Sıfır! Yani Yokluk ve Evrenin Bu Yoktan Varoluşu

Doğası gereği matematik, “yok”u yani sıfırı dikkate alıyor ve gerektiği yerde kullanıyor. Ama yine doğası gereği fizik, “yok”u yani fizik var olmayanı dikkate almıyor, alamıyor. Sadece var olanı veya var sayılanı dikkate alıyor. Ancak ben evrenin bir başlangıcı olduğu için mantıken yok iken var olduğunu yani yoktan var olduğunu yazılarımda da belirttiğim gibi resimde de aynı mantığı işledim.

Resimde evrenimizin yok durumunu temsil etmesi için sıfırlardan birini ön plana çıkardım.

Daire şeklindeki bu sıfırın, önce matematikteki yaygın olarak bilinen oval şeklindeki sıfıra dönüşü gerçekleşiyor. Böylece içeriğinde enerjinin yoktan var olmasını sağlayacak olan yokluk oluşuyor. Buradaki sıfırın “yok”u, hiçliği temsili ettiğini belirtmek için siyah renkte yaptım. Sonra da varoluş aşamalarını yan yana sıraladım. İlk başlangıç olarak uzay-zamanı temsil eden uzay zaman konisini yaptım. Koninin içini de ışığın üç temel rengi olan kırmızı, yeşil ve mavi ile de Büyük patlamayı betimledim.

Şekil olarak Minkowski Uzay-zaman diyagramı adıyla bilinen ışık ve zaman konisinin tanımını Prof. Stephen Hawking’in kitabındaki izahından kısaca açıklayayım.

Bir olaydan yayılan ışık sinyali tıpkı suya atılmış taşın oluşturduğu dalgalar gibi bir zaman içerisinde gittikçe büyüyen halkalar şeklinde yayılır. Eğer yatay yayılan bu halkaların üst üste gelecek şekilde yığılması sağlanabilirse, genişleyen dalgacık daireleri, tepesi taşın suya atıldığı yeri ve zamanı gösteren bir koni şeklini alacaktır. Bu koniye olayların gelecek konisi denir. Aynı yöntemle bu kez verili olayı başlatan ışığın geriye doğru o olayın gerçekleşme anına kadarki gelişen olaylar dizini belirten ters çizilmiş koniye de olayın geçmiş konisi denir.

Bu açıklamayı gerekli olduğu için verdim. Çünkü bilindiği gibi, başlangıçta evrenin temelinde sadece enerji var ve bu enerji harekete geçtiğinde “enerji yoktan var edilemez ve yok edilemez” gibi ilginç bir yasayla sahneye çıkıyor. Ancak yoktan var edilemeyen bu enerjinin kendisi, nasıl var oldu? Bu bilinmiyor. Bu yüzden ben de tıpkı zıt yönlü Işık ve zaman konisinde olduğu gibi, büyük patlama anında başlayan gelecek zaman konisiyle aynı noktada, geçmiş zaman konisinin de olduğunu betimledim. Böylece büyük Patlamayla başlayan zamanın, başlangıç öncesinin de olduğunu kurguladım.

Sonraki sıfırın içine fizikteki üç renkte boyanmış geometrik şekiller içeren “bir” rakamını yaptım. Buradaki “bir,” zamanın başlangıcında evrenin varoluşunu sağlayan fizik yasalarını yani doğa yasalarını temsil ediyor. Ben kolay anlaşılması için uzay-zaman ve fizik yasalarını iki ayrı sıfırın içinde verdim. Ancak Bigbang oluşması için uzay-zaman ve fizik yasaları aynı anda var olmak durumundadır.

Instagram

X

Facebook

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
Başörtülüler Dövme Yaptıramaz mı? Amin Reis Gizem Yıldız'ın Dövme Hamlesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!