Siğil Nedir, Neden Olur? Siğil Tedavisi…

Siğil, toplumda sık görülen deri hastalıkları arasında yer alır. Human Papilloma Virüsü (HPV) adındaki enfeksiyonlar sonucu oluşan siğil, oldukça bulaşıcıdır. Bağışıklığı zayıf bireylerde sıklıkla oluşum gösterirler. Siğil daha çok el ve ayaklarda görülmekle birlikte cildin her alanında oluşabilir. Ancak üzülmeyin, günümüzde bu lezyonları yok edecek tedavi seçenekleri ile siğil derdine son verilebiliyor. Peki, siğil nedir, neden oluşur? Siğil tedavisi nasıl olur? İşte herkeste oluşma riski bulunan siğillere dair merak edilenler haberimizde…

Daha çok çocuk ve gençler olmak üzere her yaşta görülebilen siğiller, zararsızdırlar. İnsan nüfusunun ortalama 10’da 1’inde etkileyen siğil, doğrudan ya da dolaylı yoldan kolayca bulaşabilir. Bu bağlamda siğili olan bireylerle yakın temastan kaçınmak oldukça önem taşır. Siğil tedavisi türüne, oluştuğu bölgeye ve görünümüne göre farklılık gösterir. Siğil nedir, neden olur? Siğil tedavisi nasıl yapılır? Merak ettiğiniz tüm bu soruların cevaplarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz…

Siğil Nedir?

Siğil, deri üzerinde oluşan iyi huylu lezyonlardır. Siğil birçok kişide estetik kayıplar yüzünden moral bozucudur. Virüslerin kesilmiş cilt ya da hasar görmüş cilt ile temas ettiklerinde siğillere sebep olma olasılığı yüksektir. Bu nokta da tıraştan kaynaklanan kesikler ve çentikler enfeksiyonlar için bir yol sağlayabilir. Siğiller oluştukları bölgeye bağlı olarak farklı şekil ve renklerde görülebilirler.

Siğil Neden Olur?

Siğil, HPV virüsünden (Human Papilloma Virüsü) kaynaklı meydana gelir ve kaba dokusu ile ön plana çıkarlar. HPV virüsünün yüzden fazla türü bulunur. Human Papilloma cildin üst tabakasındaki hücreleri etkiler ve bu sebeple hücrelerde çoğalmaya ve lezyonların üremesine neden olur.

 Göz kapakları, burun ve dudakların yanı sıra eller, ayak tabanı ve genital bölgede de siğil oluşumundan söz edilebilir. Ayak tabanında oluşan siğiller, bası nedeniyle kabarık olmayabilir, genellikle nasır gibi ağrılı bir sertliğe neden olurlar.

Siğil Tedavisi

Siğil tedavisinde en önemli faktör kişinin bağışıklık sistemidir. Bazı kişiler virüslerle savaşabilen ve siğil oluşumunu engelleyen bağışıklık sistemine sahiptir, ancak bağışıklığı zayıf kişilerde siğil oluşumu ve yayılımı daha olasıdır. 

Siğil tedavisinde; lazer yöntemi, koterizasyon ve riyoterapi gibi farklı seçenekler mevcuttur. Koterizayon yönteminde siğil dokusu yakılır, daha çok el, ayak, yüz ve genital siğil tedavisinde bu yöntemden yararlanılır.

 Kriyoterapi tedavisinde siğil dondurularak cilt üzerinden yok edilir. Lazer yönteminde ise siğili besleyen damarlar lazer yardımıyla yok edilir. Siğil tedavisinde ilaç ve belirttiğimiz yöntemler fayda etmediğinde cerrahi müdahale söz konusudur. Cerrahi müdahale sonrası siğil olan bölgede yara izi kalabilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Siğillerle Başı Dertte Olanların Evde Uygulayabilecekleri 8 Doğal Çözümü Açıklıyoruz
Bu Yaşımıza Kadar İnanmasak da Hastalıklara Meydan Okuyan 9 Evde Tedavi Yöntemi

Popüler İçerikler

Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!