Farklı kuramlar ortaya atılmış olsa da bu durumun tam olarak açıklandığını söylemek yanlış olur.
Fotoreseptör hücreler sayesinde kızılötesinden morötesine farklı dalga boylarındaki ışığı algılayabilen böcekler ışığı yiyecek bulma, yön belirleme, tehlikelerden korunma gibi amaçlarla kullanır.
Böcekler insanlardan farklı olarak morötesi dalga boyundaki ışığı da algılayabilir. Bazı böcek türlerinin özellikle geceleri yönlerini morötesi dalga boyundaki ışığa göre belirlediği ve aydınlatma amacıyla kullanılan, görünür dalga boyunda ışık yayan yapay ışık kaynaklarının bu hayvanların morötesi ışığı algılama ve karanlıkta yön bulma yeteneklerini olumsuz etkilediği düşünülüyor.
Diğer bir görüş ise böceklerin güneş ışığı ve ay ışığı gibi doğal ışık kaynaklarını kullanarak yön belirlediğini öngörüyor. Bu kurama göre, güneş ışığı ve ay ışığından farklı olarak, yapay ışık kaynakları söz konusu olduğunda böceğin hareketi sırasında ışık kaynağı ile arasındaki uzaklık ve ışığın gelme açısı belirgin olarak değiştiği için böcekler bu yeteneklerini kaybediyor. Sonuçta bu etkiler canlının yönünü şaşırmasına yol açıyor.
Ayrıca canlıların ışığa göre hareketi olarak tanımlanan fototaksinin bazı canlı türlerinin neden ışık kaynakları etrafında hareket ettiği sorusunun cevabı olabileceği düşünülüyor. Pozitif fototaksiye sahip canlılar ışığa maruz kaldıklarında ışık kaynağına doğru hareket eder, negatif fototaksiye sahip olanlar ise ışık kaynağından uzaklaşır. Işığın etrafında hareket eden böcekler pozitif fototaksiye sahiptir.
Kaynak
Hazırlayana teşekkürler.
#10 biraz kafasi calisan insan basit mantik iliskileri kurarak yerinden dahi kalkmadan evrenin en buyuk sorularina cevap bulabiliyor. zeka cok baska bir sey. gelgelelim insanlarin cogu mantik ile sonuca gitmek bir yana bulunmus sonuclarin mantigini anlamakdan aciz. kendi yaptigi roketle dunyanin duz oldugunu ispatlamaya calisan bir eleman vardi. bugun roketin parasutu acilmayinca yere cakilmis ve olmus. halbuki biraz kafasini kullansa eratosthenes 2500yil once sadece 2 cubuk parcasi kullanarak dunyanin yuvarlak oldugunu ispatlamisdi, hemde cok buyuk dogrulukla dunyanin capini hesapliyarak.
Lise 1 de coğrafya öğretmenimiz bunu bana ödev vermişti asfdsafdasf