Sinekler Hakkında Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 13 Hayret Verici Bilgi

Sinek.. Çift kanatlılar takımına dahil olan sineklerin yaklaşık 1 milyon türü var(Kara sinek var, at sineği var, var da var). Fakat yalnızca 150 bin türü biliniyor. Türkiye'de ise 1170'den fazla tür bulunuyor. Bakalım daha bilmediğimiz neler var? 

Ve herkesin aklında tek bir soru: sinekler neden var?

1. 1446'da portre içinde dini sembol hatırlatıcısı olarak sinek de çizilmiş.

Petrus Christus tarafından çizilen Carthusian portresinde, çizilen sineğin dini sembolleri canlı tutmak amacıyla çizildiği düşünülüyor. Çizilen sineğin faniliğe ve şeytana çağrışım yaptığına inanılıyor. Trompe l'oeil akımının ilk örneklerinden olan bu eser New York Metropolitan Sanat müzesinde sergileniyor.

2. Karasinekler arkalarını görebilirler.

Musca domestica, yani karasinek veya ev sineği diye adlandırdığımız türün 4 bin küçük gözü bulunuyor. Bu gözlerin her biri tek bir göz gibi işlev görüyor ve ayrı noktalara odaklanıyor. Görülen nesneler beyinde anlamlı hale getiriliyor. Bu küçük gözler sayesinde arkalarını da görebiliyorlar.

3. Larva dolu bir peynir: Casu Marzu

İtalya'nın Sardinya yöresine ait bu peynir larvalarla birlikte yeniyor. Peynir sineği olan Piophila casei, Casu Marzu üretiminde kullanılıyor. Peynirler birkaç gün sıcakta bekletilerek sineklerin larva bırakması sağlandıktan sonra, sinek larvalarının sindirim faaliyetleri sonucunda açığa çıkan maddeler sayesinde peynir yumuşak bir hale geliyor ve aroması tam olarak verilmiş oluyor. Avrupa Birliği yetkilileri, peynirin satışını bir süre yasaklamış, ancak peynir geleneksel yöntemlerle yapılan yerel bir ürün olduğu gekçesiyle, bu yasak kaldırılmış.

4. Bazı türler boya ve ayakkabı cilası gibi maddeler tüketiyor.

Megaselia Scalaris larvaları omnivordur. Yani besin anlamında belirli bir tercihleri yok. Boya, cila gibi maddelerin dışında bazı yaralar ve cesetler üzerinden de beslenirler.

5. Ağızları 4 farklı parçadan oluşur.

Tüm böceklerde olduğu gibi, sineklerde de segmentli bir vücut yapısı bulunur. Ağızları da labrum, labium, mandibula ve maksilla yapılarından meydana gelir. Labrum üst dudak, labium alt dudak, mandibula üst çene ve maksillalar alt çene işlevlerini yerine getirir.

6. Bazı türler, adli entomolojide işimize yarıyor!

Calliphora vicina adli olarak yol gösteren türlerden yalnızca bir tanesi. Bu tür insan cesetleri üzerinde oldukça yaygın görülüyor. Çürümekte olan cesetler üzerine larvalarını bolca bırakıyorlar. Böceğin hangi büyüme evresinde olduğu tespit edildiğinde, cesedin ölüm zamanını tam olarak söyleyebiliyoruz.

7. Seksten mahrum bırakılan erkek meyve sineği kendini alkole veriyor.

San Francisco Üniversitesi'nde meyve sinekleri üzerinde stres ve alkol arasındaki ilişkiyi test etmek için yapılan deneyler sonucunda, daha önce çiftleşmiş olan dişi tarafından reddedilen erkek sineğin, bulunduğu ortama alkollü ve alkolsüz çözelti konulduğunda alkollü çözeltiyi içmeye başladığı gözlemlenmiş. Bu davranışı arzusunu tatmin etmek için gösterdiği düşünülüyor. Aynı zamanda beyindeki bir kimyasal olan nöropeptit F maddesinin azalmasıyla alkole yöneldikleri biliniyor. İnsanlarda da bulunan bu kimyasalın aynı etkiyi yarattığı düşünülüyor. Bu madde azaldığında beyin, kimyasal oranını yükseltecek bir davranış sergilemeye yönlendiriyor.

8. Bira içtiyseniz, sivrisinek sizi tercih edebilir.

Sivrisinekler yaklaşık 22 bin metreden karbondioksiti algılayabilir. Karbondioksit, hayvanların solunum ürünü olduğu için dişi sivrisinekler için bir besin ipucudur ve insanları nefeslerinin yayılması sayesinde bulurlar. Bunun dışında laktik asit ve oktenol de tespit edebilirler. Bira içtiyseniz nefesinize karışan laktik asidi takip edip sizi bulabilirler.

9. Sineklerin dişleri yoktur.

Dişler yerine ''proboscis'' denen uzun bir dilleri bulunur. Bu şekilde kan ve nektar gibi maddeleri emerek beslenirler.

10. Yemeklerinizin üzerinde uçuşuyorlarsa onların üzerine kusmuş olabilirler.

Dişleri yok da bizim yemeklerimizi nasıl yiyorlar derseniz... Şöyle ki; tüketecekleri katı maddenin üzerine asitli bir kusmuk bıraktıktan sonra, bu asit katı gıdayı onların alabileceği şekilde etirip, sıvı bir hale getiriyor. Bu şekilde bunları da emerek besleniyorlar.

11. Uzuvlarını ovuşturma davranışı flörtleşmelerini de etkiliyor.

Bu davranışı fiziksel ve kimyasal döküntü kurtulmak ve koku reseptörleri temizlemek amacıyla yapıyorlar. Koku reseptörleri özellikle eş seçerken önemli.

12. Çeçe sineği tarafından ısırılırsanız uyku hastalığına yakalanabilirsiniz!

Uyku hastalığına sebep olan Trypanosoma brucei paraziti, çeçe sineği tarafından taşınan bir canlı. Çeçe sineği sizi soktuğunda bu parazit kana karışıp, uyku hastalığına sebep oluyor. Bu hastalık belli bir süre gizli belirtilerle devam ettikten sonra, son evrelerinde sürekli uyku ve koma hali görülüyor. İlaçla tedavisi henüz yok.

13. Gerekirse havada bile çiftleşebilirler.

Simosyrphus grandicornis Avustralya'ya özgü bir tür. Bu tür havada bile çiftleşiyor.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR

En nefret ettiğim hayvan. Bi kere yaşam içgüdüsü sıfır, öldürmeye çalışıyorum, ilaç sıkıyorum, tokat atıyorum hala etrafımda dolanıyor, yani dünyada besin mi kalmadı, be ahlaksız hayvan, siktir git artık ölüm pahasına nedir bu ısrar? bi de bir lüks bir lüks, ulan sen sineksin sinek, kebabın üzerine konmak nedir ? defol git bok ye hayvan oğlu hayvan! Veryansınımı okudunuz teşekkür ediyorum.

11.07.2016

ırzını siktiklerim arkalarını görüyolar ama açık pencereyi görmüyolar açıyorum camı yandaki cama vuruyor aq

11.07.2016

Bi dakika bişey deniyorum diye bir karikatür vardı o aklıma geldi :)

09.07.2017

GECE 3 DELLENDİM SU KODUGUMUN SİNEKLERİNE 6TANE SİNEKLE SAVASIYORUM 3SAATTİR 1.SALDIRIYI PÜSKÜRTÜYORUM 2.İDE DAHA FAZLA GELİYOLAR BUNLARIN ZORLANDIGI SEY NELER SALDIRIYA GEÇMEM LAZIM

TÜM YORUMLARI OKU (51)