Şifresini Bilmediğiniz Bir Sisteme Girmek İçin Mutlaka Denemeniz Gereken 25 Kombinasyon

Araba plakası, tutulan takım, sevilen şarkı, sanatçı, kitap, kahraman adı...

Dünya üzerinde en çok kullanılan şifreler, elbette en kullanışlı olanlar değil. Hatta pek çoğu kolaylıkla tahmin edilebilir ve rahatlıkla deşifre edilebilir durumda.

Fakat buna rağmen insanlar bu şifreleri ısrarla kullanmayı sürdürüyorlar.

Görünüşe göre sürdürecekler de...

Not: Sıralama, 2015 senesinin verileri dikkate alınarak yapılmıştır.

2015 yılında en çok kullanılan şifreler şöyle:

  • Listenin ilk sırasındaki şifreyi tahmin etmek çok da zor olmasa gerek, değil mi? Pek çoğumuzun oldukça rahat hatırlandığı ve kolay geldiği için seçtiği bir şifre, '123456'. Bu şifre, bir önceki yılında da en çok tercih edilen şifresi idi.

  • İkinci sırada ise, Türkçe'de şifre anlamına gelen 'password' var. Bu seçimde elbette kolay hatırlanabilirlik konusu en belirgin neden. Bu şifre, bir önceki yılın da en çok tercih edilen 2. şifresi idi.

  • Listenin üçüncü sırasında ise 123456 kombinasyonunun birazcık daha zor ve komplike olanı var: '12345678'. Bir önceki sene en çok tercih edilen şifreler listesinin 4. sırasında iken, geçtiğimiz yılın en çok tercih edilen 3. şifresi bu sayı kombinasyonu idi.

  • Dördüncü sırada ise, yine kolay ve hatırlanabilir bir şifre olan, klavyenin tuşları ile bir çırpıda ortaya çıkan 'qwerty' var. Bu şifre de bir önceki yıla göre listede bir basamak üste çıkanlardan.

  • Beşinci sırada da yine bir başka rakam kombinasyonu olan, fakat önceki hallerine göre daha kısa durumdaki '12345' var. Bir önceki yılın en çok tercih edilen 3. şifresi iken, geçtiğimiz yıl 2 basamak birden düşerek 5. sırada yer bulmuş.

  • Listenin bir sonraki basamağında ise yine pek çoğumuz için çok da zor ve karmaşık olmayan bir şifre var: '123456789'. Sıralaması bir önceki yıla göre değişmemiş.

  • Bir sonraki kombinasyon ise, öyle tahmin ediyorum ki erkekler tarafından daha çok tercih edilen bir şifre, 'football'. Bir önceki yıla göre 3 basamak birden yükselmiş bu kombinasyon da.

  • Araya kaynayan bir adet harflerden oluşan şifreden sonra, insanların tercihi yine rakamlara dönüyor ve liste 1234 ile devam ediyor. Bir önceki yıla göre bir basamak aşağı inmiş bu şifre de.

  • Kolay ve hatırlanabilir bir şifre olan 1234567, en çok tercih edilen 9. şifre. En çok tercih edilen şifre listesinde 2 basamak birden yükselmiş bir önceki yıla göre.

  • Bir sonraki kombinasyon da yine çoğunlukla erkekler tarafından tercih edilen 'baseball'. Bu şifre de bir basamak aşağı inenlerden.

Liste ise şu kombinasyonlarla devam ediyor:

welcome - Listeye bu sene girmiş.

1234567890 - Listeye bu sene girmiş.

abc123 - 1 basamak yükselmiş.

111111 - 1 basamak yükselmiş.

1qaz2wsx - Listeye bu sene girmiş.

dragon - 7 basamak inmiş.

master - 2 basamak yükselmiş.

monkey - 6 basamak inmiş.

letmein - 6 basamak inmiş.

login - Listeye bu sene girmiş.

princess - Listeye bu sene girmiş.

qwertyuiop - Listeye bu sene girmiş.

solo - Listeye bu sene girmiş.

passw0rd - Listeye bu sene girmiş.

starwars - Listeye bu sene girmiş.

Peki, oldukça kolay tahmin edilebilir olmasına rağmen ısrarla neden bu kombinasyonları seçiyoruz?

Pek çoğumuzun şifre seçimi yaparken en çok dikkat ettiği konu, kolay hatırlanabilir olması oluyor. Sadece bizim toplumumuzda değil tüm dünya toplumlarında insanlar, ilk aklına gelen ya da kendisi için önemli bir şeyi şifre olarak tercih ediyor. Fakat gözden kaçırdığımız bir şey var ki, o da ilk aklımıza gelen şifrenin çoğu zaman başkaları tarafından kolaylıkla tahmin edilebilir olduğu.

Psikolojik olarak bir çoğumuz, her şeyde olduğu gibi şifre belirleme konusunda da kolaycılık kavramının etkisi altındayız. O anki düşünce ile, uzun ya da ileri zamanlarda direkt olarak hatırlayamayacağımız bir kombinasyon yerine, kolay ve kısa bir şifreyi seçeriz.

Peki, şifremizi belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle çift karakterli şifrelerin kullanılması her zaman güvenlidir. Eğer bir başkası şifrenizi bulmaya çalışırsa, şifre belirleyen yazılım aynı şifrenin çift sembollerden ibaret olduğunu belirlemeye çalışacaktır ve bu da belirleme zamanını uzatır.

  • Şifre belirlenirken en çok yapılan hatalardan birisi de, kullanıcı adı ya da numarası ile şifreyi birebir aynı seçmektir. Bu seçimden uzak durmakta da yarar var.

  • Aynı şifreyi, farklı hesaplar için kullanmamakta oldukça önemli.

  • Pek çoğumuz şifre girişi yaparken sanal klavyeyi kullandığından ötürü güvende olduğunu düşünse de, aslında günümüz hackerları bu durumun da çözümünü çoktan bulmuş durumda ve şifrelerimizi sanal klavye aracılığı ile girmemiz de pek bir yarar sağlamıyor.

  • Hesabınızdaki işiniz bittikten sonra direkt olarak sayfayı kapatmak yerine, çıkış/logout bölümünü kullanarak çıkış işlemini gerçekleştirmek de oldukça önemli.

Popüler İçerikler

Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
15.06.2016

Mark reisin 'dadada'sını da unutmamak lazım.

15.06.2016

ayder yaylası rize......

:hahaha ne alaka ?

15.06.2016

Evet, her hesabınıza aynı şifreyi vermeyin. Böylece aklınızda tutmanız gereken 50-60 tane şifre olur. Kafanız başka şeylerle meşgul olamaz...

TÜM YORUMLARI OKU (39)