Son sigarayı söndürdüğü andan itibaren çok zor olacağından korkulur. Ve aslında evet, sigarayı yanlış bırakanlar için çok zordur. Hep yokuş yukarı gitmek gibidir. Sanki iftarı gelmeyen bir oruçlu olma hali gibidir. Yas tutulur. Giderek özlem büyür. Fakat altını çiziyorum: sigara bırakmak zor olduğu için zorlanılmaz! Sigarayı yanlış bırakınca zorlanılır! Hiç zorlanmadan, hiç özlemeden, yas tutmadan, mutlu ve özgür bir içmeyen olmayı öğrenebilirsiniz. Her içici sigaradan kolayca ve keyifle kurtulabilir. Bu korkudan kurtulmanın yolu, önce kafada bitirmeyi öğrenmek sonra sigarayı bırakmaktır.
5. Ya İçen Arkadaşlarımı Kaybedersem Korkusu
Arkadaşları sigara içmeye devam edenler, sigarayı bırakınca arkadaşlarıyla vakit geçirememekten korkarlar. Fakat sigarayı bırakınca gerçekte hem hiçbir arkadaşımızı kaybetmeyiz hem de yeni arkadaşlar bile kazanabiliriz. Sigara içenler genelde sigara içenlerle beraber olurlar, çünkü sigara içmeyenlerin yanında tek sigara içicisi olmayı sevmezler. Sigaradan kurtulunca sigara içmeyen insanlarla da daha çok ve daha rahat vakit geçirebiliriz. Sigara içen arkadaşlarınız sizi siz olduğunuz için seviyorlar, saat başı kendinizi zehirlediğiniz için değil rahat olun, tüm arkadaşlarınızla olmaya devam edebileceksiniz. Üstelik yeni arkadaşlarınız da olacak😊
6. Ya İçmeyince Çok Stresli Olursam Korkusu
Yanlış bırakanlar, bıraktıktan sonra ekstra gergin ve stresli olurlar. Bu yüzden bırakmaktan korkarlar. Çünkü hiç kimse hayatına ekstra bir gerginlik ve stres sokmak istemez. Fakat sigarayı bırakmak insanı daha stresli ve gergin yapmaz; sigarayı yanlış bırakmak insanı daha stresli ve gergin yapar. Üstelik pek çok araştırma bize sigarayı bırakanların, içmeye devam edenlerden daha az stres, anksiyete ve depresyon yaşadıklarını gösterir. Hatta aynı araştırma sigara bırakmanın antidepresan kadar ya da daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu korkudan kurtulmanın yolu da, kafada bitirmeyi öğrenip sonra bırakmaktır.
7. Ya Hayattan Keyif Alamazsam Korkusu
En büyük korkulardan biridir. “Keyifli anlarda napıcam? Güzel bir yemekten sonra, bir tatilde, keyifli bir sohbet ortamında hayattan keyif alamayacağım” korkusu yüzünden bırakmaktan çok korkulur. Halbuki bu korku da yersizdir, çünkü sigara hayatı daha keyifli yapmaz, hayatın keyifli anlarını taçlandırmaz! Sigara sadece bir madde bağımlılığıdır. Üstelik hayatın bütün keyiflerini eksik yaşatır: örneğin tat ve koku duyularımızı körelterek, yediklerimizden içtiklerimizden alabileceğimiz keyfi almamızı önler. Sigarayı doğru bırakmayı öğrenenler, sigarasız hayatlarının çok daha keyifli ve lezzetli olduğunu itiraf ederler. Ve çoğunun en büyük pişmanlıkları, “keşke daha önce kurtulsaymışım” olur.
İçeriği okumadım sadece bırakmak isteyenleri yüreklendirmek istedim...günde iki paket sigara içerken bıraktım 20 yıl içtim baya tiryakiydim benimle sigara kahve özdeşleşmişti artık beni tanıyan bunlarla tanır 2 yıl oldu sigarayı bırakalı etrafımdaki herkes bu bıraktıysa herkes bırakır diyor yapabilirsiniz kendinize inanın siz nefsinizden daha güçlüsünüz sadece henüz bunun farkına varmadınız Not: bunca yıldır yediğim yemeklerin tadı başkaymış Sabah kalkınca derin nefes alabiliyorum sırtım ağrımıyor, öksürmüyorum Merdiven çıkarken nefes nefese kalmıyorum Daha sayılabilecek şeyler var ama bunlar en önemlisi
Emre kardeş, iyi demişsin hoş demişsin de, şu "doğru bırakmak" nedir onu dememişsin.
Bu konunun yazisini pek onaylayamadim, cunku... Sigaradaki nikotin bagimlilik yapan sey. Beyinde cok ciddi seyler degisiyor nikotin, alkol, drug, bagimliliklarinda. Bizim fareler uzerinde yaptigimiz nikotin bagimliligi konusundaki labratuar calismalarinda nikotin almak icin hayvanlarin davranislari 180 derece degismisti. Kimseyi kinamayin birakmiyor diye.