Sıra Dışı Bir Deneyim: Kitap Yazmak İçin Kendini Sanat Müzesindeki Cam Bir Odaya Kilitleyen De Coster

Merhabalar. Geçtiğimiz şubat ayının başında Belçikalı yazar De Coster, son kitabını yazabilmek için kendini sanat müzesinde cam bir odaya kilitlemişti. Bir ay bu cam odada duran yazar nihayetinde gönüllü esaretini sonlandırdı. Peki yazar bu bir ayda neler yaşadı? Detaylar içerikte!

Belçika geçtiğimiz şubat ayında çok ilginç bir sanatsal deneye sahne oldu. Flamanca kitaplar yazan 47 yaşındaki Belçikalı yazar Saskia De Coster, son kitabını yazmak için 1 Şubat’ta Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi’nde kendini kilitlediği cam odadan çıktı.

Antwerp’teki müzede cam bir odada tam 1 ay kalan yazar “Sadece Gerçek” adını verdiği son kitabını tamamladıktan sonra kendini serbest bıraktı. De Coster, 12 metrekarelik cam duvarlı odada kaldığı bir ay boyunca dış dünyayla oğlu dışında sosyal temas kurmadı.

Gönüllü esaretini “Yazar Mevcut” olarak adlandıran De Coster, müzede geçirdiği süreyi büyük bir meydan okuma olarak nitelendiriyor. Günün her saati cam hücrenin içinde olan yazar, deneyi boyunca müzede cam bölmenin arkasında uyudu ve gün içinde müze ziyareti yapan insanların gözü önünde kitabını yazdı.

Yazar bu sayede hem müzeyi gezen insanlarla göz teması kurmak hem de müzede yer alan Rönesans ressamı Eyck, Barok ressam Rubens, Salvador Dali ve Vincent van Gogh gibi sanatçıların eserlerinden ilham almayı düşündü.

De Coster, yaptığı şeyin seyirciye ihtiyacı olduğunu söyledi ve “Böyle olacağını düşündüm, izleyiciler beni izleyebilir. Sadece yazdıklarımı görebilirler, notlarımı görebilirler. Tamamen açıklık gibi ama ay boyunca bunun sadece tek bir yönü olmadığını fark etmeye başladım.” dedi.

De Coster kitabını yazdığı sırada onu izleyen insanların “cesaret ve enerji” verdiğini de fark etmiş. Yazarın sanatsal deneyinin tek ürkütücü yanı geceleri müzede yalnız kalmak oldu.

De Coster müzedeki gecelerini “Burası geceleri biraz ürkütücü, sanki hep rüzgar esiyor. Gotik bir hikaye gibi sanki. Neyse ki müzede güvenlik personelinin olduğunu bilmek bana kendimi güvende hissettirdi” şeklinde ifade etti.

Halkın yoğun ilgisi sonrasında, De Coster tamamladığı kitabını yayıncısına teslim etti. Yazarın kitabının sonbaharda çıkması bekleniyor.

Siz yazarın bu sıra dışı deneyi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Beethoven’dan Schubert’e Birçok Klasik Müzisyenin Gizemli Ölümü: 9. Senfoni Laneti
Sanatseverlerin Gönlünü Fetheden Birbirinden Etkileyici Sanat Eserlerinin Arkasında Yatan İlginç Gerçekler
Bir Kulübede Kir ve Dışkı İçinde Tesadüfen Keşfedilip Milyonlarca Dolara Satılan Ünlü Tablonun Hikayesi

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt