Silahlı İHA Bayraktar TB2 ile Dünya Medyasında İlgi Odağı Olan Baykar ve Göğsümüzü Kabartan Projeleri

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'nın kullandığı Türkiye yapımı silahlı insansız hava araçları Bayraktar TB2'ler uluslararası gazete ve dergilerde de ilgi odağı oldu. Bu içerikte Baykar teknoloji ve projelerine yakından bakıyoruz...

Baykar, ilk olarak 1984 yılında Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv endüstrisine hassas motor ve parça üretmek için kuruldu.

Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, Ekim 2021'de hayatını kaybetti.

Oğulları Haluk, Selçuk ve Ahmet Bayraktar'ın bayrağı devraldığı Baykar, 2000'den itibaren savunma ve havacılık dünyasında insansız hava aracı teknolojileri ile bu alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verdi.

Otomotivdeki attığı adımı gökyüzüne taşıyan Baykar Türkiye'deki binlerce yeni nesil mühendis ile dünyanın sayılı insansız hava aracı ve teknolojilerini üreten üreticilerinden birisi oldu.

Şirket, kendi finanse ettikleri Ar-Ge faaliyetleriyle %93 yerlilik oranına sahip olduğunu belirtiyor.

Bayraktar Mini İHA (ya da Baykar Mini İHA - Baykar Gözcü) Kale grubu ortaklığıyla yakın menzil gece, gündüz keşif-gözlem maksatlı olarak geliştirilip üretilen, TSK envanterine giren ilk milli ve özgün mini sınıfı insansız hava aracı oldu.

Bayraktar Mini İHA; akıllı, kısa menzilli keşif gözetleme uygulamalarında kullanılan robotik bir sistem. 

2007'den bu yana aktif olarak kullanılıyor.

2012 yılında Katar'a gerçekleştirilen ihracatıyla Cumhuriyet tarihinde ilk yurt dışına satılmış milli hava aracı sistemi olma unvanına da sahip.

Geliştirilen Bayraktar Mini İHA'lar, 2012 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan satış ile ihraç edilmiş ilk milli hava aracı sistemi oldu.

Teknik Özellikleri ve Teknik Kabiliyetleri

Yürütülen Ar-Ge çalışmalarının sonucunda Bayraktar Taktik İHA Sistemi projesi geliştirildi. Yani, şu günlerde yakından tanıdığımız Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2).

TSK için geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA keşif, gözetleme, hedef tespiti ve imha imkânı sağlıyor.

Tüm alt yapısı Türkiye merkezli olarak üretilen ve 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olan Bayraktar TB2'nin ilk uçuş testleri 2014'te tamamlandı.

14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıktı, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirdi. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği pek çok askeri operasyonda aktif olarak kullanıldı.  

Azerbeycan Hava Kuvvetleri tarafından 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda da önemli rol üstlendi. Dağlık Karabağ Savaşı'nda Bayraktar TB2'nin Ermenistan'a verdiği toplam hasarın 1 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

Tamamen otonom taksi, kalkış, seyir ve iniş kabiliyetine sahip. Ayrıca yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor, dört taneye kadar güdümlü bombayı hedefe gönderebiliyor. Hedefe yakın alanlarda verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğiyle hepsi bir arada çözüm sunan bir sistemi bünyesinde barındırıyor.

Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde toplam 257 adet Bayraktar TB2 S/İHA görev yapıyor.

Mayıs 2021'de ise Polonya Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Siparişin tamamlanması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı almış olacak. Ağustos 2021'de Irak ile, Ocak 2022'de ise Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile bilinmeyen sayıda TB2'nin satışı için anlaşma sağlandığı iddia edildi.

Bayraktar TB2 SİHA, Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda kendine ait en uzun süre uçan milli hava aracı olma rekorunu kırdı. Sahip olduğu Türkiye rekorunu geliştiren Bayraktar TB2, Kuveyt'te yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak önemli bir başarıya imza attı.

"Türkiye’nin ilk yerli ve milli İHA'larını üretirken en önemli motivasyonumuz her zaman kendi mühendislerimize ve beyin gücümüze güvenmek oldu" diyen Baykar'ın Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2’nin mimarı.

Teknik Özellikleri ve Teknik Kabiliyetleri

TB2'nin daha uzun ve genişi: Bayraktar AKINCI

İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.

Hava-hava muharebesi yapabildiği için, Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) olarak da adlandırılıyor.

Akıncı, elektronik destek ve karşı tedbir sistemleri, çift uydu iletişim sistemleri, havadan havaya radar, çarpışmadan kaçınma radarı, yerli mühimmatlar ve sentetik aralıklı radar ile donatıldı.

Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan AKINCI ile havadan bombardıman da icra edilebiliyor. Türkiye'de geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılan AKINCI İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabiliyor. 

Her biri farklı motorlara sahip olmak üzere AKINCI A, B, C adlı 3 farklı varyantı bulunuyor.

Kendi sınıfında dünyadaki en güçlü ve muharebe kabiliyeti en yüksek Taarruzi İnsansız Hava Aracı olan ve 2 X 750 HP olmak üzere 1500 HP'ye sahip AKINCI B TİHA ilk uçuş testini tamamladı. C versiyonun da yakında göklerde olacağı açıklandı.

Teknik Özellikleri ve Teknik Kabiliyetleri

Baykar'ın öne çıkan diğer projeleri: Bayraktar TB3

Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip silahlı insansız hava aracı sistemi. 

Keşif-gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra etme kabiliyetine sahip.

Katlanabilen kanat yapısıyla helikopter gemileri ve uçak gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlanan hava aracı, deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunuyor.

Görüş hattı haberleşmenin yanı sıra görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olan Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebiliyor.

2022 yılı içerisinde ilk uçuşunu yapmaya hazırlanan Bayraktar TB3'ün ilk olarak ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nde kullanılması planlanıyor.

Teknik Özellikler

  • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti

  • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme

  • Otomatik İniş ve Kalkış

Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA)

Keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Taktik İHA sınıfında bir hava aracı.

Araç, otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapabiliyor. 

Bayraktar DİHA, elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçecek, seyir uçuş modunda sadece yakıt motoru aktif halde bulunacak. 

İniş modu için dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı opsiyon bulunmakta. Hava aracı, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen uçuş kontrol sistemine sahip.

Teknik Özellikler ve Teknik Kabiliyetler

Uçan Araba (Cezeri)

Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştiriliyor. 

Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanıyor.

Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı konsepti. Kentsel Hava Taşımacılığı, şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir ve etkili bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemi. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek Cezeri Uçan Araba bünyesinde bulundurduğu yapay zeka sistemleri ile ön plana çıkıyor.

Görünen o ki bu projeler, bizlerin göğsünü kabartmaya devam edecek... 👏

AKINCI B TİHA

İlginizi çekebilir:

Daha Önce Hiç Yatırım Almamıştı: Türk Oyun Şirketi Alictus 100 Milyon Dolara Satın Alınıyor! 🇹🇷
Ukrayna'nın Rusya'ya Karşı Kullandığı Türkiye Yapımı SİHA Bayraktar TB2 Hangi Özelliklere Sahip?
Bir Havacılık Efsanesi Olan Dünyanın En Büyük Uçağı Antonov AN-225 de Rusya-Ukrayna Savaşının Kurbanı Oldu!

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR

O kızgınlık emojisine basan devlet düşmanları kim acaba? Ulan iyi olan herşeye karşisiniz siz.

03.03.2022

TB2'nin asıl başarısı Selçuk Bayraktarın M.İ.T.'de yüksek lisans yaparken uzmanlaştığı "Kurt sürüsü" taktiği , bir çok ülke SİHA'larını tek olarak uzaktan bombalama için kullanıyor. TB2'ler ise toplu halde hücum edebiliyor , kendi aralarında koordinasyon sağlayabiliyorlar. Bir diğer özelliği ise çok alçaktan (50 mt altı) ve çok yavaş ve düşük sesle uçabilmesi , bu günümüz radarları tarafından uçan cisim olarak algılanmasını zorlaştırıyor , Pantsir (Rus alçak irtifa hava savunma sistemleri) gibi savunma sistemlerinin radarlarını atlatabilmesini sağlıyor. Yani üstünlükleri hardware (yani yapısal birleşenler) üstünlüğünden değil taktik ve yazılımsal üstünlükten kaynaklanıyor , ABD bu taktiği daha yeni keşfetti , gelecekte uygulamayı düşündüğü insanlı (yani klasik savaş uçakları) ve insansız SİHA'ları beraber uçurma projelerine sevk etti , ama hala sadece SİHA ve İHA'lardan oluşan toplu taaruz sistemini çözemediler.

03.03.2022

Şu adam neden başkasının damadı olmadı ki!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ