Şili Devlet Başkanı Halktan Özür Diledi: 'Mesajı Net Bir Şekilde Aldık'

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ülkede protestolara neden olan sorunların büyüklüğünü idrak edemediklerini belirterek, 'Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve özür diliyorum' dedi. Pinera, 10 maddeden oluşan 'Sosyal Gündem' isimli ekonomik paketi açıkladı.

Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da bir basın toplantısı düzenledi.

Sükunet çağrısı yapan Pinera, 'Halkın meşru ihtiyaçları ve sosyal talepleri karşısında Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Yıllardır sorunların yığıldığı ve biz de dahil çeşitli hükümetlerin bu durumun büyüklüğünü idrak edemediği doğrudur. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum' ifadelerini kullandı.

Pinera, protestolara son vermek amacıyla muhalefet ve iktidar partileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırlanan ve 10 ana maddeden oluşan "Sosyal Gündem" isimli ekonomik yardım paketini açıkladı.

Yardım paketinde, emeklilik ve engelli maaşlarında artış, sağlık hizmetlerinde iyileştirme, asgari ücretten az kazanılmasının önüne geçme, elektrik zammının iptali ve yüksek gelir elde eden sektörlere fazla vergi konulması öngörülüyor.

Pinera, ülkede protestoların şiddetlenmesi nedeniyle çıkarılan 'acil durum' ve 'sokağa çıkma yasağının' son bulmasını kendisinin de istediğini ancak öncelikli görevinin kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

İşçi sendikaları birliği greve gidiyor

📷 leftvoice.org

Ülkede birçok işçi sendikasını çatısı altında toplayan Üniter İşçi Merkezi (CUT), 23 ve 24 Ekim tarihleri için genel grev yapacaklarını duyurdu.

CUT'dan yapılan açıklamada, grev kararının, askerin sokaktan çekilmesi için 20'den fazla sivil toplum kuruluşunun talebi doğrultusunda alındığı belirtildi.

Neler olmuştu?

📷 AFP

Şili'de başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, geçen hafta, belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı metroda 'turnikeden atlama' şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Bazı metro duraklarındaki turnikeleri ve camları kıran göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Ülke çapında yayılan şiddetli gösterilerin ardından 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "Acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

📷 AFP

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yapmıştı.

15 kişinin öldüğü, 84 kişinin yaralandığı ve 2 binden fazla kişinin de tutuklandığı açıklanmıştı.

📷 AFP

Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edilmişti.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
23.10.2019

siddet ve kan ne kadar hos olmasada arada toplumun kendi gucunu gostermesi gerek yoksa sistem zaman icinde yozlasmis politikacilarin, ufak zengin bir zumrenin oyuncagi haline donusuyor. hep imrenerek baktigimiz bati toplumlarinda insan haklari, diger haklar ve ozgurlukler oyle tepeden kendilerine verilmedi, insanlar yuzyillarca bunun icin savastilar, sayisiz isyanlar ihtilaller yasanarak bu noktaya gelindi. basarisiz olan isyanlar bile sonrasinda o korkuyu hisseden yoneticileirn genis haklari dagitmak zorunda kalmasina neden oldu. turkiyede halkin bu kadar pasif olmasinin nedeni bu haklari batidaki gibi mucadele ederek kendileri almadigi, tepeden verildigi icindir. tepeden geldiginden bu degerlerin kiymeti halk tarafindan hic bir zaman anlasilmadi, benimsenmedi, bu yuzden her gecen yilda daha cok erozyona ugruyorlar. birinci dunya savasi boyutunda yeni bir sok, darbe yasamadanda bu degerlerin kiymeti hic bir zaman bilinmeyecek gibi duruyor. umarim gelecek beni yaniltir.

Pasif Kullanıcı
23.10.2019

Tam anlamıyla G. Almond'un görüşü bu."Batı'da önce uluslar, sonra hükümet ve yasaya saygı alışkanlığı oluştu.Ardından siyasi partiler, seçim, baskı grupları ve iletişim araçları gelişti." der kendisi.M. Duverger eklemesi yapayım sosyal mesaj vermek için :D "Demokrasi sadece biçimsel olarak uygulanırsa, kitlelere kendilerinin çıkarları için oy verdirten para babalarının egemenliğini gizlemekten başka bir şeye yaramaz."

23.10.2019

Bazı insanlar 'bazıları' gibi kolay sindirilemez ve susturulamaz hatta özür bile dilettirir buna sebep olana. Susmak yerine hakkını arayan, sorgulayan toplumların artması dileğiyle. Saygılar.

23.10.2019

15 kişi öldü, 84 kişi yaralandı, 2 binden fazla kişi tutuklandı, devletin cevabı pardon. hoş, bizimkilerde oda yok.

TÜM YORUMLARI OKU (20)