Sindirim Sistemimizin Sorunsuz Çalışması için Yapmamız Gereken 9 Önemli Kural

Karantinada yediğimiz abur cuburların pişmanlığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

1. Sol tarafınıza doğru yatın.

Mide ve pankreas vücudun sol tarafında bulunur ve sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bu tarafa doğru yatmak midenizdeki yiyeceğin ince bağırsağa daha kolay geçmesini sağlar. Ayrıca, yiyeceğin parçalanmasından sorumlu olan pankreas enzimlerinin salınımını da artırır. Sol tarafa doğru uyumak mide ekşimesi olasılığını da azaltır.

2. Daha fazla lifli ve fermente yiyecekler yiyin.

Lif, bağırsak hareketlerini düzenli ve normal tutmaya yardımcı olur. Yüksek lifli yiyeceklerin çoğu aynı zamanda şeker, yağ ve kalori bakımından düşüktür, bu nedenle genellikle daha sağlıklıdırlar. Yulaf, fasulye ve meyve iyi lifli besinlere örnektir. 

Diyetinize fermente yiyecekler de ekleyebilirsiniz. Yoğurt türleri bağırsaklarınıza iyi gelen bakteriler olan probiyotikleri içerir.

3. Sindirimi zor gıdalardan kaçının.

Hamburger, patates kızartması veya pizza gibi yağlı yiyecekler, vücut tarafından sindirilebilmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarından saatlerce şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu tür yiyecekler ayrıca mide gazını, krampları veya hazımsızlığı artırabilir. Ayrıca odaklanma yeteneğimizi de etkileyebilir, bu nedenle meyve, sebze ve yağsız ete dayalı dengeli bir beslenme düzeni kurmak daha iyi olacaktır.

4. Dikkatiniz dağıtmayın ve oturarak yemeye çalışın.

Yürürken yemek yediğimizde daha fazla tüketme eğilimindeyiz çünkü porsiyonlarımızın miktarını kaçırıyoruz. Oturarak yediğimizde kan dolaşımımız iyileşir. Bağdaş kurup yemek yemenin bile daha fazla faydası vardır çünkü kalbimizdeki kan basıncını düşürür ve yiyeceğin uygun şekilde sindirilmesini sağlar.

5. Su kabızlığa iyi gelir.

Su yediğimiz yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olur, böylece vücut gerekli besinleri daha iyi emebilir. Yemek yerken su içmenin sağlıklı olmadığına dair inanç doğru değildir. Su sindirime yardımcı olur ve kabızlık sorununuz varsa iyi gelir.

6. Farklı yoga pozları deneyin.

Yoga belirli bir bölgedeki dolaşım düzeyini artırır, bu yüzden  sindirime yardımcı olmak için rutininize her gün 15 dakika esneme hareketi ekleyebilirsiniz.

7. Her gün belirli saatlerde yemek yiyin.

Bu durum iç saatimizi ayarlar ve vücudumuz tam da sindirimin ne zaman gerçekleşmesi gerektiğini bilir. Düzensiz yemek yemek bazı sağlık sorunlarına neden olabilir ve ayrıca kilo artışı oluşabilir. Programınız çok yoğunsa, öğünlerinizi önceden hazırlamaya çalışın ve ofiste aynı saatlerde yemek yiyin.

8. Meditasyon yapın ve stresinizi kontrol edin.

Stresliyseniz vücudunuz basıncı hisseder ve sindirimi yavaşlatır. Bu şişkinlik, kramplar, hazımsızlık veya kabızlık ile sonuçlanır. Aynı zamanda ters etkiye sahip olabilir ve sindirimi hızlandırarak tuvalete sık sık gitmeye neden olabilir.

Çok fazla stres altında olduğumuzda, iştahımızda bir artış veya azalma olabilir. İkisi de sağlığımız için iyi değildir, bu yüzden meditasyon yapmaya şans verin.

9. Ve son olarak, 4-7-8 nefes alma yöntemini deneyin.

Tek yapmanız gereken 4 saniye nefes almak, 7 saniye boyunca nefesiniz tutmak ve sonra 8 saniye boyunca nefesi boşaltmak. Bunu toplamda 4 kez yapmanız önerilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yemek Alışkanlıkların Ne Kadar Kötü?
Tükettiğiniz Besinleri Ne Kadar Sürede Sindirebildiğini Tek Tek Açıklıyoruz!
Düzenli Sindirim ve Sağlıklı Bağırsaklar İçin Neler Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!