Sıcaklığı ile Metalleri Eriten ve Demir Yağdıran Yeni Bir Gezegen Keşfedildi!

'Bereket yağıyor' sözünün gerçek olduğu yeni bir gezegen keşfedildi!

Bu içerik hazırlanırken Phys ve Independent sitelerinden yararlanılmıştır.

Bu hafta bilim dünyasından yaşanan ilginç bir keşifle karşınızdayız!

Araştırmacılar tarafından VLT (Very Large Telescope) ile keşfedilen ve WASP-76b ismini verdikleri gezegen, bu zamana kadar keşfedilen diğer gezegenlerden ilginç bir özelliği ile sıyrılıyor...

Gözlemler sonucunda gezegene demir yağdığı keşfedildi! Evet doğru duydunuz yeni keşfedilen gezegende demir yağmurlarına rastlandı.

Peki demir yağmurları nasıl meydana geliyor?

2400 derece ve üstüne çıkan bir sıcaklığa sahip dev gezegen, demir gibi metalleri buharlaştırıyor. 

Gece ve gündüz arasında yaşanan aşırı sıcaklık farkı sebebiyle meydana gelen güçlü rüzgarlar, gece görülen demir yağmurlarının gündüz buharlaşmasına sebep oluyor. Sert ısı değişimleri nedeniyle yaşanan yoğuşma sonucunda meydana gelen yoğun demir oranı araştırmacıların dikkatini çekerek, bu gezegende yaşanan demir döngüsünün ortaya çıkmasına sebep oldu.

Bir diğer ilginç bilgi ise, gündüzleri gezegen Dünya'dan ve Güneş'ten binlerce kat daha fazla radyasyon alıyor.

İspanya, Madrid Astrobiyoloji Merkezi'nde astrofizikçi ve ESPRESSO bilim ekibinin başkanı María Rosa Zapatero Osorio konuyla ilgili 'Gözlemler, WASP-76b'nin sıcak ve aydınlık yarısında demir buharının bol olduğunu gösteriyor. Bu demirin bir kısmı gezegenin dönmesi ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle gece tarafına geçiş yapıyor. Burada demir çok daha soğuk ortamlarla karşılaşıyor, yoğunlaşıyor ve yağmur yağıyor.' açıklamasında bulundu.

Popüler İçerikler

Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
12.03.2020

Her sene yeni bir en sıcak gezegen keşfedildi haberi okuyoruz ve atmosferi buharlaşmış demir ve titanyumdan oluşan sıcaklığı 4-6 bin santigrat dereceye ulaşan gezegenler. Bildiklerimizin hiçbirinde demir yağmuru olayındana rastlanmamıştı, gece gündüz sıcaklık farkı ve rüzgarlar bereket yağdırıyor :) Neyse bu haberi Melih Gökçek "gökden demir yağdıran rabbim" tweeti ile paylaştı parsele ne kadar demir düştüğünü sormaya gidiyorum.

12.03.2020

acaba bu kadar yuksek sicakliklarda erimis metalin icinde farkli bir yasama imkan verecek bir kimya mumkun mudur?

Pasif Kullanıcı
12.03.2020

Bir de diger gezegenleri yasama elverisli gezegenleri arastirirken oksijen ve su baz alinarak arastiriliyor, Yasam olusmasi icin Dunya’da ki sartlarin olmasina gerek yok, oralarda bir yerlerde yasam varsa oksijene ya da suya ihtiyac duymuyor olabilir ona gore evrim gecirmis olabilirler.

TÜM YORUMLARI OKU (7)