Kot taşlama işçileri ile gündeme gelen silikozis, bu sefer Kütahya’da bulunan bir porselen işçisinin canını aldı. 38 yaşındaki Fatih Topçuoğlu yakalandığı hastalığa karşı iş mahkemesine başvurdu, ancak mahkeme sonuçlanmadan hayatını yitirdi.
MAHKEME SONUÇLANANA KADAR...
Kütahya’da 2002 ile 2012 yılları arasında Güral Porselen’de çalışan Topçuoğlu, yakalandığı meslek hastalığı nedeniyle işten ayrılmış, şirket aleyhine dava açmıştı. Güral Porselen’de hammadde bölümlünde çalışan işçi, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yüzde 69 oranında iş göremezlik raporu almıştı. Topçuoğlu SGK tarafından maluliyet maaşına bağlanırken, şirket aleyhine manevi tazminat cezası açıldı. Ancak işçi mahkeme sonuçlanmadan yaşamını yitirdi. Güral Porselen’e ait olan iş yeri daha önce de müfettişler tarafından “meslek hastalıklara neden olacak iş yeri” olarak nitelendirilmişti.
Topçuoğlu’nun avukatı Ünal Demirtaş, şehirde denetimlerin yetersizliğinden yakındı. Müfettişlerin gerekli uyarıları yapmaktan uzak kaldığını ve silikozis hastalığından ötürü 2 kişinin daha yaşamını yitirdiğine değinen Demirtaş, şehirde 17 işçinin daha bu hastalığa yakalandığını ifade etti.
SİLİKOZİS NEDİR?
Silikozis, silika adı verilen maddeye uzun süreli maruz kalınması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Silika maddesine ait tozların akciğerlerde birikinti yaratması sonucu ortaya çıkan hastalık, büyük oranda yakalanan kişinin solunum yetmezliğine maruz kalmasına sebebiyet verir. Özellikle kot taşlama işçileri arasında görülen hastalık, maden işçileri, boya ve çimento fabrikası işçileri arasında da görülmektedir.
Bilinen bir tedavisi olmamakla birlikte, maddeye belirli bir süre maruz kalanların hastalıkla baş başa kaldığı ve bu sebeple silika maddesi kullanılan ürünlerin üretimden mutlak suretle çıkartılması gerekmektedir. Uzmanlara göre koruyucu önlemler dışında hastalığı engellemenin başka bir yolu bulunmamakta.
Kaynak: ileri.org