Sigmund Freud'un Teorisinin İsim Babası, Yunan Mitolojisinin Gelmiş Geçmiş En Bahtsız Karakteri: Kral Oedipus

Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un ünlü Oedipus Kompleksi teorisinden ve dayandığı büyük trajediden bahsedeceğiz bugün...

Freud’un en ünlü teorilerinden biri olan Oedipus Kompleksi, erkek çocuğunun annesine duyduğu aşırı sevgi sonucu, babasının yerine geçme isteğinin saplantı halini alması olarak tanımlanıyor.

Erkek çocukların babasına karşı biraz daha fazla kızgınlık, nefret ve hatta kıskançlık hislerinin arkasında da bu vardır.

Freud'a göre erkek bebeğin cinsellik içgüdüsü ilk olarak anneye yöneliyor, bir buçuk yaşlarında da üst beyin kurulmaya başladığı zaman bunun yasak olduğunu anlıyor.

Böylece cinsellik içgüdüsü bir saplantı halini alıyor. İşte, bu karmaşanın kökeni de Yunan mitolojisinin gelmiş geçmiş en bahtsız karakteri olan Kral Oedipus'tan geliyor...

Oedipus, Thebes Kralı Laios'un İoakste'den doğan oğludur. Laios işlediği büyük bir suç nedeniyle lanetlenir. Karısı Laios'un kendi oğlu tarafından öldürüleceğini rüyasında görür.

Bu sonun önüne geçmek için çocuğu, elleri ayakları bağlı bir şekilde dağa bırakmaya karar verirler. Oedipus'u ormanda kurda kuşa yem olması için bırakacak muhafız, çocuk ölmesin diye iyice ormanın derinliklerine bırakmaz.

Bir süre sonra civarda bebeğin sesini duyan bir çoban onu alıp Korintos Kralı Polybos'a götürür. Polybos ile karısı Priboia'nın çocukları yoktur...

Oedipus'a kendi çocukları gibi bakar, büyütürler. Büyüdükten sonra anne babası olarak bildiği insanların kendisini bulduklarını duyan Oedipus gerçeği öğrenmek için Delphoi Tapınağı'ndaki kahinlere gitmek için yola çıkar. Yolda at arabasıyla ters istikametten bir adam gelmektedir. Oedipus adamla münakaşaya girer ve bir anda öfkesine yenik düşüp adamı öldürür.

Oedipus, kahinlerin yönlendirmesiyle Thebes'e gider. O sıradalar Thebes şehrinin başında Sphinks belası vardır. Sphinks insanlara bilmece soruyor, bilemeyenleri ise oracıkta parçalayıp yiyordur.

Oedipus, Sphinks'in karşısına çıkmaya karar verir. Sphinks ona 'Sabah 4 ayaklı, öğlen 2 ayaklı, akşam 3 ayaklı olan nedir?' diye sorar. Oedipus ise kısa bir süre düşündükten sonra 'İnsandır.' cevabını verir. Oedipus'un verdiği cevap doğrudur; önce emekleyen, sonra yürüyen ve en sonunda da bastonla yürüyebilen insanı kastediyordur bu bilmece.

Sphinks hiç beklemediği bu cevap karşısında ikinci bilmecesini sorar. "2 kız kardeş biri ondan, diğeri öbüründen doğar, nedir?" Oedipus "Gündüz ve gece." der, Oedipus.

Sphinks sinirle kendini kayadan aşağı atar. Sphinks belasından şehri kurtaran Oedipus da hem şehre kral hem de dul kraliçeye koca olur. Yıllar geçer, çiftin dört çocuğu olur. O sıralar şehirde bir salgın hastalık baş gösterir. Kahinler ise bunu ölen kralın katilinin hala bulunmamış olmasına yorarlar.

Sonunda gerçek ortaya çıkar, Oedipus kralın hem oğlu hem de katilidir. Oğluyla evlenmiş olduğu gerçeğinin ağırlığıyla Kraliçe İakoste canına kıyıverir.

Oedipus da annesinin iğnesiyle gözlerini kör eder. Oğulları tarafından Thebes'ten sürülen Oedipus, kızı Antigone'un yardımıyla Kolonos'a gelir ve orada can verir. Onu şehirden süren oğulları ve Thebes şehri ise Oedipus'un lanetine maruz kalır.

Kaynak: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı