Sinyaller 7 Milyar Yıl Sonra Dünya'ya Ulaştı: İki Kara Deliğin Çarpışması Bizlere Ne Anlatıyor?

İki kara deliğin çarpışması ile ortaya çıkan sinyaller 7 milyar yıl sonra Dünya'ya ulaştı. Kara deliklerin çarpışması sonucu ortaya çıkan enerjinin 8 adet Güneş'in yaydığı enerjiye yakın olduğu belirtildi. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yaşanan çarpışmanın sinyalleri, yaklaşık 7 milyar yıl sonra Dünya'ya ulaşmış olmasına rağmen, geçen yıl mayıs ayında ABD ve İtalya'daki lazer dedektörler tarafından algılanabilecek kadar güçlüydü.

Araştırmacılar çarpışan kara deliklerin, Güneş'in kütlesinin 142 katına eşit tek bir obje meydana getirdiğini belirtiyor. Peki bu neden önemli?

Bilim dünyası şimdiye kadar ya çok daha küçük kara deliklerin ya da çok daha büyük olanların izine rastlayabilmişti. Bu yeni gözlemle, Güneş'in kütlesinin 100 ile 1.000 katı büyüklüğünde, 'orta büyüklükte' yeni bir kara delik sınıfı tespit edilmiş oldu.

Söz konusu gözlem, uluslararası LIGO-VIRGO ortaklığı tarafından açıklandı. Ortaklık, ABD ve Avrupa'da üç süper duyarlı yerçekimsel dalga tespit sistemine sahip.

Devasa kozmik olayların ortaya çıkardığı titreşimleri 'dinleyen' girişimölçer aygıtlar, 21 Mayıs 2019'da, saniyenin onda biri kadar süren ani bir sinyal algıladı.

Bilgisayar algoritmaları, dünyaya ulaşan sinyallerin, iki kara deliğin son anlarına ait olduğunu belirledi. Çarpışan kara deliklerden biri Güneş'in 66 katı, diğeri ise 85 katı kütleye sahip.

Fransa'daki Cote d'Azur Gözlemevi'nden Prof. Nelson Christensen, 'Bu gerçekten sıra dışı' yorumunu yaptı. BBC'ye konuşan Christensen, 'Bu sinyal yedi milyar yıl boyunca yayılmış. Yani bu çarpışma, evrenin yarı yaşında gerçekleşti ve Dünya'daki dedektörlerimize henüz ulaştı' dedi.

Evrenin gelişmesine dair sonuçlar oluşmuş olabilir.

Bilim insanlarının dikkatini en çok çekenlerden biri de 85 Güneş kütlesine sahip kara deliğin çarpışmada yer almasıydı. Bunun nedeni, şimdiye kadar kara deliklerin oluşmasına ilişkin açıklamanın bu ölçekteki bir objeye uygulanamaması.

Nükleer yakıtlarını tüketen yıldızların çekirdeklerinin çökmesi sonucu kara delikler oluşur. Ancak fizik, özel olarak 65 ve 120 Güneş kütlesi aralığındaki kara deliklerin oluşmasının imkansız olduğu kanaatindeydi. Bu kütle aralığındaki kara delikleri oluşturabilecek yıldızların parçalanarak geride hiçbir şey bırakmadığı tespit edilmişti.

Eğer bilim daha önceki bu varsayımında haklı ise geriye tek bir açıklama kalıyor: 85 Güneş kütlesine sahip kara delik de başka kara deliklerin çarpışmasıyla oluşmuş olabilir.

Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Martin Hendry, bunun da evrenin gelişmesine ilişkin bazı sonuçları olacağı görüşünde:

'Daha büyük kara deliklerin oluşmasının bir yolu olarak, birleşmeler arasında bir sıralama olabileceğinden bahsediyoruz. Peki bu 142 Güneş kütlesindeki kara delik de başka dev kara deliklerle birleşemez mi? Galaksilerin merkezindeki süper büyük kara delikler bu şekilde oluşmuş olamaz mı?'

LIGO-VIRGO işbirliğinin 21 Mayıs 2019'da gözlemlediği ve GW190521 olarak adlandırdığı bu olay iki akademik makale olarak yayımlanıyor.

Araştırmacılar, dedektörlerin hassaslığının geliştirilmesi ile beraber daha çok ve daha sık kara delik olayı tespit edebileceklerini aktarıyor.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
07.09.2020

Lütfen bu ve benzeri bilimsel/egitici içeriklerinizin sayısını arttırıp, saçma sapan instagram fenomenleri (onların muhteşem ötesi photoshoplu vücutları)/şarkıcı-oyuncu bozuntuları ve onların saçma salak aşk hayatlarını (daldan dala) lanse ettiğiniz içeriklerinizi azaltın. TİŞİKKİRLİR ONEDİO.

07.09.2020

Yalnız profiline bakınca photoshop senin işin gibi duruyor :D

07.09.2020

Bilimsel konularda evrenin bilinmeyenlerine isik tutan arastirmalar haberler cok faydali. Karadeliklerin olusumu ve yapisi ilgimi cekiyor.mesela spaghetti gibi nesneleri boyuna uzatmasi icinde oldugu dusunulen hiclik duvari zamanin bu olusumlar icin gecerli olmayisi baska galaksilere acilan kapi oldugu gorusu. Boyle haberlerin devamini diliyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ