Sinema ve Edebiyat Üstatlarının Belirlediği En İyi 20 Türk Filmi

Bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan edebiyat dergisi Notos her yıl farklı kategorilerde belirlediği ‘Büyük Soruşturma’ kapsamında bu yıl ‘Yüzyılın En İyi 40 Türk Filmi’ni belirledi. Sinema ve edebiyat dünyasından 383 kişinin oylarıyla belirlenen listenin ilk 20 filmi karşınızda.

20. Kader (2006)

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Kader filmi, Zeki Demirkubuz'un 1997 yapımı ikinci filmi Masumiyet'in kahramanları Uğur ve Bekir'in geçmişlerini anlatmaktadır. 'En iyi film' Altın Portakal ve Altın Lale Ödüllerini kazandı.

19. Gelin (1973)

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad

Ömer Lütfi Akad'ın, Türkiye'de göç sorununu ele aldığı ünlü Gelin-Düğün-Diyet üçlemesinin ilk filmi. Filmde, daha iyi yaşam koşulları için Anadolu'dan İstanbul'a gelen kalabalık bir ailenin, bu büyük kentin yaşam pratiği karşısında eski değerlerini yitirip çözülmesi anlatılır.

18. Babam ve Oğlum (2005)

Yönetmen: Çağan Irmak

Ege'deki çiftlikten gazetecilik okumak için ayrılan Sadık'ın, 12 Eylül Darbesi arka planında yıllar sonra oğluyla beraber yeniden çiftliğe dönüşünün hikayesi.

17. Eşkıya (1996)

Yönetmen: Yavuz Turgul

Eşkıya filmi, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının kaderini değiştiren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

16. Uzak (2002)

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

2003 yılında Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazanmış ve 76. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

15. Sonbahar (2008)

Yönetmen: Özcan Alper

Filmde, genç bir üniversite öğrencisi olarak girdiği cezaevinde ölüm orucuna giren ve 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Yusuf’un çocukluk ve ilk gençlik yıllarının izini sürerek geçirdiği son iki ayının öyküsü anlatılıyor.

14. Tabutta Rövaşata (1996)

www.tersninja.net

Yönetmen: Derviş Zaim

Başrolünü Ahmet Uğurlu 'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı`nda yaşayan evsiz barksız bir adamın (hüzünlü) hikâyesini konu edinir. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'den olmak üzere 12 ödül kazandı.

13. Kış Uykusu (2014)

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Film, 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanmıştır. Yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı ve senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Yol'un ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmidir.

12. Züğürt Ağa (1985)

Yönetmen: Nesli Çölgeçen

Filmde Şener Şen Haraptar köyünün ağasıdır. Yağmur yağmaması ve kuraklığın başlaması üzerine köylüler ağanın ürünlerini çalıp satar ve İstanbul'a kaçarlar. Ağa da topraklarını satarak, İstanbul'a göç eder. Fakat şehir yaşamına ayak uyduramayan ağa elinde, avucunda ne varsa yiyip tüketir.

11. Vesikalı Yarim (1968)

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad

Hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır. Film, manav Halil'le pavyon şarkıcısı Sabiha'nın aşk öyküsünü doğal ve çarpıcı diyaloglarla anlatır.

10. Sürü (1978)

Yönetmen: Zeki Ökten

Sürü, yönetmen Zeki Ökten tarafından 1978'de çekilmiş ve filmin senaryosu o yıllar cezaevinde bulunan Yılmaz Güney tarafından yazılmıştır.

9. Susuz Yaz (1963)

Yönetmen: Metin Erksan

Türkiye'de sansür engeline takılan, bu nedenle de ilk gösterimi Haziran 1964'te Berlin Film Festivali'nde yapılan 'Susuz Yaz', bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştur.

8. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan film Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak sayılmaktadır.

7. Anayurt Oteli (1987)

Yönetmen: Ömer Kavur

Anayurt Oteli çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır.

6. Masumiyet (1997)

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Güçlü bir hayat kadını olan Uğur, hayat kadınına saplantılı bir adam olan Bekir, hapisten yeni çıkmış amaçsız biri olan Yusuf ve annesinin hamileyken yediği dayaktan dolayı sağır ve dilsiz doğan Çilem'in etrafında gelişen sıradan olayları anlatır.

5. Muhsin Bey (1987)

Yönetmen: Yavuz Turgul

Film; prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf delikanlının basit macerası olarak başlayıp, Muhsin Bey'in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır.

4. Sevmek Zamanı (1965)

Yönetmen: Metin Erksan

Boyamaya girdiği bir evin duvarında asılı kadın resmine aşık olan boyacı Halil'in ve resmin sahibi Meral'in öyküsü anlatılır. Film, çekildiği dönemde, alışılagelmişin dışındaki sinema anlayışı, konusu ve konuyu ele alma biçimi nedeniyle dağıtımcı bulamadığından gösterime girememiştir.

3. Umut (1970)

Yönetmen: Yılmaz Güney

Filmde, atının araba çarpması sonucu ölmesi ve geçimini bu ata bağlamış olan meçhul bir definenin peşinden koşan faytoncunun öyküsü anlatılmaktadır.

2. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

64. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışacak filmler arasına girdi ve ikinci büyük ödül olan Büyük Ödül'ü kazandı.

1. Yol (1982)

Yönetmen: Şerif Gören

Yurt dışında büyük ilgi gören film, Türkiye'de yasaklanmıştır. 1982 Cannes Film Festival'inde büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanmıştır. Türkiye, 17 yıl sonra izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 tarihinde Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girmiştir.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR
30.01.2016

2.nin aciklamasini kim yaptiysa ya hic izlemeden sallamis ya da anlamamis.. filmde anlatilan sey ailenin sehre ayak uyduramamasi falan degil bildigin "yobazlik ve cahilligin" toplumun aminakoyan bir etken oldugunu anlatmak. Bir daha izle o filmi arkadasim. Anlamamissin.

30.01.2016

19 nolu filmden bahsettim Gelin filmi

30.01.2016

gayet iyi liste olmuş. belki canım kardeşim,3 maymyn da olabilirdi. 20-40 arasını da yazsaydin bari:)

Pasif Kullanıcı
30.01.2016

buradakiler hep sanat filmleri. sanat filmlerini de oldum olası sevmem buradakilerin 5 tanesi iyi filmdir gerisinin çok süper ahım şahım filmler olduğunu düşünmüyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (16)