Sigara İçenler Bırakmaktan Neden Korkarlar?

İsmim Emre Üstünuçar.

Bugün 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma günü.

Sizin için “sigara içenlerin en güçlü 7 bırakma korkusunu” yazdım.

2004 yılından beri on binlerce sigara içicisiyle çalıştım. Eski bir içici olarak ve bir sigara bırakma terapisti olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: 

Her içici sigaradan kurtulmak ister! Hepsi! 

“Ben çok seviyorum hayatta bırakmayı düşünmüyorum” diyenler bile. 

Fakat her içici sigarayı bırakmaktan korkar. Her içicinin en son duymak istediği 2 kelime nedir biliyor musunuz: son sigara!

Sonuncu sigarayı söndürdükten sonra hayatın cehenneme dönmesinden korkar. Sonuncu sigara… Her sigara içicisinin kabusudur. 

Bana diyebilirsiniz ki “ya Emre insan sigarayı bırakmaktan hiç korkar mı? bu kadar zararlı bir şeyi bırakmaktan neden korksunlar ki?”

Evet çok haklısınız. Mantıkla bakınca bu kadar zararlı bir şeyi bırakmaktan korkacak ne olabilir ki? Ama sigara bir madde bağımlılığıdır. Ve madde bağımlılıklarında mantık izne çıkmıştır. 

Gelin size tecrübelerim doğrultusunda sigara içicilerinin bırakmayı ertelemelerine sebep olan, en güçlü 7 bırakma korkusunu anlatayım:

1. Ya Başarısız Olursam Korkusu

“Ya bırakamazsam, ya başarısız olursam ben naparım?”. Pek çok sigara içicisinin arkasına saklandığı korkulardan biridir. Doğru, kimse başarısız olmak istemez. Doğru, sigarayı yanlış şekilde bırakanlar başarısız olurlar. Fakat ortada bir başarısızlık yoktur. Başarısızlık korkusundan kurtulmanın en etkili yolu, bakış açısını düzeltmektir: Her bırakma deneyimi bir tecrübe olur. Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını öğrenirsiniz. Yani daha önce 5 kez bıraktıysanız ve tekrar başladıysanız, aslında 5 kez başarısız olmadınız. 5 kez ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini öğrendiniz. 6. bırakmanızdaki kurtulma şansınızı arttırdınız o kadar. Ha bu arada 5kez demem, sigara ancak 5.seferde bırakılır diye anlaşılmasın. Nasıl bırakacağını öğrenerek ilk seferde de kurtulabilir insan. 

2. Ya Çok Kilo Alırsam Korkusu

Sigarayı bırakanların büyük bir kısmı kilo alırlar doğru. Fakat sigara bırakmak kilo aldırdığı için değil, sigarayı yanlış bıraktıkları için kilo alırlar. Tat ve koku duyuları düzelmeye başlayınca, yenen yemekler daha lezzetli gelebilir. Fakat bu, çok büyük bir kilo sorunu yaratmaz. Ben sigarayı bıraktıktan sonra 2.5 kilo verdim. Sigara bırakınca kilo almak zorunda değiliz. Eğer sigarayı yanlış bırakırsak, yerine yemek koymaya başlarız. Aklımıza her sigara geldiğinde ağzımıza bir şeyler atarız. Yani daha çok yeriz. İşte daha çok yediğimiz için kilo alırız, sigarayı bıraktığımız için değil. Halbuki sigaradan kurtulunca enerjimiz ve zamanımız artar. İçiciyken yapamadığımız yürüyüşlerimizi yapabiliriz. Ama kilo almamak için en önemlisi, sigarayı doğru bırakmayı öğrenmektir. Böylece yerine yemek koymazsınız ve kilo almazsınız. 

3. Ya Dayanılmaz bir Boşluk Kalırsa Korkusu

En büyük korkulardan biridir. Sigarayı bırakınca bir eksiklik ve boşluk kalmasından çok korkulur. Sigarayı irade gücüyle bırakınca, yani psikolojik bağımlılığı bitirmeden bırakınca, gerçekten bir boşluk ve eksiklik duygusu hissedilir. Normalde sigara içilen anlarda, bıraktıktan sonra akla sigara gelmeye devam eder. Ve içmiyor olmak o sırada bırakmış kişiye bir boşluk bir eksiklik hissettirir. Halbuki bu boşluk duygusunu sigarayı bırakmak yaratmaz, bunca sene sigara içmiş olmak yaratır. Ve bu boşluk duygusunun ilacı sigara içmek değildir. Rahat olun, sigarayı doğru bırakmayı öğrenirseniz, bu boşluk diye adlandırdığınız anlar, özgürlüğünüzü kutlama anlarına dönüşür.

4. Ya Çok Zorlanırsam ve Özlersem Korkusu

Son sigarayı söndürdüğü andan itibaren çok zor olacağından korkulur. Ve aslında evet, sigarayı yanlış bırakanlar için çok zordur. Hep yokuş yukarı gitmek gibidir. Sanki iftarı gelmeyen bir oruçlu olma hali gibidir. Yas tutulur. Giderek özlem büyür. Fakat altını çiziyorum: sigara bırakmak zor olduğu için zorlanılmaz! Sigarayı yanlış bırakınca zorlanılır! Hiç zorlanmadan, hiç özlemeden, yas tutmadan, mutlu ve özgür bir içmeyen olmayı öğrenebilirsiniz. Her içici sigaradan kolayca ve keyifle kurtulabilir. Bu korkudan kurtulmanın yolu, önce kafada bitirmeyi öğrenmek sonra sigarayı bırakmaktır. 

5. Ya İçen Arkadaşlarımı Kaybedersem Korkusu

Arkadaşları sigara içmeye devam edenler, sigarayı bırakınca arkadaşlarıyla vakit geçirememekten korkarlar. Fakat sigarayı bırakınca gerçekte hem hiçbir arkadaşımızı kaybetmeyiz hem de yeni arkadaşlar bile kazanabiliriz. Sigara içenler genelde sigara içenlerle beraber olurlar, çünkü sigara içmeyenlerin yanında tek sigara içicisi olmayı sevmezler. Sigaradan kurtulunca sigara içmeyen insanlarla da daha çok ve daha rahat vakit geçirebiliriz. Sigara içen arkadaşlarınız sizi siz olduğunuz için seviyorlar, saat başı kendinizi zehirlediğiniz için değil rahat olun, tüm arkadaşlarınızla olmaya devam edebileceksiniz. Üstelik yeni arkadaşlarınız da olacak😊 

6. Ya İçmeyince Çok Stresli Olursam Korkusu

Yanlış bırakanlar, bıraktıktan sonra ekstra gergin ve stresli olurlar. Bu yüzden bırakmaktan korkarlar. Çünkü hiç kimse hayatına ekstra bir gerginlik ve stres sokmak istemez. Fakat sigarayı bırakmak insanı daha stresli ve gergin yapmaz; sigarayı yanlış bırakmak insanı daha stresli ve gergin yapar. Üstelik pek çok araştırma bize sigarayı bırakanların, içmeye devam edenlerden daha az stres, anksiyete ve depresyon yaşadıklarını gösterir. Hatta aynı araştırma sigara bırakmanın antidepresan kadar ya da daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu korkudan kurtulmanın yolu da, kafada bitirmeyi öğrenip sonra bırakmaktır. 

7. Ya Hayattan Keyif Alamazsam Korkusu

En büyük korkulardan biridir. “Keyifli anlarda napıcam? Güzel bir yemekten sonra, bir tatilde, keyifli bir sohbet ortamında hayattan keyif alamayacağım” korkusu yüzünden bırakmaktan çok korkulur. Halbuki bu korku da yersizdir, çünkü sigara hayatı daha keyifli yapmaz, hayatın keyifli anlarını taçlandırmaz! Sigara sadece bir madde bağımlılığıdır. Üstelik hayatın bütün keyiflerini eksik yaşatır: örneğin tat ve koku duyularımızı körelterek, yediklerimizden içtiklerimizden alabileceğimiz keyfi almamızı önler. Sigarayı doğru bırakmayı öğrenenler, sigarasız hayatlarının çok daha keyifli ve lezzetli olduğunu itiraf ederler. Ve çoğunun en büyük pişmanlıkları, “keşke daha önce kurtulsaymışım” olur.

Son olarak sevgili sigara içicileri. Fark etmenizi istediğim çok önemli bir nokta daha var: bu korkulardan kurtulmanın yolu sigara içmeye devam etmek değildir.

Bırakmayı ertelemek bu korkuları bitirmez büyütür! Bu korkulardan kurtulmanın TEK YOLU, sigarayı kafanızda bitirmenin yolunu öğrenmek, sonra sigarayı bırakmaktır. O zaman bu korktuklarınızın hiç birisini yaşamazsınız…

Efendim, 

Mutlu yaşayın…

Sağlıklı yaşayın…

Huzurlu yaşayın…

İyi yaşayın

Yani…

O çubuklardan uzak yaşayın!

Emre Üstünuçar

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedln

YouTube

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
20.11.2022

İçeriği okumadım sadece bırakmak isteyenleri yüreklendirmek istedim...günde iki paket sigara içerken bıraktım 20 yıl içtim baya tiryakiydim benimle sigara kahve özdeşleşmişti artık beni tanıyan bunlarla tanır 2 yıl oldu sigarayı bırakalı etrafımdaki herkes bu bıraktıysa herkes bırakır diyor yapabilirsiniz kendinize inanın siz nefsinizden daha güçlüsünüz sadece henüz bunun farkına varmadınız Not: bunca yıldır yediğim yemeklerin tadı başkaymış Sabah kalkınca derin nefes alabiliyorum sırtım ağrımıyor, öksürmüyorum Merdiven çıkarken nefes nefese kalmıyorum Daha sayılabilecek şeyler var ama bunlar en önemlisi

22.11.2022

Kendinize inanırsanız noktalama işareti kullanabilirsiniz. Siz güçlüsünüz.

22.11.2022

Emre kardeş, iyi demişsin hoş demişsin de, şu "doğru bırakmak" nedir onu dememişsin.

20.11.2022

Bu konunun yazisini pek onaylayamadim, cunku... Sigaradaki nikotin bagimlilik yapan sey. Beyinde cok ciddi seyler degisiyor nikotin, alkol, drug, bagimliliklarinda. Bizim fareler uzerinde yaptigimiz nikotin bagimliligi konusundaki labratuar calismalarinda nikotin almak icin hayvanlarin davranislari 180 derece degismisti. Kimseyi kinamayin birakmiyor diye.

20.11.2022

Evet Nikotin bagimlilik yapan bir madde ve zaten her insanin vucudunda eser miktarda bulunur. Nikotin, alkol ve agir uyusturucularin aksine (nikotin de bir uyusturucudur) vucuttan atimi cok hizlidir, zaten bu yuzden insanlarin sigara tuketimi yillara oranla artar, emilim cok hizli gerceklesir ve vucut tekrar ister, isin ilginc yani ise kisiden kisiye degismekle birlikte eger tekrar alinmazsa maks 72 saat icinde vucudun bagimliligi sifira duser, bundan sonra psikolojik bagimlilik devreye girer.

TÜM YORUMLARI OKU (18)