Sığınmacıların Almanya Yolculuğu Sürüyor

800 bin sığınmacı alacağını açıklayan Almanya'ya dün gece de Avusturya ve Macaristan'dan 2 bin sığınmacı daha geldi. Münih'e gelen sığınmacılar, oradan da eyaletlere dağıtılıyor.

Macaristan’dan Almanya’ya, göçmenlerin yolculuğu sürüyor. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğunda bulunduğu göçmenler Münih’te sevgi gösterileri ile karşılandı.

Bazıları Almanya’daki aile ve akrabalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı, kimisi ise Alman Başbakan Merkel’in posterlerini taşıyarak hükümete teşekkür etti.

Münih’e varan 37 yaşındaki Suriyeli Homam Shehade geleceğe iyimser bakıyor:

“Benim dükkanımı ve evimi bombaladılar. Suriye’den kaçmaya karar verdim. Hem kendim hem ailem için burada daha iyi bir hayat bulmayı umut ediyorum.”

Göçmenleri karşılayanlar arasında ev sahibi Almanlar da yer aldı. Küçük bir kız yeni misafirlerine hediyeler dağıtarak ‘hoş geldiniz’ dedi.

Almanlar, kapıların Suriyelilere açılmasından duydukları memnuniyeti şöyle ifade ettiler:

“Misafirlerini karşılayan yerel halka katılmak için buradayım. Gelenleri, burası dünya şehriymiş gibi açık yüreklilikle karşılıyorlar.

“Nihayet bu insanlara yardım etme fırsatını yakaladık. Elimizden ne geliyorsa yapmalı, onlara kucak açtığımızı göstermeliyiz. Macaristan’da kötü muameleye maruz kaldılar.

Eyaletlere dağıtılıyorlar

Bir hükümet yetkilisinin verdiği bilgilere göre, cumartesi gününden bu yana 6 bin 780 sığınmacı Münih'e ulaştı. Bugün sabah saatlerinde de yaklaşık bin 200 sığınmacının daha Münih'e vardığı kaydedilirken, 450 sığınmacının daha trenle Münih'e gelmesi bekleniyor.

Münih'e ulaşan 600 kadar sığınmacının trenlerle Dortmund'a doğru yola çıktığı, sığınmacıları diğer eyaletlere dağıtmak için ise 13 otobüsün hazır beklediği kaydedildi. Sözcü, sığınmacıların eyaletler arasında adil şekilde paylaştırılmasının 'şu anki en temel hedeflerden biri' olduğunu vurguladı.

Sırbistan'dan gelenlerin sayısı düştü

Emniyet güçlerinin verdiği bilgiye göre, cumartesi günü 169'u çocuk toplam 744 kişi Sırbistan-Macaristan sınırını izinsiz geçmeye çalışırken yakalandı. Geçen haftalarda bu rakam günde bin 500 ila 3000 dolayındaydı. İzinsiz geçişlerin azalmasının yağış nedeniyle olduğu tahmin ediliyor.

Almanya ve Avusturya, Macaristan'dan yürüyüşe geçerek gelen sığınmacıları ülkelerine kabul etmişti. Otobüslerle Macaristan-Avusturya sınırına getirilen ve yollarına daha sonra kimi zaman yaya kimi zaman ise trenlerle devam eden binlerce sığınmacı dün Münih Tren İstasyonu'na ulaşmıştı.

G20'nin gündeminde de sığınmacılar var

Türkiye Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz mülteciler konusunun 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak G20 zirvesinde ele alınacağını kaydetti.

Mülteciler konusunun jeopolitik riskler ve bunların doğurduğu insani meselelerle ilgili olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Mülteci meselesi uluslararası hukukta bütün insanlığın sorunudur ve bütün insanlığın omuz vermesi gereken bir sorundur. Dolayısıyla bu insani duruma dünyanın çok daha yakın ilgi göstermesini bekliyoruz' şeklinde konuştu.

Almanya 800 bin sığınmacı alacak

Macaristan’dan yarım saatte bir kalkan 400 yolcu kapasiteli tren ve ring sefer yapan 20 çift katlı otobüsle sığınmacılar taşınıyor. Sığınmacıların birçoğu Avusturya'da kalmayarak, Almanya’ya ve Avrupa’nın kuzey ülkelerine doğru yolculuklarına devam ediyor.

Avrupa Birliği kanunlarına göre sığınmacıların girdiği ilk Avrupa ülkesinde kalmaları gerekiyor. Ancak Almanya diğer ülkelerin yükünü hafifletebilmek için bu kuralı esneterek, 800 bin Suriyeli sığınmacı alacağını açıkladı. Ayrıca bu sene diğer ülkelerden 75 bin iltica talebinin reddedilerek, kotanın Suriyelilere ve Iraklılara ayrılmasına karar verildi.

Macaristan'dan Almanya'ya tepki

Sığınmacı akınının Almanya'nın çağrısıyla arttığını söyleyen Macar hükümeti bu açıklamaya tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, “Bu yaşananların tekrarlanmaması herkesin iyiliği içindir. O nedenle Avrupalı liderlerin sözlerine dikkat etmesi gerekir” dedi. Bu sene 140 bin sığınmacının girdiği Macaristan, Sırbistan’la güney sınırına 3,5 metre yüksekliğinde duvar örmesiyle tepki çekmişti.

Sırbistan sınırındaki kamplarda çok kötü koşullarda tutulduklarını söyleyen sığınmacılardan bazıları yaya olarak Macaristan'dan Avusturya'ya yürümeye başlamış, yaşanabilecek kazaları göz önüne alan Macar hükümeti de otobüs ve tren seferlerini başlatma kararı almıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban parlamentodan onay alabilirse, 15 Eylül'de Sırbistan sınırına polislerin yanı sıra asker de yerleştirmek istediğini söyledi.

EuronewsDW, AA, AFP ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!