Sinüzit hastalığının akut, subakut, rekürren ve kronik rinosinüzit olmak üzere dört tipi bulunmaktadır. Akut sinüzit, aniden başlayıp en geç dört hafta içerisinde geçen sinüzittir. Subakut sinüzit, en fazla 12 hafta süren tipidir. 12. haftada ise tamamen ortadan kalkar. Tekrarlayan sinüzitler 1 yıl içerisinde belli aralıklarla meydana gelir, bu ataklar en az 1 hafta sürer. Kronik rinosinüzit ise yapılan tedavilere rağmen herhangi bir iyileşme göstermeyen 12 haftadan daha uzun süren tipidir.
Sinüzit oluşmasının pek çok sebebi olabilir. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışık sistemi yetersizliği, kuvvetli sümkürme sinüzite neden olabilmektedir. Ayrıca burunda bulunan polip veya tümörler, burun etinde büyüme, diş enfeksiyonları, yüzme ya da uçakta oluşan basınç sinüzite yol açan etkenlerdir. Sinüzit belirtileri ise şunlardır:
Göz çevresinde şişkinlik, ağrı ve basınç
Sarı- yeşil renkte koyu kıvamlı burun akıntısı
1- 2 hafta boyunca azalma göstermeyen burun tıkanıklığı
Yanak kemiklerinde hassasiyet
Baş öne eğildiği zaman artan baş ağrısı
Kötü ağız kokusu
Koku alma bozuklukları
Mide bulantısı ve kusma
Ateş
Yorgunluk
Davranış değişiklikleri
Sinüzit belirtileri gösteren kişiler hastanelerin kulak, burun ve boğaz bölümlerine gitmelidir. Çabuk ilerleyen sinüzitler gerekli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa birçok hastalığa zemin hazırlar. Polip problemi olan kişilerde genellikle sinüzit kronikleşir. Bu durumda cerrahi işlem uygulanmaktadır.