Macaristan’dan yarım saatte bir kalkan 400 yolcu kapasiteli tren ve ring sefer yapan 20 çift katlı otobüsle sığınmacılar taşınıyor. Sığınmacıların birçoğu Avusturya'da kalmayarak, Almanya’ya ve Avrupa’nın kuzey ülkelerine doğru yolculuklarına devam ediyor.
Avrupa Birliği kanunlarına göre sığınmacıların girdiği ilk Avrupa ülkesinde kalmaları gerekiyor. Ancak Almanya diğer ülkelerin yükünü hafifletebilmek için bu kuralı esneterek, 800 bin Suriyeli sığınmacı alacağını açıkladı. Ayrıca bu sene diğer ülkelerden 75 bin iltica talebinin reddedilerek, kotanın Suriyelilere ve Iraklılara ayrılmasına karar verildi.
Macaristan'dan Almanya'ya tepki
Sığınmacı akınının Almanya'nın çağrısıyla arttığını söyleyen Macar hükümeti bu açıklamaya tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, “Bu yaşananların tekrarlanmaması herkesin iyiliği içindir. O nedenle Avrupalı liderlerin sözlerine dikkat etmesi gerekir” dedi. Bu sene 140 bin sığınmacının girdiği Macaristan, Sırbistan’la güney sınırına 3,5 metre yüksekliğinde duvar örmesiyle tepki çekmişti.
Sırbistan sınırındaki kamplarda çok kötü koşullarda tutulduklarını söyleyen sığınmacılardan bazıları yaya olarak Macaristan'dan Avusturya'ya yürümeye başlamış, yaşanabilecek kazaları göz önüne alan Macar hükümeti de otobüs ve tren seferlerini başlatma kararı almıştı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban parlamentodan onay alabilirse, 15 Eylül'de Sırbistan sınırına polislerin yanı sıra asker de yerleştirmek istediğini söyledi.
Euronews, DW, AA, AFP ve Al Jazeera