Sinop'ta Gezilmesi Gereken Yerler Nerelerdir? Sinop'ta Ne Yenir?

Boztepe Burnu üzerine kurulan Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer almaktadır. Gerze, Ayancık, Boyabat, Türkeli, Durağan, Dikmen, Erfelek, Saraydüzü ve Merkez olmak üzere 9 ilçesi bulunmaktadır. Araştırmalara göre Türkiye'nin en mutlu şehridir. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesi'nde merkezden denize girilebilecek tek yer Sinop'tur. Tarihi, insanları ve doğal güzellikleri ile Sinop hem seyahat edilmesi gereken hem de yaşanması gereken şehirler arasındadır. Peki, Sinop'ta gezilmesi gereken yerler nerelerdir? Sinop'ta ne yenir? İşte detaylar...

Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin tek doğal limanıdır. Bu şehre ilk yerleşimin Tunç Çağı itibari ile başladığı bilinmektedir. M.Ö. 7.yy'da Sinop, 'Helen Kolonisi' şeklinde kurulmuştur. Sinop'un eski adı Sinope'dir. Efsanelere göre bu şehri Irmak Tanrısı Asopos'un kızı Sinope'nin kurduğu hatta o döneme ait sikkelerde Sinope'nin yüzünün bulunduğu söylenmektedir. Başka kaynaklarda da şehrin adının Amazon Kraliçesi Sinope'den geldiği söylenmektedir. Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti'nin dönemlerine tanıklık eden Sinop'un görülmesi gereken yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

SİNOP'TA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Sinop müzeleri, tarihi ve doğal güzellikleri Türkiye'nin en güzel şehirleri arasında yer almaktadır. Sinop'da görülmesi gereken yerler ise şuralardır:

  • Arkeoloji Müzesi: Türkiye'nin en eski müzelerinden bir olan arkeoloji müzesi 1921 yılında yapılmıştır. Tunç devri, Helen dönemi, Osmanlı ve Bizans dönemine ait eserler sergilenmektedir.

  • Tarihi Sinop Cezevi: Sabahattin Ali'nin yattığı yer olarak bilinen Sinop Cezaevi, Sinop'ta görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Sinop Kalesi: Sinop Kalesi'nin tarihi milattan önce 8.yy'a kadar uzanmaktadır. Şehrin en tepe noktasında yer alan kale, içinde Osmanlı ve Bizans dönemine ait eserleri sergilemektedir.

  • Diyojen Heykeli: Beş buçuk metre yüksekliğinde olan Diyojen heykeli, ünlü düşünür Diyojeni simgelemektedir.

  • Erfelek Şelalesi: Karadeniz turlarının uğrak yeridir. Kamp severlerin sıklıkla tercih ettiği bir bölge olan Erfelek Şelalesi, sakinlik arayanlar için ideal bir yerdir.

  • İnceburun Feneri: Türkiye'nin en kuzeyinde bulunması sebebiyle oldukça önemlidir. 1863 yılında inşa edilmiş olan fener tarihe tanıklık etmiş bir yapıdır.

SİNOP'TA NE YENİR?

Karadeniz yemeklerini sofrasına taşıyan Sinop'un tadına doyulmaz çok çeşitli lezzetleri vardır. Sinop'ta yenilmesi gereken yemekler ise şunlardır:

  • Sinop Mantısı: Klasik mantıya benzeyen Sinop mantısının tek farkı ceviz ve biber kullanarak hazırlanan sosudur.

  • Nokul: Sinop'un ünlü hamur işlerinden olan nokul içine ceviz, ıspanak, üzüm ve kıyma koyularak yapılır.

  • Katlama: Tatarlardan Sinop mutfağına kalan katlama, mutlaka tadılması gereken yemeklerin başında gelmektedir.

  • İçli Tava: Karadeniz'in özel yemeklerinden olan içli tava, hamsilerin tavaya dizilmesi ile yapılır. Sonrasında ise kuru üzüm, maydanoz ve fıstık eklenir.

  • Islama:  Hamurun içine ceviz ve tavuk koyularak yapılan ıslama, Sinop mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

  • Sirkeli Pırasa: Vejeteryanlar tarafından sıklıkla tercih edilen sirkeli pırasa, kızgın yağın içerisine pırasa, soğan ve sarımsak eklenerek yapılır.

  • Prenses: Sinop'un ünlü tatlılarından olan prenses tatlısı iki tartolet arasına krema eklenerek yapılır.

Aşağıdakiler Haberler De İlginizi Çekebilir

Gezilecek Yerler Var! Sinop'ta Mutlaka Görmeniz Gereken 22 Harika Yer
Türkiye'nin En Mutlu Kenti Sinop

Popüler İçerikler

Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler
Donald Trump'tan Esad Rejiminin Çökmesine Açıklama: "Suriye'nin Anahtarı Türkiye'nin Elinde Olacak"
İlk Bölümüyle Beğeni Toplayan Şakir Paşa Ailesi'nin Birbirinden Ünlü Aile Üyelerini Mercek Altına Alıyoruz!