Sıra Dışı Tasarım: Furkan Kasap, Apple İçin Geliştirdiği Klavye ile Teknoloji Dünyasının Gündeminde

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Furkan Kasap, Apple MacBook Pro'lar için geliştirdiği sıra dışı klavye tasarımıyla dünya teknoloji basınının gündemine oturdu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım bölümü 2. sınıf öğrencisi Furkan Kasap geliştirdiği tasarımla, MacBook'ların klavyesinin üzerinde bulunan touch bar'a (fonksiyon tuşları bölümü) akıllı telefon uygulamalarını konumlandırdı. 

Furkan Kasap'ın geçen yılın ağustos sonunda tasarladığı Apple MacBook Pro Touch 2018 konsepti, web siteleri tarafından okurlarına 'akılalmaz bir Mac klavye' gibi ilgi çekici başlıklarla duyuruldu.

"Otomobil tasarımcısı olmak istiyordum"

Tasarım merakının ilkokulda iki boyutlu araba çizerek başladığını ve ortaokulda da photoshop'u kullandığını ifade eden genç tasarımcı, yaptığı çizimleri dijitale aktarmaya başlamasının ardından 3 boyutlu animasyon programlarını öğrendiğini anlattı.

Kasap, 'Otomobil tasarımcısı olmak istiyordum. Lise sonda endüstriyel tasarım bölümünü okumam gerektiğini keşfettim. Daha sonra da Mimar Sinan Üniversitesi'nin yetenek sınavlarına hazırlandım. O dönemde aynı zamanda çalıştığım için ilk 2 yıl olmadı, üçüncü yıl okula girdim.' şeklinde konuştu.

"Klavyenin üzerinden telefondaki uygulamalara nasıl erişebileceğimizi düşündüm"

Apple'ın MacBook Pro'larda uygulamaya başladığı touch bar'ları daha özgün hale getirmek için bir çalışma yaptığını anlatan Kasap, şunları kaydetti:

'Yeni özellikler eklesem nasıl olur diye düşündüm. Mesela, şu an çok küçük bir touch bar var. Sadece ses açma kapama ya da kapatma gibi şeyler yapılabiliyor. Bunu daha iyi hale, daha büyük bir hale nasıl getirebilirim diye düşündüm. Bilgisayarda çalışırken telefonla da ilgilenmemiz gerekebiliyor. Hem bilgisayarla hem telefonla uğraşmamak için klavyelerin üzerinden, dokunmatik klavyenin üzerinden nasıl telefondaki uygulamalara erişebileceğimizi düşündüm. Klavyede yazarken ekrandan projemizi kapatmadan, klavyenin üstünden Instagram gibi sosyal medya hesaplarımızı kullanabilmeyi öngördüm.'

Arkadaşlarına "Apple yapmış gibi" iletti, beğenip beğenmediklerini sordu

Genç tasarımcı Kasap, MacBook Pro 2018 Touch konseptini 2 günlük bir çalışmanın ardından tamamladığını, çalışmayı önce kendi sosyal medya hesabından paylaştığını, ardından da yakın arkadaşlarına 'Bunu Apple yapmış, sizce nasıl olmuş?' diye sorarak tepkilerini ölçtüğünü söyledi.

Kasap, tasarım konseptinin yakın çevresinden 'tam not' almasının ardından bunu, dünyaca ünlü teknoloji tasarım blogu Yanko Design'a gönderdiğini, blogun da bunu takipçileriyle paylaştığını anlattı.

Yanko Design paylaşımının ardından Forbes, Digital Trends, The Next Web ve Yahoo Finance gibi küresel internet haber sitelerinde haber olduğunu aktaran Kasap, tasarımın 11 farklı dilde yayın yapan 27 tasarım blogu ve haber sitesinde yer aldığını aktardı.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
01.02.2019

öyle bi başlık atıyosunuz ki başlığa bakınca sanki tasarımı kabul edildi üretilecekmiş gibi anlıyoruz adam klavyeyi nasıl değiştirebilirim diye düşünüp bi kaç model çizmiş fake haber yaparakta bi kaç blogda yayınlamış millette gerçek sanıp paylaşınca olay büyümüş tüm durum bu.. aynı şeyi photoshop kullanan herkes yapabilir bende zaten varolan iphonu düzeltip bi iphone x bilmemne tasarlayarak iphone ‘ nun 2019 da çıkacak modeli diye çoğu yerde paylaşsam bilmeyen çoğu kişiyi inandırıp dikkat çekerim..

02.02.2019

aynen bak senin dikkatini güzel çekmişler.

Sanki bunu apple düşünmedi di mi? Çoktan düşündü ve o teknoloji de daha üstünü de ellerinde var sadece uygun gördüğü zamanda yeni bir ek özellik gibi piyasa sürecek o kadar. Nokia gibi geç kalmadığı sürece sorun yok :)

Pasif Kullanıcı
03.02.2019

Başlığın tamamen hava gazı olmasını geçtim..Daha önceden aynı fikrin farklı varyasyonlarda milyon tane konsept çalışması yapıldı (keşke genç kardeşimiz tasarlamadan önce kısa bir araştırma yapsaymış)..hatta toshiba 9 sene önce "libretto w100" modelinde bu tasarımı/teknolojiyi kullandı..günümüze en yakın örneği ise lenovo yoga book. Ayrıca Apple 2 sene önce "ekran-klavye yüzeyi" patentini, geçen sene ise fiziksel geri bildirim alınabilen dokunmatik klavye patentini aldı. Bu sene ise MacBook Pro 2'nin böyle bir teknolojiye sahip olacağı söylentileri dolaşıyor. Bu genç kardeşimizin tasarladığı klavye estetiksel bağlamda güzel gözükse de fonksiyonellik açısından zayıf kalıyor. Çünkü günümüzdeki tüketiciler aktif olarak yazım yaptıkları ürünlerde fiziksel geri bildirim istiyorlar. Bu yüzden firmalar sahip oldukları tüm ürünleri dokunmatik arayüzle üretmeleri mümkün olduğu halde üretmiyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (22)