Sınav Öncesi Hazırlık Aşamasında Asla Yapmamanız Gereken Hatalar ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hayat başlı başına bir sınav aslında. Ancak bir de eğitim ve öğrenim serüvenimizde tâbi tutulduğumuz bazı sınavlar var ki resmen bizleri erken yaşlarda yıpratıyorlar. :)

Özellikle büyük sınavlardan önce hayatınızı biraz değiştirmeniz gerekiyor.

Kilometre taşı diyebileceğimiz büyük sınavlar vardır. Örneğin liseye geçiş sınavı, üniversiteye geçiş sınavı, memuriyet sınavı. Bunlar sanırım en çok strese sebep olanları. İşte bu sınavlardan önce başarımızı arttırmak için hayat tarzlarımızı birkaç küçük değişiklik yapmamız gerekiyor. Bu gün sizlere bu süreçte asla yapmamanız gereken hatalar ve dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağım.

Bu tedbirler küçük görülebilinir ancak emin olun bu maddeler hayat kurtarır. :)

1. Uyku düzeninizi bozmayın ve sabahları asla geç kalkmayın!

Sağlıklı bir uyku sağlıklı bir öğrenme ve sağlıklı düşünebilme için gerçekten çok önemli. Sınavlar genellikle erken saatlerde olur sınav saatinden en az bir iki saat önce uyanın ve sınav saatinde mutlaka deneme sınavları çözün.

2. Oyunları bir kenara kaldırın.

Özellikle dijital platformlar üzerinden oynanan oyunların beynin gerçeklik algısı üzerine çok ciddi etkileri bulunmakta. Bu gibi durumlar beyninizden gerçek hayatta alacağınız tepki süresini ve algılama hızınızı ciddi anlamda etkileyebilir. Ayrıca zaman yönetimi konusunda da başarınızı düşürebilir.

3. Teknolojiyle olan bağınızı kesin!

Telefon bilgisayar ve televizyon gibi cihazlardan uzaklaşın. Bilgisayar ve telefon konusunda bir bağımlılığınız söz konusu ise bu süreçte mutlaka kendinizi limitlendirin ve bu cihazları kullanmamayı düşündüğünüz süreler boyunca kolay erişilmeyecek göz önünde olmayacak yerlere kaldırın.

4. Sınav öncesi bu gıdaları asla tüketmeyin!

Ağır ve riskli gıdaları tüketmeyin. Hazmı kolay olmayan ve rahatsızlık yaratabilecek gıdalar sizlere günler belki de haftalar kaybettirebilir. Bu kritik süreç içinde aşırı şeker içeren basit gıdalar da ani kan şekeri yükselmesine sebep olabilir ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.

5. Mutlak prova yapın! Provasızlık pişmanlıktır.

Sınavın tam tatbikatını yapmadan olmaz. Sınav günü giyilecek kıyafetler belirlenmeli bu kıyafetler ile ve pandemi döneminde olduğumuz için pandemi şartlarına uygun şekilde maske ile mutlak bir yada iki deneme çözün. Sınav salonlarına maske ile girileceği artık biliniyor ancak sınavda maskelerin çıkartılıp çıkartılmayacağı kesin değil. Bu yüzden her ihtimale hazırlıklı olalım.

6. Belgeleri hazırlamamak olmaz!

Sınava götürülecek belgeler hazırlanmalı ve sabit bir yere konulmalı. Mümkünse her belgeden iki çıktı alıp farklı yerlerde muhafaza edin. Belgeler son güne bırakılmamalı. Sınav öncesi yaşayacağınız küçük stresler sınavınızın gidişatını etkileyebilir.

7. Çalışmak ya da çalışmamak: İşte bütün mesele bu!

Sınavdan önce konu çalışılır mı? sınavdan önce soru çözülür mü? sınava iki hafta kala ders çalışmayı bırakmalıyız gibi sorular meslek hayatım boyunca en çok maruz kaldığım ve öğrencilerin bir türlü içinden çıkamadığı sorulardır. Şunu mutlaka belirtmeliyim. Son 15 gün ders çalıştı diye kimse sınavda bildiklerini unutmaz yada son 15 gün çalışmadı diye kimse sınavı kaybetmez.

Sınavdan önce ders çalışma konusu öğrenciden öğrenciye değişebilecek öğrencinin kaygı seviyesine göre belirlenmesi gereken bir konu. Burada önemli olan öğrencimizin psikolojisi. Kendini nasıl daha rahat ve daha mutlu hissedecekse öyle davranabilir.

8. Sınavdan önce nasıl bir kahvaltı yapmalısınız?

  • Birkaç dilim ekmek

  • Haşlanmış yumurta

  • Zeytin - peynir

  • Domates - salatalık - biber (acı olmayan)

  • Bir adet meyve (mümkünse elma)

9. Sınavdan önce uyuyamıyorsanız, bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Sınav öncesi uyku problemi her senenin vazgeçilmezi. Bir çok öğrencim heyecandan uyuyamamaktan korktuğu için günlerce uykusuz kalmayı düşündüklerini bana bildirdiler. Bu çok yanlış bir eylem olur. Son gece yatağınıza girdiğinizde kafanızda sadece olumlu düşünceler olsun sınav sürecinin tamamen bittiğini düşünün ve sınavı hiç düşünmeyin. Uyuyamazsanız bunu çok dert etmeyin. Yatakta kalın ve beyninizi boşaltmaya çalışıp dinlenin. 

Mutlaka uykuya dalacaksınız ancak dalamasanız bile vücudunuz ve beyniniz sabaha kadar isteseniz de istemeseniz de dinlenir. Ve sınav anında ister istemez gireceğiniz sınav psikolojisi uykunuz olsa bile onu baskılayıp uykusuzluğu hiç ama hiç hissetmemenize sebep olacaktır.

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
04.06.2020

Okul mu okuduk Vietnam'da mi savaştık anlamadım. Üniversitede kazanalı 10 sene atanali 6 sene oluyor hala rüyalarımda sınava çalıştığımi derslerden kaldığımı görüyorum. Kpss YGS derken psikolojik kalmadi.

04.06.2020

Ne yazık ki çok haklısınız :) Rekabete dayalı bir sistemde bir şekilde yarışa tutunmaya çalışıyoruz. Ama ne güzel siz başarmışsınız. İnşallah şuanda hazırlık sürecinde olan öğrencilerimizde sizin gibi savaşlarından galibiyet ile ayrılırlar :)

04.06.2020

Yeni içerik taleplerinizi ve sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. Yorumları takipte kalacağım.

01.09.2020

Merhaba, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde okuyorum. Her hafta testlerimiz var. Ancak sınava her hazırlandığımda çok fazla yemeyi bırakamıyorum. Ne zaman gergin olsam, her şeyi yemeye başlarım (çoğunlukla çikolata sınav sorularına konsantre olmama yardımcı olur). Sınavlardan önce korkuyu yönetme yöntemleriniz nelerdir? Patrick Amrein

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ