İş hayatına yeni başlamış kişilere sigorta başlangıcı yapılmaktadır. Sigorta girişinin sağlanabilmesi için çalışandan bazı belgeler istenir. Bu belgelerin eksiksiz olması oldukça önemlidir. Sigorta başlangıcı için istenen belgeler ise şunlardır:
İkametgah belgesi
Sağlık raporu
Adli sicil kaydı
Diploma fotokopisi ya da mezuniyet belgesi
Aile bildirim formu
İşyerinden çalışanın doldurması için verilen evraklar
2 adet vesikalık fotoğraf
Bu belgeler işyerine teslim edildikten sonra, çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hangi sigorta birimine bağlı ise o birim tarafından birkaç gün içinde prim ödemeleri başlatılır. Prim ödemeleri ile ilgili bilgilerin hepsine e-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir. Sigorta başlangıcı her vatandaş için oldukça önemlidir. Kişinin sigorta başlangıç tarihi, emeklilik tarihini belirler. Sigorta başlangıcı ne kadar eski ise kişinin emekli olacağı tarihte o kadar erken olur.
Sigortalı çalışanlar 900 günlük prim ödemelerini tamamladıktan sonra, vefatları halinde çocuklarına veya eşlerine aylık bırakabilirler. Aynı zamanda 1200 günlük primi ödenen çalışanların süt parasından ve doğum yardımından yararlanabilme hakları bulunmaktadır. Sigorta başlangıcından sonra genel sağlık sigortası ile kişilere ücretsiz tedavi ve ilaç hakkı sağlanır.