Sırada Ne Var? NASA, Uzaya Sperm Göndermeye Hazırlanıyor

Uzaya pizza, lego ve otomobil gönderilmesinin ardından bu sefer de NASA yeni projesiyle gündemde. İnsanoğlunun Mars'taki üreme koşullarının araştırılması için NASA uzaya sperm gönderecek. 

Projenin ortaya çıkmasına neden olan soru: 'Mars'a gittiğimizde üreyebilecek miyiz?'

DW'nin aktardığı bilgiye göre, ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzayda döllenmenin imkan ve koşullarını araştırmak amacıyla uzaya ilk kez dondurulmuş insan ve boğa spermi örnekleri göndereceklerini açıkladı.

Nisan ayında başlayan ve Silikon Vadisi'nde bulunan NASA Ames Araştırma Merkezi tarafından yönetilen proje, Micro-11 adını taşıyor.

Ağırlıksızlığın spermi nasıl etkilediğinin araştırılacağı proje kapsamında, iki farklı memeli olan insan ve insan spermiyle benzerlik taşıyan boğanın sperm örnekleri Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderiliyor.

NASA'nın projeyle ilgili açıklamasında, "Uzun süreli uzay yolculuğunun insanın üreme sağlığını nasıl etkilediğini henüz bilmiyoruz ve bu araştırma, üremenin düşük yerçekimi koşullarındaki potansiyel yaşama yeteneğini anlama noktasında ilk adım olacak" deniyor.

ISS'de görev yapan astronot ekibi sperm örneklerini çözecek ve ardından belirli kimyasal karışımlar ekleyerek sperm hareketinin aktivasyonuna ve spermin yumurtayla birleştirilmesi sürecine zemin hazırlayacak. Araştırmacılar, uzayda spermin ne derecede hareket ettiğini gözlemlemek için video kaydından yararlanacak.

Deneylerin ardından örnekler, içerisine belirli koruyucu maddeler eklenerek araştırmanın bir sonraki aşaması için Dünya'ya geri gönderilecek.

Bu aşamada örnekler incelenerek birleşme için gerekli olan basamakların meydana gelip gelmediği ve uzaydan dönen sperm örneklerinin yeryüzündeki örneklerle farklılık taşıyıp taşımadığı gözlemlenecek.

İnsan Mars'ta soyunu sürdürebilecek mi?

Yeryüzünde memeli üremesi, sperm hücresinin yumurta hücresine doğru ilerlemesi ve söz konusu hücreye girmesiyle gerçekleşiyor. Spermin yol alabilmesi için de önce 'aktive' olması gerekiyor.

Bilim dünyası şu an için uzayda üremeyle ilgili oldukça sınırlı bilgiye sahip. NASA'nın açıklamasında, 'Uzayda üreme biyolojisi çalışmak yararlı çünkü eşsiz mikro yerçekimi ortamı Dünya'daki yerçekiminde görülebilir olmayan süreç ve bağlantıları su yüzüne çıkarabilir' deniliyor.

Şu ana kadar uzayda boğa ve deniz kestanesi spermi ile yapılan deneyler, spermin mikro yerçekiminde aktive edilebildiğini ancak bundan sonraki basamakların ya daha yavaş gerçekleştiğini ya da hiç gerçekleşmediğini ortaya koydu.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR
15.04.2018

Saçma sorulara cevaplar: 1) Neden Dünyadan gönderiyorlar? Astronotlar yok mu orada? CEVAP: Astronotlar var da 0G'de takılıyorlar. Dolayısıyla ejekülasyon durumunda o spermlerin nereye gideceği meçhul. Herhangi bir şeyi kontamine etmemesi için orada yasak bu. Diyeceksiniz ki, idrar filan? İdrar bir mekanizma ile çekiliyor ve hapsediliyor. Bu mekanizma örnek elde etmek için uygun değil. Sırf bu örnek için üretilecek bir mekanizmayı uzaya göndermek ise maliyetli. Ter vs gibi diğer salgılar ise yüzey gerilimi nedeniyle havaya saçılmıyor ve evet, uzay istasyonunda tükürmek de yasak.

15.04.2018

2) Neden yumurta da göndermiyorlar? Bu spermler neye göre hareket edecek? Erkek egemen toplum filan. CEVAP: Spermler oldukça hareketli hücreler, ortada bir uyaran yoksa kendi başlarına hareket etmekteler. Deney de tam olarak bunu ele almakta, zira yumurta ve folikül baya stabil hücreler. Bu deneyin spermin hareketlerinde bir değişiklik olmaması durumunda konsantrasyona bir damlalık vasıtasıyla fertilizin verirsin, o da onu takip eder, dolayısıyla yumurta göndermek gibi saçma bir harekete girişmemiş olursun.

Pasif Kullanıcı
15.04.2018

kimin spermini yolladilar acaba keske adamin fotosu olsaydi

Hemen Türkiye'ye haber salın bi uzayı beyazların arasına atalım ;)

TÜM YORUMLARI OKU (24)