Şimdiye Kadar Gıda Güvenliği Hakkında Kesinlik Kazanmayıp Kafaları Karıştıran 12 İkilem

Birçok insan hayatının belli dönemlerinde restorandan ya da marketlerden alıp tükettiği ürünlerden bakteri kapmıştır. Bu bakterilerin bazıları zararsız olup bazıları da gıda zehirlenmesine yol açar.

Önceden güvenliğimizi korumak için aldığımız bazı önlemler olsa da bunların doğruluğu hakkında kesin bilgiler elde edilemiyor.

Onlar neler mi, görelim...

1. Yumurtalar dolapta mı dışarı da mı bekletilmeli?

A.B.D'de tüm yumurtalar soğuk alanda muhafaza edilirken, Avrupa'da ise yumurtalar oda sıcaklığında tutuluyor. Bunun nedeni Salmonella hastalığını engelemek olsa da bunu engellemek için soğukta tutmak zaten yeterli olmuyor.

2. Son kullanma tarifleri gerçekten doğru mu?

Yine A.B.D'de son kullanım yerine şu tarihten önce kullanımı en iyidir (best by .....) yazdığı için bu akıllarda şu soruya yol açmıştır 'gerçekten o tarihte süresi doluyor mu yoksa büyük firmalar tekrar tekrar almamız için mi bu taktiği uyguluyor?'

3. Yemek alerjisi olanların alerjisi olduğu yemeğin sadece tabağında gelmemesi yeterli mi?

Nitekim alerjisi olmayıp yine de maydanoz, soğan vs sevmediği için yemeğini geri gönderen pek çok insan mutfaklarda zaman kaybına neden oldukları için artık bu malzemeleri kullanan insanlar pek özen göstermiyor. Oysa yemek alerjisi olan bir insanın yemeği hazırlanırken apayrı bıçak, kesme tahtası vs kullanılması gereklidir.

4. Mutfak eldivenleri gerçekten mikroplardan koruyor mu?

Aslında hayır çünkü eldivenlerin korunaklı olması için devamlı değiştirilmesi gerek. Bu nedenle eğer devamlı aynı eldiven kullanılıyorsa boş yere kullanılmış oluyor.

Bu nedenle kirli eldiveni kullanmaktansa bol bol elleri dezenfekte etmek her daim daha sağlıklı.

5. Marketlerdeki en zararsız ve mikrop tutmayan yiyecekler sebze-meyveler mi?

Aslında bu konuda da büyük tartışmalar söz konusu. Kimileri sudan geçirip birkaç kez yıkamak yeterli derken kimileri de meyve ve sebzelerin dezenfekte edilmesi gerektiğini savunuyor.

6. Kümes hayvanlarını yıkamak onları gerçekten temizliyor mu?

Kümes hayvanlarını yıkamanın faydalı olduğunun doğruluğu konusunda hiçbir kanıt yok hatta aksine aynı yumurtada olduğu gibi Salmonella hastalığını kolayca mutfağınıza yaymanıza da sebep olabiliyor. 

Bu nedenle tavukları, hindileri yıkamak sadece dış yüzeyini temizliyor bunun yerine belli dereceyi geçerek fırında pişirmenin bakterileri öldürmek açısından daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

7. Mikrodalgada pişirmek tüm bakterileri öldürüyor mu?

Mikrodalga hakkında birçok şey duyuyoruz. Kimileri yemeğine radyasyon bulaştırdığı için fazla kullanmak istemezken kimileri bakterileri öldürdüğü için kullanma taraftarı olduğunu söylüyor.

Bir de uzmanlara göre yemekleri eşit pişirmediği için bir termometre ile uygun sıcaklığa ulaşıp ulaşılmadığının ölçülmesi gerektiği öne sürülüyor.

8. Sushi yerken pişmemiş balık tüketmek sağlıklı mıdır?

Kimilerine göre bu büyük bir soru işareti.

Kimileri ise olaya daha ılıman yaklaşıyor. Sushi aslında servis edilmeden önce ya derin dondurucuya konarak ya da sirkede bekletilerek dezenfekte edilse de dondurucudaki sağlık standartları da önem taşıyor. Bu nedenle her sushi de tamamen masum sayılmıyor.

9. Su spreyleyen makineler gerçekten zararsız mı?

Her ne kadar su spreyleyen makinelerin sebze ve meyveleri temiz ve taze tutmak için kullanıldığı söylense de, temizleme işlemi için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç var.

Aynı zamanda makinelerin içindeki suların da temiz olup olmadığı muallakta kalan bir konu.

10. Tahta kesme tahtaları mikropları içinde mi barındırıyor?

Her ne kadar tahta kesme tahtalarında sunuma önem verilse de bu tahtaların uzun süreler boyunca bakteri tuttuğu ve bulaşıcı olabileceği söyleniyor.

Bunun yanı sıra sabun gibi kimyasal maddelerden de arınamayan tahta kesme tahtaları birçok şefe göre plastik tercih edilmesi gereken bir ürün.

11. Son yenilen yemek mi gıda zehirlenmesine yol açıyor?

Aslında bu konuda araştırmalar gösteriyor ki gıda zehirlenmesine yol açan yemek birkaç hafta öncesine kadar tüketilmiş olabiliyor.

Bu nedenle son gittiğiniz balıkçının, son tavuk aldığınız marketin bir suçu olmayabilir.

12. Pişmiş pilav buzdolabında saklanabilir mi?

Aslında bu konuda da araştırmalar gösteriyor ki pişmiş pilav en çok bakteri tutan ürünlerden bir tanesi.

Bu nedenle pişirildikten sonra hemen tüketilmesi öneriliyor.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
29.12.2016

Bir gıda mühendisi olarak bazı konulara dilim döndüğünce açıklık getireyim: 1- Yumurtalar 20 derecenin üstünde olmayan oda sıcaklığında, açıkta bekletilebilir. Sıcaklık nedeniyle yumurtalar bozulacak olursa bunu zaten kokusundan anlarsınız. Fakat açıkta bekletme, yumurtanın bozulmasından daha önemli sorunlar doğurabilir. Yumurtanın kabuğundaki mikroorganizmaların mutfağa yayılmasını önlemek için plastik yumurta kapları kullanmak daha uygundur. 2- Son kullanma tarihi, ürünün içindeki tüm bileşenlerin kullanım ömrü hesaplanarak belirlenir. Şöyle bir örnek verelim; diyelim ki kek pişireceksiniz. Son kullanma tarihine 3 gün kalmış yumurta, 1 ay kalmış un, 2 gün kalmış süt kullanıyorsunuz. Bu durumda pişirdiğiniz kekin son tüketim tarihi bileşenlerinden tüketim ömrü en yakın olan sütün son tüketim tarihiyle aynı olacaktır

29.12.2016

. 3- Gıda alerjilerinin tek bir türü yoktur. Kimilerinde alerji deri döküntüsü, karın ağrısı, ishal şeklinde kendini gösterirken kimi insanlar için bazı gıdaların çok az bir miktarı bile ölümcül olabilir. Sade çikolatanın arkasında yazan “ eser miktarda fındık, fıstık, badem içerebilir” uyarısı bunun içindir. Alerjen madde içeren ürünün diğerleriyle aynı banttan geçmesi, aynı mutfakta bulunması bile alerjik bünyeler için risk oluşturur. Fakat gıda üreticileri, nadir gözlenen bu duruma karşı sadece uyarıda bulunmayı yeterli bulur. 4- Mutfak eldiveni konusunu açıklamaya gerek var mı bilmiyorum. Okul kantinlerindeki teyzeler gibi göstermelik giydiğiniz eldiveninizle para sayıp gelip aynı eldivenle tost yapıyorsanız elbette hiçbir koruyuculuğu olmayacaktır. Bunun dışında pudralı eldivenler ve temizlik eldivenlerinin gıdalarla temas etmesi uygun değildir.

29.12.2016

bi dakka yaaa. tahta kesme tahtası ne demek pek anlamadım :) tahta kesmek için kullanılan tahtamıdır nedir?

29.12.2016

Kesme değil ayrıca doğrama olacak, ayrıca en sağlıklısı metal doğramadır, sanayideki Yaşar usta hiç hastalanmıyor. Kaynak: Yaşar ustanın kaynak makinesi :(

29.12.2016

pilavı her türlü yerim.

TÜM YORUMLARI OKU (11)