon salınımına ek olarak manyetik alanlarını da serbest bırakırlar. Uzaya savrulduktan sonra genellikle tek bir doğrultuda ilerlerler. Gezegenimizin yollarının üzerinde bulunması gibi talihsiz bir durum gerçekleşirse Dünya'nın manyetik alanını bozup elektrikle çalışan ekipmanlara müdahale edebilirler.

Böylesi fırtınalar nadiren de olsa geçmişte meydana gelmişti.

20. yüzyılın en büyük fırtınası Dünya genelinde büyük hasara neden olmuştu. Amerika'daki demiryolu hatlarını ağır bir şekilde etkilenirken daha küçük fırtınaların Kanada'nın tüm elektrik şebekelerini devre dışı bıraktığı bildirilmişti.

Araştırma Dünya'nın internet altyapısını ayrıntılı bir şekilde analiz edip bir sonuca varıyor.

Tüm detaylar değerlendirildiğinde bariz bir şekilde büyük bir TKA'nın, fırtına dindikten sonra da epey sürecek küresel bir internet kesintisine neden olacağı görülüyor. Ancak bu durum karanlıkta kalacağımız anlamına gelmiyor. Güneş fırtınaları fiber optik kablolara etki etmediğinden internet muhtemelen kimi bölgelerde kesilmeyecek.

En büyük darbeyi muhtemelen Amerika kıtasındaki ülkeler yiyecek.

Bunun nedeni Avrupa'ya bağlanmak için okyanusun altına döşedikleri kabloları kullanmaları. Öte yandan Avrupa ve Asya ülkeleri kara bağlantıları sayesinde çok daha iyi durumda olacaklar. Google muhtemelen çalışır vaziyette olacak ama Facebook gibi veri merkezleri birbirine yakın olan ağ siteleri ciddi bağlantı sorunlarıyla karşılaşacak.

Kötü haberler bu kadarla sınırlı kalmıyor.

Araştırma ekibinin hesaplamalarına göre böylesine kapsamlı bir kopmaya neden olabilecek bir fırtınanın meydana gelme olasılığı on yılda %1.6 ila %12. Bizlere küçük bir olasılıkmış gibi gelse de pek çok kişinin beklediğinden daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. Ekip, araştırmalarında internetin böyle olaylara karşın çok daha iyi korunması gerektiğini ve internet altyapıları tasarlanırken Güneş fırtınalarının da dikkate alınması gerektiğini öne sürüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Güneş Sistemimizde Bulunan Gezegenlerin Kuzey ve Güney Kutuplarının Nasıl Göründüğünü Biliyor muydunuz?
Dünya’yı Yanıp Kül Olmaktan Kurtaran ‘Montreal Protokolü’nü Biliyor muydunuz?
Yeni Araştırmalara Göre Uzaylılar Kara Deliklerin Etrafına Dyson Küresi İnşa Ediyor Olabilir!

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman