10 yıldır Türkiye'de yaşayan Filistinli Ahmed Hacali, Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen mülteciler için sınır kontrolünü kaldırılmasıyla Edirne'ye, sınır kapısına gelen binlerce kişiden biri.
Türkiye’de mültecilere yönelik önyargının artması ve iş imkânlarının daralmasıyla özellikle son dört yılda zor zamanlar geçiren Ahmed, birkaç ay önce Yunanistan’a geçen eşinin yanına gitmek istiyor.
Ancak Ahmet yalnız değildi. Sınıra 'ailesinin' iki ferdi ile gelmişti. Yunanistan'a geçme umuduyla sınır kapısında kedisi ve köpeğiyle bekleyen Ahmed, AFP fotomuhabiri Ozan Köse tarafından fotoğraflanınca tanınır oldu.
Ancak bilmediği bir detay vardı. Kendisi geçebilse bile hayvanlarının akıbetinin çok kötü bitebileceği ihtimali…
Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in aktardığı bilgiye göre, kötü ihtimali yepyeni bir hikâyeye dönüştüren ise İstanbul merkezli iki önemli kurum oldu: Hayvan severlere, sokak hayvanları ile ilgili aradıkları her türlü desteği sunan Kirikkuyruk.com ile yine sokak hayvanları yararına projeler üreten Karabaş Derneği.
Karabaş Derneği aynı zamanda yıllardır, yurt dışına hayvan sahiplendirmesi yapan bir kurum. Dolayısıyla bir hayvanın ülke değiştirmesi durumunda izlenecek prosedüre ve gereken evraka hâkimler.
Yasal olmayan yollarla başka bir ülkeye taşınan evcil hayvanlara ne olduğunu ise Karabaş Derneği Başkanı Tolga Akyıldız, şöyle açıklıyor:
'Kişi bir şekilde sınırı geçse bile, eğer karşı tarafta yakalanırsa bir kampa yerleştirilebilir. Ancak hayvanların kuduz aşısı gibi evrakı olmadığında genelde uyutuyorlar, öldürüyorlar. Dolayısıyla Şekip ve Sofi’nin hiçbir şansı yoktu.'
Akyıldız, öncelikle Kirikkuyruk.com’un yardımıyla Ahmed’in telefonuna ulaştıklarını söyledi.
Akyıldız’ın aktardıklarına göre telefonunun bataryası dayanmayan, WhatsApp imkânı olmayan Ahmed’e binbir güçlükle ulaşıldıktan sonraki süreç şöyle gelişti:
'Kendisini aradık ve hayvanları geçiremeyeceğini, geçmeleri durumunda sonlarının kötü olabileceğini anlattım. Çok ağladı. Biz ona ‘Siz hangi ülkeye gidiyorsanız gidin. Yerleşin. Biz, Karabaş Derneği olarak bu hayvanlara sponsor olalım. Tüm bakımlarını, barınmalarını sağlayalım. Sağlık sorunları varsa onları halledelim ve Avrupa’ya çıkabilmeleri için gerekli evrakı toplayalım. Maddi, manevi her türlü ihtiyacı biz karşılayalım’ dedik. Çok üzüldü ama hayvanları düşündüğü için kabul etmek zorunda kaldı.'
Bunun üzerine İstanbul’dan çıkan Akyıldız, Ahmed ile tampon bölgede buluştu.
Hayvanları alan Akyıldız, tekrar İstanbul’a dönerken, gözyaşlarıyla ailesinden ayrılan Ahmed için, sınırda bekleme ve Yunanistan’daki eşiyle buluşup Hollanda’ya gidebilme hayali devam ediyor…
Tolga Akyıldız, Sofi ve Şekip’in bugün tam muayeneden geçeceğini söyledi ve ekledi:
'Ahmed ve eşi, ‘Biz bu hayvanları alıyoruz’ diyene kadar, hayvanlar bizim kontrolümüzde…'
biz sokaktakileri alıp bakıyoruz sözde gariban suriyelinin kedisi de köpeği de cins. çok ilginç :)
Sahibinden ayrılmalarına çok üzüldüm ama doğrusu bu maalesef. Ben bir gün ayrı kaldığımda bile kahroluyorum. Umarım en yakın sürede kavuşurlar.
insanlara sahip çıkan yok