TSK için geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA keşif, gözetleme, hedef tespiti ve imha imkânı sağlıyor.
Tüm alt yapısı Türkiye merkezli olarak üretilen ve 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olan Bayraktar TB2'nin ilk uçuş testleri 2014'te tamamlandı.
14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıktı, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirdi. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği pek çok askeri operasyonda aktif olarak kullanıldı.
Azerbeycan Hava Kuvvetleri tarafından 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda da önemli rol üstlendi. Dağlık Karabağ Savaşı'nda Bayraktar TB2'nin Ermenistan'a verdiği toplam hasarın 1 milyar doları aştığı ifade ediliyor.
Tamamen otonom taksi, kalkış, seyir ve iniş kabiliyetine sahip. Ayrıca yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor, dört taneye kadar güdümlü bombayı hedefe gönderebiliyor. Hedefe yakın alanlarda verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğiyle hepsi bir arada çözüm sunan bir sistemi bünyesinde barındırıyor.
Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde toplam 257 adet Bayraktar TB2 S/İHA görev yapıyor.
Mayıs 2021'de ise Polonya Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Siparişin tamamlanması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı almış olacak. Ağustos 2021'de Irak ile, Ocak 2022'de ise Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile bilinmeyen sayıda TB2'nin satışı için anlaşma sağlandığı iddia edildi.
Bayraktar TB2 SİHA, Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda kendine ait en uzun süre uçan milli hava aracı olma rekorunu kırdı. Sahip olduğu Türkiye rekorunu geliştiren Bayraktar TB2, Kuveyt'te yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak önemli bir başarıya imza attı.
O kızgınlık emojisine basan devlet düşmanları kim acaba? Ulan iyi olan herşeye karşisiniz siz.
TB2'nin asıl başarısı Selçuk Bayraktarın M.İ.T.'de yüksek lisans yaparken uzmanlaştığı "Kurt sürüsü" taktiği , bir çok ülke SİHA'larını tek olarak uzaktan bombalama için kullanıyor. TB2'ler ise toplu halde hücum edebiliyor , kendi aralarında koordinasyon sağlayabiliyorlar. Bir diğer özelliği ise çok alçaktan (50 mt altı) ve çok yavaş ve düşük sesle uçabilmesi , bu günümüz radarları tarafından uçan cisim olarak algılanmasını zorlaştırıyor , Pantsir (Rus alçak irtifa hava savunma sistemleri) gibi savunma sistemlerinin radarlarını atlatabilmesini sağlıyor. Yani üstünlükleri hardware (yani yapısal birleşenler) üstünlüğünden değil taktik ve yazılımsal üstünlükten kaynaklanıyor , ABD bu taktiği daha yeni keşfetti , gelecekte uygulamayı düşündüğü insanlı (yani klasik savaş uçakları) ve insansız SİHA'ları beraber uçurma projelerine sevk etti , ama hala sadece SİHA ve İHA'lardan oluşan toplu taaruz sistemini çözemediler.
Şu adam neden başkasının damadı olmadı ki!