Sinirlendiğimizde Neden Ağlarız?

Sevgilinizle, ailenizle ya da bir arkadaşınızla tartışırken bir anda ağlamaya başladığınız hiç oldu mu? Eğer olduysa, bunun altında yatan bir nedeni de öğrenmenizin tam zamanı. Bu tür anlarda neden ağladığınızı merak ediyorsanız... 👇

Sinirlendiğinizde kendinize hakim olamayıp gözlerinizin dolduğu veya ağladığınız olmuştur.

Bazı insanlar sinirlendiğinde bağırıp çağırırken, bazıları sinirlendiklerinde ağlar. Bunu yaşamak kafa karıştırıcı, utanç verici ve hatta sinir bozucu olabilir. Dolayısıyla bunun neden olduğunu merak edebilirsiniz.

Öfke, saldırganlık ve olumsuzluktan üzüntü ve depresyona kadar değişen bir dizi duyguyu ortaya çıkarabilir.

Bunlardan biri saldırganlıktır. Bu, bir şeyleri kırmak veya yumruklamak gibi eylemleri içerebilir.

Öfkeye karşı en yaygın ikinci duygusal tepkiler, depresyon ve kaygıdır.

Öfkenin yıpratıcı olduğu ve ilişkileri tehdit ettiği genç yaşta bize öğretilir. Bu nedenle başkalarını öfkemizden korumak için onu depresyon ve kaygı gibi dışarıyı daha az tehdit eden duygularla değiştiririz. Bunun sonucunda da bu rahatsız edici duyguların yükünü taşımak zorunda kalırız.

Son olarak, insanlar sinirlendiklerinde karşı tarafı eleştirme eğiliminde olurlar.

Sorunu yapıcı bir şekilde ele almak yerine, misilleme yaparak karşı tarafta hata bulmaya çalışabilirler.

Sinirlendiğinizde ağlamanın artıları ve eksileri nelerdir?

Önce faydalarıyla başlayalım. Öncelikle, ağlamak zayıflık belirtisi değildir, daha ziyade durumun sizin için önemli olduğunun bir göstergesidir. Duygularınızı rehber olarak kullanmak her zaman yararlıdır. Gözyaşları, kendiniz ve durumun üzerinizdeki etkisini daha iyi anlamanıza yardımcı olur ve ağlamanızın altında yatan sebepler üzerine daha derin düşünmeniz gereken noktalara yönlendirebilir. Ağlamak aynı zamanda bir kendini yatıştırma biçimidir. Sakinleşene kadar sizi nefesinizi düzenlemeye ve kontrol etmeye, nefes alıp verme düzeninize odaklanmaya ve kalp atış hızınızı düşürmeye zorlar.

Başkalarının gerçekten nasıl hissettiğinizi bilmesini istemediğiniz bir durumdayken ise ağlamak dezavantajlı olabilir.

Bunun nedeni, onların sizinle ilgili algılarını değiştirebileceğine inanmanız olabilir. Örneğin manipülatif davrandığınızı varsayacaklarını, durumu yönetemeyeceğiniz sonucuna varacaklarını veya size olan saygılarını kaybedeceklerini düşünebilirsiniz.

Peki sinirlendiğimizde ağlamamıza nasıl engel olabiliriz?

Derin nefes almak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri aslında. Öfke, vücudunuzda kalp atışının hızlanması, kan basıncının ve adrenalinin artması gibi psikolojik ve fizyolojik değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler tepkilerinizi hızlandırabilir ve mantıklı kararlar alma yetinizi etkileyebilir. Bir anlığına duraklamak ve nefesinize odaklanmak, iletişiminizde ve duruma tepkinizde daha bilinçli olmanızı sağlar.

Hislerinizi algılamaya çalışın.

Öfkeli olmanızın nedenlerinden biri, sınırınızın ihlal edilmiş olması ve kendinizi görünmez veya kötü muamele görmüş hissetmenizdir. Öfkeniz meydana çıktığındaysa göz ardı edilmesi zordur. Bu nedenle, nasıl hissettiğinizi algılamak ve karşı tarafa iletmek önemlidir. Bu, öfke patlaması yaşamanız gerektiği anlamına gelmez. Bir arkadaşınıza veya ailenizden birine bahsedebilir veya yaşadığınız hayal kırıklığını bir deftere yazabilirsiniz. Düşüncelerinizi yazmak, durumu daha net görmenizi, öfkenizi neyin tetiklediğini anlamanızı ve daha mantıklı tepkiler vermenizi sağlar.

Çevrenizde insan varsa sakinliğinizi korumaya çalışın.

Bazen sinirlenirsiniz ama birlikte olduğun insanların yanında ağlamak istemezsiniz çünkü durumunuzu anlamayacaklarını düşünebilirsiniz. Sizi damgalayacaklarını veya yanlış anlayacaklarını düşünüyorsanız, gözyaşlarınızı yalnızca geçici olarak bastırmalısınız. Gerekirse konuyu değiştirin veya bu konu hakkında şu anda konuşmamayı ancak başka bir zaman bu konuyu daha iyi ele almak istediğinizi söyleyin. Bu, karşınızdaki kişiye konuşmaktan çekinmediğiniz konusunda güvence verir ve o esnada siz de kendinizi toparlayabilirsiniz.

Duygularınızı kontrol edemiyorsanız, ortamdan ayrılmakta her zaman özgürsünüz.

Bazen kendinizi durumdan uzaklaştırmak, kendinizi toparlamak için zaman ayırmak ve daha iyi kontrol edebildiğinizde tepkinizi açıklamak daha iyi olacaktır.

Kendinizi güvende hissettiğinizde, yalnızken veya güvendiğiniz birilerinin yanında, gözyaşlarınızı serbest bırakın.

Çünkü ağlamak aynı zamanda ağlamak, duygu durumunu düzenlemeye yardımcı olan bir araçtır da. Bu yüzden vücudunuz düzenlemeye ihtiyaç duyduğu anlarda direnmemelisiniz. Ağlamanın öfkeye verilen en yaygın tepkilerden biri olmasının nedeni genellikle sizi inciten durumlar tarafından tetiklenmesidir. Duygularınız bu şekilde gün yüzüne çıktığında engel olmak yerine ağlayarak duygusal bir rahatlama sağlayabilir ve duygularınızı daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim Açıklıyor: Uyurken Neden Ağlarız?
Sadece Sinirlendiğinde İstemsizce Ağlayan İnsanların Anlayacağı 15 Durum
Neden Mutluluktan Ağlarız? Araştırmacılar Üzgün Olmadığımız Halde Gözyaşı Dökmemizin Nedenini Buldu!

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı