Sıcaklıklar Her Geçen Gün Artarken Bilim İnsanları Çözüm Olarak Asteroide 'Şemsiye' Bağlamayı Sundu

2023 yaz aylarında dünyada rekor sıcaklıklar yaşandı. Son yılların en sıcak yaz ayı henüz bitmedi ve önümüzdeki yıllar için de pek olumlu şeyler söylenmiyor. Uzmanlara göre küresel ısınma nedeniyle geldiğimiz son durumda yapılacak en iyi şey doğaya daha çok değer vermek. Ancak bu kısa vadede durumu kurtaracağa benzemiyor. 

Sonunda bilim insanları iklim krizi nedeniyle artan sıcaklıklar için bir çare buldu ama ilk bakışta hepimiz şaka yaptıklarını sandık: Güneş'in önüne gerilecek bir şemsiye bizi ısıdan koruyabilirmiş...

Bu yaz bitmek bilmedi! Önce El-Nino sonra Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası şimdi de Eyyam-ı Bahur sıcakları...

Türkiye, son zamanlarda en sıcak günlerini yaşıyor ancak dünyaya baktığımızda durum bundan iç açıcı değil.

Uzmanlara göre aşırı sıcakların sebebi iklim krizi, küresel ısınma... Ancak buna bir dur, demek için dört koldan işe koyulmalıyız.

Bunun yerine bilim insanlarından acil bir çözüm önerisi beklerken yapılan açıklama ile biraz şaşırdık, ne yalan söyleyelim...

Küresel ısınmayı yavaşlatma konusunda öne sürülen çözüm yollarından biri, Dünya'yı Güneş'in bir kısmından korumak adına bir tür güneş "şemsiyesi" kullanma fikri oldu.

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden önde gelen gökbilimci István Szapudi bu fikri "Hawaii'de gündüz dışarıda yürürken birçok kimse güneş ışığını kesmek için şemsiye kullanır. Ben de şöyle düşündüm, bunun aynısını Dünya için yapıp yaklaşan iklim değişikliği felaketini hafifletebilir miyiz?" diye bulduğunu da açıkladı.

Dr. Szapudi, bir asteroidin üzerine yerleştirilecek bir güneş kalkanı konseptinin, iklim değişikliği sorununu yavaşlatabilecek bir çözüm olarak potansiyel taşıdığını belirtti.

Bu yenilikçi fikir, bir asteroidi güneşin ışınlarına karşı bir bariyer olarak kullanmayı ve bu sayede dünya üzerindeki ısınmayı azaltmayı hedefliyor. Szapudi'ye göre, bu planın hayata geçirilmesi onlarca yıl sürebilir; ancak, eğer başarılı olursa, iklim krizini hafifletme konusunda büyük bir adım olabilir.

Dr. Szapudi, yakın zamanda PNAS adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışmada, devasa bir kalkan yerine toplam kütleyi 100 kattan daha aza indirgeyebilecek bağlı bir karşı ağırlık kullanılmasını önerdi.

Ancak, bu türden devasa bir kalkanın inşası, yerçekimi kuvvetlerini dengelemek ve güneş radyasyonunun basınç etkisini engellemek için gereken ağırlık, hatta en hafif malzemelerin kullanılmasını bile son derece maliyetli hale getiriyor. Bu durum, böylesi bir kalkanın inşasını neredeyse imkansız bir hale getiriyor.

Son yapılan bir araştırma, Dünya'daki güneş ışınlarının etkisini yaklaşık %1,7 oranında düşürmeyi hedefleyen bir tür "şemsiye"nin gerekliliğini ortaya koydu. Bu %1,7'lik azalma, küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini engellemek adına muhtemelen gerekecek bir düşüş oranı olarak belirlendi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Kavurucu Sıcaklar Daha da Artacak: Hava Durumunda Sıcaklık Ne Zaman Normale Dönecek?
Eyyam-ı Bahur Sıcakları Geliyor: Eyyam-ı Bahur Sıcakları Nedir, Ne Zamana Kadar Sürecek?
En Sıcak Günleri Yaşarken En Yakın Arkadaşımızın Klima Olmasının 8 Haklı Sebebi
Dünyanın En Sıcak Yılı Olabilir! 'Türkiye'de Hava Sıcaklığı 50 Derecenin Üstünü Görecek'

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR

Geri dönüşü yok bu işin 200 içerisinde belkide muson ormanları bile çölleşecek ve buna dur diyemeyeceğiz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ