Şimdi Yavaşça O Tatlı Kaşığını Elinizden Bırakın: Şeker Yemenin İnsan Vücuduna Olan Zararları

Gündelik hayatımızda belki de en çok tükettiğimiz maddelerden biri, 3 beyazdan en sinsisi şeker. Özellikle hazır beslenen ve sürekli asitli içecek tüketen biriyseniz gün içinde fark etmeden aldığınız şekerin haddi var hesabı yok! Çok şeker yiyince ne olur? Şekerin insan vücuduna zararı nedir? Diye düşünüyorsanız, sizin için şekerin zararlarını yazdık. İçeriği okuduktan sonra bir daha çaya şeker atmamaya yemin edeceksiniz... İşte çok fazla şeker yemenin zararları:

Daha önce de bahsettik, şeker aslında en tatlı düşmanımız! 👇

Bu İçeriği Okuduktan Sonra Siz de Hayatınızdan Şekeri Çıkarmak İsteyeceksiniz!

1. Fazla şeker tüketmek kilo aldırır. Belki de şeker tüketmemek için en geçerli sebep budur...

Obezite oranları dünya çapında artıyor ve özellikle şekerle tatlandırılmış içecekler bunun en büyük sorumlusu! Gazlı içecekler, meyve suları gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, bir tür basit şeker olan fruktoz ile yüklüdür. Fruktoz tüketmek, nişastalı gıdalarda bulunan ana şeker türü olan glikozdan daha fazla açlığınızı arttırır. Kısacası eliniz ayağınız aniden titrer! Şeker tüketmek kilo alma riskinizi artırır ve iç organlarda yağ birikmesine sebep olur.

2. Fazla şeker tüketmek kalp hastalıkları riskinizin artmasına sebep olur...

Çok fazla şeker tüketmek obezite, yüksek tansiyon ve iltihaplanma gibi kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerini artırır. Yüksek şekerli diyetler, kalp hastalığından ölme riskinin artmasıyla yakından alakalıdır...

3. Şeker tüketimi akne oluşumunu arttırır.

İşlenmiş tatlılar gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar, kan şekerinizi daha düşük glisemik indeksli gıdalara göre daha hızlı yükseltir. Şekerli yiyecekler kan şekerini ve insülin seviyelerini hızla yükselterek androjen salgısının artmasına ve böylece yağ üretimine ve iltihaplanmaya neden olur, yani akne oluşturur...

4. Tip 2 diyabet riski artar.

Şeker tüketimi ile diyabet riski arasında çok yakından bir bağlantı vardır. Genellikle çok fazla şeker tüketmenin neden olduğu obezite, diyabet için en güçlü risk faktörü olarak kabul edilir. Dahası, uzun süreli yüksek şeker tüketimi, pankreas tarafından üretilen ve kan şekeri seviyelerini düzenleyen bir hormon olan insüline karşı direnci artırır. İnsülin direnci, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur ve diyabet riskinizi güçlü bir şekilde artırır. Yüksek şekerli bir diyet, her ikisi de tip 2 diyabet için risk faktörleri olan obezite ve insülin direncine yol açabilir.

Diyabet belirtilerini de daha önce yazmıştık 👇

Şeker Hastası Olabilirsiniz! Öldürmeyip Süründüren Diyabet Hastalığında En Çok Görülen 9 Belirti

5. Kanser riskini arttırır.

Aşırı miktarda şeker yemek, belirli kanserlere yakalanma riskinizi artırabilir. İlk olarak, obeziteye yol açabilir ve bu da kanser riskinizi önemli ölçüde artırır.  Ayrıca, şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek vücudunuzdaki iltihabı artırır ve her ikisi de kanser riskini artıran insülin direncine neden olabilir.

6. Depresyon riskini arttırır.

Araştırmacılar, kan şekeri dalgalanmalarının, nörotransmitter düzensizliğinin ve iltihabın, şekerin ruh sağlığı üzerindeki zararlı etkisinin nedenleri olabileceğine inanıyor! Çok fazla şeker ve işlenmiş gıda tüketiyorsanız, depresyona girme olasılığınız çok yüksek...

7. Fazla şeker tüketmek erken yaşlanmaya ve kırışıklıklara sebep olur.

Kötü, işlenmiş gıda ve şeker tüketimi cildin yaşlanmasını hızlandırır.

8. Enerjinizi anlık yükseltip uzun vadede çok düşürür.

Şeker oranı yüksek gıdalar, kan şekerini ve insülin seviyelerini hızla yükselterek enerji artışına neden olur. Ancak, enerji seviyelerindeki bu artış geçicidir.

9. Fazla şeker tüketmek karaciğerin yağlanmasına sebep olur.

Vücuttaki birçok hücre tarafından alınan glikoz ve diğer şeker türlerinin aksine, fruktoz neredeyse tamamen karaciğer tarafından parçalanır. Karaciğerde fruktoz enerjiye dönüştürülür veya glikojen olarak depolanır. Bu sebeple fazla şeker tüketimi demek, karaciğerin yağlanması demektir.

10. Şeker tüketimi böbrek hasarlarına yol açabilir.

Yüksek kan şekeri seviyesi, böbrekte bulunan hassas kan damarlarına zarar verir.

11. Diş sağlığını olumsuz etkiler.

Çok fazla şeker tüketmek çürüklere neden olur. Çünkü ağzınızdaki bakteriler şekerle beslenir!

12. Fazla şeker tüketmek, şekere ve tatlılara karşı sizi bağımlı yapar...

Şeker vücutta çok hızlı işlenir ve sadece bir saat önce büyük bir kek yemenize rağmen aç hissetmenize neden olur. Şeker, bağımlılık yapan dopamin salgılar. Dopamin, ödüllendirici bir olaya yanıt olarak bu sistemdeki nöronlar tarafından salınır. Bu özel kimyasal bizi iyi bir ruh halinde tutmak için uğraşır.

Beyin, şekeri bir ödül ya da yenilenmek için gerekli bir gıda olarak görür. Daha fazla şeker yediğinizde vücudunuz daha da fazlasını ister. Ve bu bir kısır döngüye dönüşür. Ayrıca, yüksek şekerli yiyecekler vücudumuzu tatmin etmez çünkü herhangi bir yararlı besin içermez!

Tıpkı sürekli canınızın tatlı istemesi gibi, vücudunuz çok fazla şeker tükettiği zaman belirtiler göstermeye başlar, işte o belirtiler 👇

"Aşırı Tatlı Yersem Ne Olur?" Diyenler Buraya: Çok Fazla Şeker Tükettiğinizi Gösteren 9 İşaret

13. Gut hastalığı riskini arttırır.

Şeker, kandaki ürik asit seviyelerini yükselterek gut hastalığı oluşması riskini arttırır.

14. Hafızanın zayıflamasına ve erken bunamaya yol açar.

Hafıza zayıflaması ve bunamanın, şeker tüketmekle yakından ilgisi olabileceği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Şekeri Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda Meydana Gelen Bu Değişimleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
Aman Dikkat! Gerektiğinden Fazla Şeker Kullandığınızı Gösteren İşaretler ve Çözümleri
Üç Beyazdan En Tehlikelisi! Şekeri Bırakmak İsteyenlere Yardımcı Olacak 12 Öneri

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
12.06.2022

Sorun şu ki şekerden kaçış yok.Şekerli birşey yememeye uğraşıyorsun ama şeker harici yan ürünlerde de şeker çok fazla var.Bisküvi , ketçap , bira rakı velhasıl market raflarının belki %40 'ında şeker içeren ürünler var kaç kaçabilirsen.

12.06.2022

Okulda bir derste ilk gun Profosorun ilk sozu..SUGAR IS A SWEETEST POISON.. SEKER EN TATLI ZEHIRDIR. Meyve disinda seker tuketmek zararli.

12.06.2022

akp Aydın milletvekili mi hazırlattı bu içeriği??? çayı şekersiz için diyen zat ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ